bugün

4 yaşında bir yegenim var. Yegenimin yarın okulda göster anlat etkinligi var. Çocuklar okula evlerinden sahip olduklari oyuncak olsun kitap olsun bir sey getirip onun uzerinde arkadaslarına sunum yapıyorlar. Yarın göster anlat sırası yegenimde konuda malum 10 kasım nedeni ile atatürk.

yegenimin genis oyuncak ve kütüphane veritabanına baktık atatürk ile ilgili bir obje bulamadık. üzerinde atatürk resmi olan rozet, atatürklü bir türk bayrağı haricinde bir göster anlat etkinliği objesi yoktu. bu kadar süre icinde cesit cesit cocuk kitablari, arabalar, zeka oyunları ile doldurdugumuz odada atatürk ile ilgili iki obje nin dısında bir sey yoktu. bu eksikliğin farkına vardıktan sonra soluğu kitabcılarda, oyuncakcılarda aldık. cesit cesit kitablar oyuncaklar arasında atatürk ü anlatan tek bir kitap bulabildik oda 9 yaş üstü çocuklar icin hazırlanmış; toktamış ateş tarafından yazılmış bir kitap. girdiğimiz her kitapcı her oyuncakcıda yegenimi gosterip bu cocuga atatürk ü anlatabilecek bir kitabınız yada oyuncağınız varmı diye sorduk. her sordugumuz satış temsilcisi sadece aval aval baktı suratımıza. neyse aldık kitabı geldik eve.

bir eksiklik şeklen giderilmiş oldu. ama ya gerisi diye dusunduk. simdi bu kitabı arkadaslarına gösteren yegenim baslayacak anlatmaya: biz bu kitabı surdan aldık, soyle adık. eee sonra gelecek kitabın konusuna. atatürk diyecek, ülkemizin kurucusu diyecek, başkomutan diyecek...... sonrası yok.

düşündük bir çocuğa atatürk nasıl anlatılır ? 3 yaşında okuma yazmayı söken yeğenime bir çok seyi anlattık. mesela mevsimleri anlattık elimizde yeterli meta vardı. günleri anlattık, arabaları, çicekleri, hayvanları, rakamları, toplamayı, çıkartmayı hatta allahı, hz. muhammedi..... anlattık ve anladı. bir kitabcıya gittiginizde , bir oyuncakcıya gittiginizde kolaylıkla bulabilecegiz her türlü metanın yardımı ile bir çok seyi merak edip sormasını sağlayarak anlatabildik. ama atatürk konusunda her zaman bir resim ve anıtkabir dışında bir sey gosteremedik. o hep düşmanları yurdumuzdan kovup cumhuriyeti kuran bir adamdı. annesi zubeyde hanım, babası alirıza bey. bu kadar...

bende aldım karsıma başladım anlatmaya, dedim biz hangi ülkede yaşıyoruz. türkiye dedi. dedimki Türkiyeden once bizim devletimiz osmanlı impartorluğu idi. sonra 1. dünya savası basladi. biz bazı devletlerle savaşa girdik dedim. neden diye sordu ? simdi oyucak olarak eline silah almamış, aldığım değişik sesler cıkaran tüfege söyle baktıktan sonra bir köşeye atıp "vınn vınnn" diye vosvosunu sürmeye devam eden bir cocuga insanlar neden savasir nasıl anlatırım ?

bu savasta biz yenildik ve düşmanlarımız ülkemizi isgal etti. tekrar sordu " neden ?" peki bir cocuga elin ingilizinin, fransızının, yunanının izmirden taaaa gaziantepe ülkemizde ne işi var nasıl anlatırım. dedimki sen bir oyuncağını başkası aldığında yada senin yemek istedigin keki ben yedigimde kızıyorsun degilmi ? ülkelerde kendi çıkarlarını korumak icin birbirleri ile savasırlar. bazen birbirlerinin ülkelerini isterler dedim. boş boş baktı.

ALDIM kitabı elime oradan paragraflar okumaya başladım. en azından bir savasa girdigimizi kaybettiğimizi. ülkeye düşmanların geldigini ve atatürkün komutanlığında düşmanları yenip Türkiye yi kurdugumuzu bir sekilde anlatabildim.

yarın okulda anlatacak bir seyleri var. atatürk ü daha yakından tanıyor. ama aklımda ki soruya ben yanıt bulamadım.

bir çocuğa atatürk nasıl anlatılır. anlatmak icin illa 9 yaşına gelmesimi beklenir. hayattaki her bir olayı, nesneyi yada bilgiyi çocuklara öğretebilmek icin binbir türlü metayı hazırlayan bizler, bu konu hakkında neden bu kadar ilgisiz kaldık ? 3-5 yaş aralığında bir cocuğa atatürkü anlatabilmek kimsenin aklına gelmedi mi ?

Kendimizden bilmiyormuyuz ? bir cocuğa atatürk ü soğukta sıra halinde 1 saat bekletip tören adı altında nutuk atarak, heykele karsı bir dakika saygı duruşunda bulunup çiçek bırakarak anlatamazsın. Ki bu bilincle bugun ki törene 4 yaşında ki yegenimi pazar günü sabahın köründe uyandırıp göndermedim. onun yerine karşıma alıp atatürkü anlatmayı denedim.

Ama daha iyisine ihtiyacımız var. bir çocuğa atatürk ü anlatabilmeye ihtiyacımız var. peki nasıl anlatacağız ?

isteyen heykele çicek koyup, cocukları soğukta ayakta dikebillir. ama daha iyisini nasıl yapabiliriz ? biz anlatmazsak zamanı geldigin baskası baska türlü anlatıyor.
2 yaşına kadar; kötü adamlar yıllar önce evlerimize kadar gelmişler ve bize ait olan her şeyi almaya çalışmışlar ancak Atatürk askerleri ile birlikte hepsini geldikleri yere göndermiş vb. binlerce açıklama yapılarak alt zemin hazırlanır ve yaş ilerledikçe de kademe kademe seviye yükseltilir. 9 yaşa kadar hiç bir eğitim aracının bulundurulmaması zaten bilinçli yapılan bir şey.
4 yaşındaki tüm çocukların soyut düşünemeyeceği göz önüne alındığında çok da fazla bir şey anlatılamaz denilebilir. iyi bir insandı, askerdi, savaşlara katıldı, komutanlık yaptı, devletin ilk cumhurbaşkanıydı falan denilebilir. Silahmış düşmanmış çocuğa bunları anlatamazsınız.

Çocuklara Atatürkü nasıl anlatacağız diye sorarsak ben gideyim sosyal bilgiler öğretmenleri, sınıf öğretmenleri ve veliler gelsin.
Bak çocuk bir adam vardı birazdan sirenler çalacak ve bu sireni her duyduğunda ellerini aç ve Allaha sukret onu bize verdiği için.
Basittir. iki mısrayla anlatılır.

Düşman çoktu atatürk yoktu
Atatürk geldi herkesi yendi.