bugün

(bkz: darbeciler yargılansın)
1971'de verilen muhtıranın tarihi. 36 yıl önce bugün.
çocuk kalbi gibi bir kitabı edebiyat dünyasına kazandıran * Edmondo De Amicis de 1846 yılında aynı gün ölmüştür.
örnegin bugün.
sonunda deniz gezmiş, yusuf aslan ve hüseyin inan'ın idam edildiği muhtıranın yıldönümü olan tarih. türk siyasi tarihinde birçok vardır böyle lanetli günlerden.

(bkz: 12 mart)
(bkz: 12 eylül)
(bkz: 27 mayıs)
(bkz: 28 şubat)
(bkz: gazi olayları)
(bkz: 12 mart 1995)
3 kahvehane ve 1 işyerinin otomatik silahlarla faşist guruh tarafından taranması ve akabinde gazi mahallesi olaylarını tetiklemesine tekabul eden gün.
(bkz: 12 mart 1971)
bir milat olan tarihtir.bu tarihten sonra türkiye topraklarinda 1971-....yillari arasinda silahli catismalarda 40 binden fazla türkiye vatandasi ölecek,enflasyon artacak,dolar devamli deger kazanacak,siyasal islam ortaya cikacak,genclere bir daha hicbir sekilde politikada söz hakki verilmeyecek,egitim sistemi cocuklarin tamamen embesil yetistirilmesi icin hazirlanacak,mert kabadayilarin yerini cakal mafya takimi alacak ve burda daha saysam 5-6 saatimi klavye basinda gecirmemi saglayacak birsürü olumsuzluk baslayacaktir.hatta islarini bu tarihte tam bitiremeyen our boys lar islerini 12 eylül de bitirecek ve türkiye nin ruhuna fatiha okutacaklardir.
çoğu kişinin aklına gelmeyen gün. eh bir 28 şubat değildi bu, zira millet adına yapılmıştı! ey millet sen nelere kadirmişsin!
istiklal marşımızın kabul edildiği gündür.
* 1664 - New Jersey, Büyük Britanya Krallığının bir kolonisi oldu.
* 1894 - Coca-Cola ilk kez şişede satılmaya başlandı.
* 1913 - Avustralya'nın gelecekteki başkenti resmen Canberra oldu. Melbourne geçici olarak 1927'ye kadar başkent olarak kaldı.
* 1918 - Moskova, Rusya'nın başkenti oldu. St. Petersburg başkent statüsünü son 215 yıldır sürdürüyordu.
* 1918 - Erzurum işgalden kurtuldu.
* 1921 - Londra Konferansı sona erdi. itilaf Devletleri barış önerdi.
* 1921 - Türkiye Cumhuriyeti'nin istiklâl Marşı TBMM'de kabul edildi.
* 1925 - Çinli lider Sun Yat Sen öldü, yerine General Çan Kay Şek getirildi.
* 1928 - Kaliforniya'da St. Francis Barajı yıkıldı; 400 kişi öldü.
* 1938 - Alman askeri birlikleri Avusturya'yı işgal etti.
* 1947 - Harry Truman, ABD Kongresi'nden, Türkiye ve Yunanistan'a Sovyet baskısından kurtarılmaları için toplam 400 milyon dolarlık bir yardımda bulunulması ve bu devletlerin sivil ve askeri personeline ABD'de eğitim verilmesi için yetki istedi.
* 1967 - Suharto, Endonezya devlet başkanlığı görevini Sukarno'dan devraldı.
* 1971 - Türk Silahlı Kuvvetleri, 12 Mart Muhtırası'nı verdi. Başbakan Süleyman Demirel, bu gelişme üzerine istifa etti. Muhtıra Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Celal Eyiceoğlu'nun imzasını taşıyordu.
* 1977 - Komünizm ve Kürtçülük propagandası yaptığı iddiasıyla 9 yıl hapse mahkum olan Taner Akçam cezaevinden kaçtı
* 1985 - Sovyetler Birliği ile ABD arasında, Cenevre'de Stratejik Nükleer Kuvvetler, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler, Uzay ve Savunma Sistemleri ile ilgili Yeni Silahların Kontrolü Görüşmeleri başladı.
