bugün

erdal ı gördüm dar ağacında
on altı yaşında ölürken netekim
bir şey yapmazdı sadece bakardı
bu kadar kaos bize fazlaydı ki

bir darbe geldi başıma...
sürekli bok attığımız aysel gürel'e ünzile'den sonra ikinci toplumsal mesaj içerikli şarkıyı yazdırmış olaylar zinviri - kurumlar - kuruluşlar - insan olmayanlar - genç olmayanlar ...

'' amman ammaan yandım amman , kurşun gibi izler.. son bakıştaki o gözler kaldı aklımızda.. ''

(bkz: son bakış)
büyü de baban sana, büyü de büyü
acılar alacak, yokluklar alacak büyü de baban sana
büyü de baban sana, büyü de büyü
bitmez işsizlikler açlıklar alacak büyü de baban sana

büyü de baban sana büyü de büyü
baskılar işkenceler kelepçeler gözaltılar zindanlar alacak
büyü de baban sana büyü de büyü
büyüyüp de onyedine geldiğinde
baban sana idamlar alacak
aynı dönemde yüzlerce gencin katili olan zihniyetin ne kadar gaddarlaşabildiğinin örneği.
(bkz: 17 yasında idam edilmek)
bir askerimizin şehit düşmesinden zerre daha önemli olmayan olay.
zekeriya onge adlı eri öldürdügü iddiası ile bu cezaya carptırılmıstır.bu ere ön taraftan ates ettigi söylenir. halbuki bu er adli tıp raporunda da belirtildigi gibi sırtından aldıgı kursunla hayatını kaybetmistir.
tanim:islemedigi bir suc yüzünden daha cocuk yasta yasi büyütülerek idam edilmesi ve ya katliamidir.

ayrica, sözlükte bazi kimselerin sadece düsüncesi geregi sucladigi kişidir.
(bkz: neyse ben bişi demiyorum)
sözlük yazarlarının yarısından fazlasının içinden "o hak etti"dediği durum. (bkz: kenan evren e saygı gösteren koyun gençlik)
bir insanın ölümü ne kadar önem taşıyorsa , o kadar önemli olan olaydır.

ölüm , ideoloji ayırmıyor zira.
geçen yıl "genç bakış" adlı programda kenan evren bu da dahil olmak üzere idamlar için imza atarken elinin titremediğini söylemişti. celal bayar üniversitesi öğrencileri de onu coşkuyla alkışlamışlardı. leman dergisi de bu konuyu kapak yapmış ve o üniversite öğrencilerine kalite bir ayar vermişti.
olaya ideolojiyi bir kenara bırakıp baktığımızda hiç bir kabul görülebilir yanı yoktur. hatta ideolojik olarakta baktığımızda da yoktur. yani topu topu 17 yaşında olan birini asmak... hemde suçu kanıtlanmamışken. sırf otoriteyi sağlamak amacıyla yapılması büyük ayıptır. bunu haklı gören zihniyetlerde ilginçtir doğrusu. bence bu ülkeyi yönetenlerin hem erdal eren in hemde öldürülen erin annesine bir özür hatta birer hayat birer evlat borçludurlar!!!
tarihimizin utanç verici sayfalarından biri.bu sayfalar o kadar çok ki; ne yazık ki kanırsar olduk. asmayalım da besleyelim mi? diyen şahsiyet bugün; federasyon diyebiliyor. kimdir bölücü? kimdir vatan haini? onyedi yaşında bir çocuk mu,seksenini geçmiş nü ressamı şahsı muhterem mi?sağ sol demeden önce buna baksak daha iyi olacak!
bir söz bitişi gibi son buldu sevişler
bir yaz güneşi gibi eritir bu terkedişler
bir an duruşu gibi ömrün bitişi gibi
veda ederken aşk ateşi gibi söner iç çekişler.

aman aman yandım amman
acı yüzler kurşun gibi izler
son bakıştaki o gözler kaldı aklımızda

sezen aksu' nun erdal eren için yazdığı şiir.

düzeltme: bir arkadaşımızın uyarısı sonucu şiirin yazarının aysel gürel olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.
Mor ve Ötesi'nin de söylediği üzere;
(bkz: kendini sakla sağlam bir rövanş için)
acısının "x in idamı"ndan daha çok olmasının nedeni "x" ile erdal eren'in yaşları farkıdır. verilen bir çok örnekteki insanların yaşları ortalaması 55-60 iken erdal eren'in yaşı 17 dir.

edite edit: insanın her yaşta insan olduğu bir gerçektir, doğrudur. fakat belli bir yaşa gelmiş, artık çok şey görmüş geçirmiş olan bir insanın idamı vardır, bir de henüz bir tane sevgilisi bile olmamış bir insanın idamı vardır. haa, ikisine de karşı mıyız? karşıyız. fakat 17 yaşında idam edilen genç biraz daha üzüyor mu ne?

çoo..ook sonra: bahsi geçen entry silinmiş zaten.. neyse, anlaşılmış sanırsam..
askeri darbeler'in ve bu darbelerin yarattigi akil tutulmasi hailinin ne kadar gaddarlasabileceginin en somut delillerinden olan olaydir. bu baglamda sevgili sozlu camiasi ve sevgili ulkem, hosunuza gitmeyen her iktidara karsi postaldan medet umarken iki kere dusunup bir kere medet ummakta hatta hic ummamakta sayisiz yarar vardir.
asıl içler acısı olan bu idam kararını imzalayanın yıllar sonra "elim titremedi", "yine olsa yine yapardım" gibi insanlık dışı beyanatlar vermesidir. yıllar geçmesine rağmen bir arpa boyu yol gittiğimizin göstergesidir.
suçsuz olduğu halde gerçekleştirildiği, dönemin savcıları tarafından yıllar sonra itiraf edilen olaydır. zira erdal'ın öldürdüğü iddia edilen erin üzerinden çıkan kurşun bir asker tüfeğine aittir. yani büyük ihtimalle yanlışıkla * patlayan bir tüfek sonucu hayatını kaybeden erin tüm sorumluluğu erdal'a yıkılmıştır. bu olaya sebebiyet verenler nasıl hala dışarıda serbest dolaşabiliyor sorusu gelse de akla, bu da bir ülkenin ayıbıdır.
adaletin tecelli etmesi için yüksek askeri şura kararlarına yargı yolu açılması gereken idamdır. gerçi ne yapsanız ödeyemezseniz 17 yaşında bir gencin hayatını ama en azından bunu yapanlar cezasız kalmamalıdır.
katillerinin hala rahat rahat yaşam sürüyor olmalarını gördükten sonra insan içini biraz daha acıtan idamdır. türkiye'nin kara lekelerinden birisidir. oligarşinin "asarım, katledelim, kurtulurum" mantığı ile hareket ettiği ancak sadece bedenini yok edebildiği bir gencin idamı..
akıllara yusuf aslan'ın idamından önce söylediği şu son sözlerini getiren olay.

ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu uğrunda şerefimle bir defa ölüyorum. sizler, bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz.
(bkz: vah vah)
erdal'ı gördüm darağacında.
on altı yaşında,
ölürken netekim,
bişey yapmazdı,
sadece bakardı.

(bkz: darbe)
(bkz: mor ve ötesi)
erdal eren, öldürdüğü iddia edilen askerin tam karşısındaydı. asker ise sırtından vurulmuştu. yani o öldürmemişti.

kana susamışların kurbanı oldu erdal eren.