12 mart muhtirasi 

kapat
  1. gün itibariyle 35 yıldönümü olan muhtıra
    maddeleri şöyledir :
    1- Parlamento ve hükümet, süregelen tutum, görüş ve icraatlarıyla yurdumuzu anarşi, kardeş kavgası, sosyal ve ekonomik huzursuzluklar içine sokmuş, Atatürk'ün bize hedef verdiği uygarlık seviyesine ulaşmak ümidini kamuoyunda yitirmiş ve anayasanın öngördüğü reformları tahakkuk ettirememiş olup, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği ağır bir tehlike içine düşürülmüştür.

2- Türk milletinin ve sinesinden çıkan Silahlı Kuvvetleri'nin bu vahim ortam hakkında duyduğu üzüntü ve ümitsizliğini giderecek çarelerin, partilerüstü bir anlayışla meclislerimizce değerlendirilerek mevcut anarşik durumu giderecek anayasanın öngördüğü reformları Atatürkçü bir görüşle ele alacak ve inkılap kanunlarını uygulayacak kuvvetli ve inandırıcı bir hükümetin demokratik kurallar içinde teşkili zaruri görülmektedir.

3- Bu husus süratle tahakkuk ettirilemediği takdirde, Türk Silahlı Kuvvetleri kanunların kendisine vermiş olduğu Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak görevini yerine getirerek, idareyi doğrudan doğruya üzerine almaya kararlıdır. Bilgilerinize.

kaynak : http://www.turkcebilgi.com

dönemin basbakanı süleyman demirel muhtıradan sonra istifa etmistir
    #111962 (dopdop, 12.03.2006 19:35)
  2. 1971 yılında olmuştur.

ayrıca askeri bu memlektin başına allah yapan süleyman demirel kendinden beklenen bir davranış örneği sergileyerek ceketini alıp çıkmıştır makamından. dedesi adnan menderes gibi delikanlı olmayı başaramamıştır. bugün düştüğü durum da milleti askere ezdirmenin en hafif faturalarındandır.
    #111967 (palta, 12.03.2006 19:39)
  3. (bkz: nihat erim kabinesi)
    (bkz: 1971)
    #454966 (arude50, 24.07.2006 05:10)
  4. süleyman demirel hükümetini istifa ettiren bi çeşit siyasi hareket.ayrıca muhtıra sonrası deniz gezmiş, yusuf aslan ve hüseyin inan idam edilmişlerdir.
    #486861 (uieat, 02.08.2006 02:01)
  5. (bkz: baki tuğ)
    #905621 (vend avesta, 25.11.2006 00:40)
  6. ülke tarihindeki ikinci askeri müdahale. 1961 anayasası'yla beraber ülkedeki genel dönüşümün (özgürlüklerin genişletilmesi, tip gibi reel anlamda sosyalist bir partinin meclise girmesi, sendikal haklar ve basın özgürlüklerinin olabildiğince artması) birilerinin pek hoşuna gitmedi ve 1968 öğrenci olaylarının da etkisiyle bu darbe gerçekleştirildi. deniz gezmiş, yusuf aslan ve hüseyin inan idam edildi.

(bkz: mare nostrum)
    #1080674 (vernon sullivan, 30.12.2006 17:25)
  7. türkiye'de 1960 ların sonlarına doğru siyasal şiddet olayları arttı ve bu olayların önüne geçilemedi. 12 mart 1971 tarihinde genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları bir muhtıra vererek başbakan süleyman demirel i istifaya zorladılar. demirel istifa etti. ordu desteğinde bir "partiler üstü" hükumet kuruldu ve anayasada değişiklik yapılması gündeme geldi.
    #1327540 (lilith, 20.02.2007 19:54)
  8. süleyman demirel'in "ulan birlik oldunuz beni gönderiyorsunuz şimdilik hadi bişey demiyorum, hadi bişey demiyorum ama ben ne de olsa geri gelecem, o zaman göreceğiniz, benim gibi koskoca demirel, bi muhtıraya gidecek adam mı? anca şimdilik tatile çıkar, geri gelir anca bir darbe ile giderim. o kadar!" diyerekten karşıladığı muhtıra.
    #2085796 (chemsuk, 07.08.2007 14:43)
  9. sağa gösterip sola vurmuştur, muhtıra anında kına yakma noktasına gelen cumhuriyet gazetesi, suyun ters istikamette aktığını fark edince çark etmiştir...

1971 yılında 12 Mart günü saat 13.00'da TRT radyolarından okunan aşağıdaki bildiri ile ilan edilmiştir:

"Meclis ve Hükümet, süregelen tutum, görüş ve icraatı ile yurdumuzu, anarşi, kardeş kavgası, sosyal ve ekonomik huzursuzluklar içine sokmuş, Atatürk'ün bize hedef verdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak ümidini kamuoyunda yitirmiş ve anayasasının öngördüğü reformları tahakkuk ettirememiş olup, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği ağır bir tehlike içine düşürülmüştür."'
    #2085822 (ismini vermek istemeyen yazar, 07.08.2007 14:49)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

12 mart muhtirasi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. 12 mart muhtirasi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu 12 mart muhtirasi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about 12 mart muhtirasi. Copyrights of the articles are belong to their authors.