* 1985 - Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği'ne silahlı Ermeni militanlarca saldırı düzenledi. Bir Kanadalı polis öldü. Büyükelçi Coşkun Kırca yaralı olarak kurtuldu.
* 1987 - Les Misérables müzikali Broadway'de gösterime girdi.
* 1995 - Gazi Mahallesi'nde Alevilere ait üç kahvehane gece otomatik silahlarla tarandı; 1 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.
* 1999 - Varşova Paktı'nın eski üyeleri Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya, NATO'ya katıldı.
* 2000 - Papa II. John Paul, kilisenin geçmişte Yahudilere, muhaliflere, kadınlara ve yerlilere karşı işlediği günahlardan ötürü af diledi.
* 2003 - Sırbistan başbakanı Zoran Dindiç, Belgrad'da öldürüldü.
* 2008 - Çınarcık ilçesinde 20:53'de 4.8 büyüklüğünde bir deprem oldu.
hem babamın doğduğu, hem de babamın askerliğini yaptığı yerin * düşman işgalinden kurtulduğu gündür.
Ümraniye Belediyesi naat yarışması sonuçlarının açıklanacağı tarih.
istiklal Marşının kabulüdür. Bir yerde istiklal Marşımızın doğum günüdür.
bugün istiklal marşı'nın miili marş olarak kabul edilişinin 91. yılı, 12 mart muhtırasının ise 41. yılıdır.
yakın siyasi tarihi konu alan mehmet ali birand belgeseli:

--spoiler--
2 mart: ihtilalin pençesinde demokrasi, 27 mayıs ve 12 mart dönemini konu alan mehmet ali birand, can dündar ve bülent çaplı imzalı belgesel dizisidir. 10 bölümden oluşan belgeselin her bölümünün başında mehmet ali birand o yılları özetleyen şu sözleri söylemektedir:
demokrasi yolunda 1960'ların sokaklarından önce ihtilalcı geçti, sonra zafer şarkılarıyla gençler, isyan bayraklarıyla işçiler, sağcılar, solcular ve yeniden darbeciler, ülke ihtilalin pençesinde 12 yıl geçti ve sonunda tüm yollar yine aynı kavşağa çıktı.
27 mayıs darbesi ile başlayan belgeselde adnan menderes ve iki bakanının idamı, cemal gürsel ve cevdet sunay'ın cumhurbaşkanlıkları, inönü başbakanlığındaki koalisyonlar, albay talat aydemir liderliğindeki 22 şubat ve 20 mayıs ayaklanmaları, süleyman demirel'in iktidara gelişi, '68 kuşağı, sağ-sol çatışması, 9 mart cuntası ve 12 mart 1971'de hükûmete verilen muhtıra konuları ele alınmaktadır. üç idam ile başlayan belgesel yine üç daracağıyla deniz gezmiş, yusuf aslan ve hüseyin i̇nan'ın idam cezalarının infazıyla sona ermektedir.
bölümler [değiştir]
sancı (3 nisan 1994)
albay (10 nisan 1994)
isyan (17 nisan 1994)
baskın (24 nisan 1994)
demir - el (1 mayıs 1994)
sağ - sol (8 mayıs 1994)
başkaldırı (15 mayıs 1994)
cunta (29 mayıs 1994)
muhtıra (5 haziran 1994)
rövanş (12 haziran 1994)
http://tr.wikipedia.org/w...pen%c3%a7esinde_demokrasi
--spoiler--
görsel
görsel
bugünün anısına okulda hiçbir etkinlik yapılmamıştır. çok üzücü..
istiklal marşının Kabul günüdür bügün . Kutlu ve mutlu olsun .

Edit:tabi bir etkinlik olmamasına üzülmüş bulunmaktayız .
önemsiz, sıradan bir gündür.
sıradan bir gün değildir. şahsımın doğum günüdür. aynı zamanda istiklal Marşı'mızın kabul günüdür.
42 yıl önce yapılan ülkeyi yıllarca geriye götüren ve her darbe gibi sadece hedeflenen kesimin üzerinden daha doğrusu emperyalistlerin gösterdiği hedef gösterdiği kesimin ceremesini çektiği kanlı tarihtir.
istiklal marşının kabulünün yıl dönümü olan gün,deniz gezmiş gibi siyasi suçlu hükümlülerin idamının yıl dönümü,ayrıca cocomuyonun doğduğu gün.
bu gün 12 mart. 1971 yılının derinleşen ikili iktidar günlerinin seneyi devriyesi.
tarih, değişmez, değiştirilemez, hatırlanır sadece.
hatırlıyorum, kabaran sendikal-kendiliğinden bilincin, politik bilince doğru hızla ilerlediği günler. topraksız köylülerin, feodal artıkların hayatlarına yaptığı baskının, yarattığı ters bilincin farkında varmaya başladığı, uyanışa doğru ilerleyen günler.
"tip" (Türkiye işçi Partisi) rahleyi tedrisinden geçmiş genç insanların; okullarında, üretimin her alanında yaşanan uyanış bilincinin avangart çocuklarının yükselen hareketliliği.
öte yandan, asker ve askerleştirilmiş bürokrasinin, 27 mayıslarda, 22 şubatlarda, 21 mayıslarda kursaklarında kalmış hastalıklı iktidar hevesleri. yeni, yeniden "darbe" tezgahlarının sesleri.
yurdun dört tarafına yayılan sözde "barış gönüllüsü" ihraç ajanları. büyük kentlerdeki üretim sahalarını adeta kuşatan gecekondu semtlerinde "derin" ve "paralel" araştırmalar için fakültelerin tesis edildiği günler. mr. hartın başkanlığında "sosyal antropoloji" bölüm faaliyetleri. doğuda, güney doğuda; kuzeyde, güneyde mühimmat depolarının "paralel" teşkilatlanması. özellikle 1969 yılından itibaren, özel harbin yarı legal paramiliter kamplarının faaliyet günleri. milli güvenlik kurul toplantılarından yansıyan gür ve muhsin sesler. siyasetin yola getiriliş günleri. devrin başbakanı demirelin eşi hanım efendisi için "ahlaksız" dedikoduların basında yer aldığı günler. mecliste "hırsız süleyman" tempoları. chp nin en bağnaz militan eskilerinin iktidar hayallerinin depreştiği günler. gençlik içinde perinçek önderliğinde "dev-güç" eliyle darbenin sivil kanat çalışmalarının hızlandığı günler. tip'e ilk günden gizli açık muhalif "Belli" muhalefet hareketleri eliyle sosyalist politikanın, demokratik siyasetin itibarsızlaştırılma günleri. genç önderlerin "teorik" kışkırmalarla beyaz-kırmızı aydınlık ayrıştırılması; siyasetin, sosyalist devrim-milli demokratik devrim açmazında pusuya düşürüldüğü günler. Türk Solu dergisi-devrim gazetesi eliyle, gizli açık baasçı tertiplerin gündemleşmesi. Parlamento Dışı Muhalefet propagandası eliyle, vesayetin siyasete hakimiyet faaliyetleri. uzatmayalım hatırladınız mı? sonunda darbe oldu, onlarca genç balyoz hareketiyle yok edildi. vesayetin kuşatmasında meclis eliyle 3 genç idam edildi. 12 marta giden yolda binlerce genç öldürüldü. legal siyaset çökertildi. partiler kapatıldı. ülke pusuyu atlattı ama yeni pusular bekliyordu onu. 12 eylüle giden günler.
hatırladıysanız, bu günlere birde hatıra penceresinden bakın. benzerlik var mı, yok mu; takdir insanlarındır.
istiklal marşının kabulüdür ve bugün 94. Yıldönümüdür.