1 mayis 

/ 4
kapat
  1. işçi bayramı.1886'da amerika'da greve giden işçilerden,4 işçi liderinin öldürüldüğü gün.
    #190908 (PuCCa, 22.04.2006 21:33)
  2. işçi bayramı. Adı ve tarihi 1800 lü yılların sonunda amerikadaki işci ayaklanmalarıdan öte gelir. Bu günlerde eğitim kurumlarındaki nüfus azalır. Bunun nedeni gösteriye katılacak veya gösteriden korkan insanların okullara gitmeyişidir.
    #190914 (baybars, 22.04.2006 21:35 ~ 21:37)
  3. bir dönem piknikler yapılarak, tatil olarak kutlanan, ardından siyasi propagandanın belkemigi haline gelen gun
    #190917 (dopdop, 22.04.2006 21:36)
  4. 1 MAYIS MARŞI

Günlerin bugün getirdiği baskı zulüm ve kandır
    Ancak bu böyle gitmez sömürü devam etmez
    Yepyeni bir hayat gelir bizde ve her yerde

1 Mayıs 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı
    Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

Yepyeni bir güneş doğar dağların doruklarından
    Mutlu bir hayat filizlenir kavganın ufuklarından
    Yurdumun mutlu günleri mutlak gelen gündedir

Vermeyin insana izin kanması ve susması için
    Hakkını alması için kitleyi bilinçlendirin
    Bizlerin ellerindedir gelen ışıklı günler

Ulusların gürleyen sesi yeri göğü sarsıyor
    Halkların nasırlı yumruğu balyoz gibi patlıyor
    Devrimin şanlı dalgası dünyamızı kaplıyor

Gün gelir gün gelir zorbalar kalmaz gider
    Devrimin şanlı yolunda bir kağıt gibi erir gider

Söz : Sarper ÖZSAN
    #206073 (LocK, 29.04.2006 00:18)
  5. simdilerde mustafa kemal mahallesi olarak anilan yerin eski adidir. siyasi gorus olarak, cok yogun bicimde solcu kesimin baskin oldugu ümraniye mahallesi. (bkz: ümraniyenin gazi mahallesi)
    #296134 (lionheart, 31.05.2006 06:17)
  6. işçi emekçi bayramı sevgi ve hoş görü bayramı
    (bkz: kurban bayramı)
    #442591 (Ben hakimim masum bey.., 20.07.2006 02:29)
  7. hangi peygamber zamanında gelen hangi dinde yeri olduğunu aradığım bulamadığım kutsal gündür. bir diğer özelliği de bayram olmamasıdır. kutlayanların cami çıkışında tek sıra dizilmeyişleri, aile ziyaretlerinin yapılmaması, kolonya ve/veya gül suyu ikram edilmeyip, şeker tutulmaması, arefesinde kıyafet alış- verişi yapılmaması o günün bayram olmadığı tezimi kuvvetlendirmektedir. konu alo fetva hattına sorulacak eğer karşıdan açıklama gelirse burada açıklanacak, küfür duyulursa başlık sahibi eksi oyla cezalandırılacak adım da en fazla oy kullanan yazar olarak istatistiklere girecektir.
    #442605 (kahroldüşmanalsanabomba, 20.07.2006 02:37 ~ 02:42)
  8. bugün bir mayıstı. 9:15 de ido'dan kadıköye kalkan deniz otobüsünün 9:30 da kalkacağını, bir daha 17:00 a kadar kalkmayacağını öğrenip kahvaltı etmeden çıkıyorum. taksime biniyorum, ve 3 dakikada yetişsekte tam iskeleye girdiğimde deniz otobüsü kalkıyor. giriş kapısındaki güvenlik kadından öğreniyorum ki 10:15 de bir tane daha kalkacak. kafamın ortası ağır, iştahım yok, bir pastahaneye gidiyorum, kıvamı tutturulmamış mercimek çorbasını zorla içiyorum. bir kaç kere iskeleye uğruyorum. karnım ağrıyor, regata'nın önündeki otoparkın tuvaletine giriyorum. bir güzel sıçtıktan sonra deniz otobüsü beklenilen salona geçiyorum, bir kaç kız ile kesişiyorum yine.
    deniz otobüsünde avsa günlerini hatırlıyorum, boş koltuklar içinde dolaşmaya çıkmış hayaletlerden haberim yok. ikili koltuklarda uyumayı deniyorum; tam arkama bir hatun oturmuş.
    meydana geldiğimde hemen natilius tarafına yürüyeceğim. ama öncesinde aramalardan geçiyorum.offff, ne kadar dolu dolu geçmiş bir günü yine bir kaç kelime ile geçiştireceğime üzülüyorum. polisler dizilmiş, barikatlar hazırlanmış. yüksek platformun tepesine kolonlar yerleştirilmiş.
    carrefour'a dönen dönemecin köşesinde, diskte görevli bir amca gideceğim yeri gösteriyor, "kimlerle yürüyeceksin?" diye soruyor. öylesina bir cevap veriyorum, natilius'un oraya çıkar çıkmaz, nietzsche'ci gençlerden birini yakalıyorum duvara siyah boya ile yazı yazarken." my only hope violence revolution." diğerleri bu kadar azıtmıyor. hafif yokuş yol üzerinde partilerin, kooperatifleri gözlemliyorum, yine güzel kızlara yan gözlerle bakmayı ihmal etmiyorum.
    disklilerle beraber meydana doğru yürüyüşe geçmeden önce sabri hocayı görüyorum. egitim sengönüllüleri vafkından oraya gelmiş.
    bir çatıya çıkıp meydanı izliyorum. teşrifata göre meydan doluyor, adına şiir yazdığım "lastik donlu sosyalist" ve arkadaşları pankart açıyorlar kaldıraç adına. bir çok kiş yanında fofoğraf makinası ile digital kamera getirmiş. yeditepeden vedat ogretmeni görüyorum, o da öğretmenliği bırakmış, ona da profesyonel yazar olacağımı söylüyorum, çok güzel diyor, cesaretim artıyor kararlılığıma dair. kızıl saçlı fotoğrafçı, balık etli sevgili, kızıl etek dikkatimi çekenler arasında. dtp ile shp (sömürülenler halkçı partisi diye uyduralım) liler birbirlerine giriyorlar, olayların peşinden gidiyorum, arbede, büyümeden engelleniyor tecrübe sahibi partililer tarafından. edip akbayram şarkılarını seslendiriyor, kimsenin dinlemediği devrimci eşi, genel başkan konuşuyor. sessizce dağılınca geriye bayraklar, flamalar, fırlatılan tahtalar kalıyor.
    #506220 (zinani, 06.08.2006 21:11 ~ 21:17)
  9. - aşkım bugün senin doğum günün mü?
    + yok aşkım nereden çıkardın?
    - ne bileyim işçiler bugün meydana toplanmıştı da..
    + sen beni doğum günümü böyle mi aklında tutuyosun?
    - yok aşkım ben senin doğum gününü işçi gününü hatırlamak için aklımda tutuyorum.
    + ya bi s..tir git yaa
    #1002691 (yaramaz, 15.12.2006 19:02)
  10. topyekun tüm emekçiler tarafından sahiplenilmesi gereken bayram..

" provakatörler var da ondan gitmek istemiyoruz " diyenler , herhangi bir kortejde yer almadan bağımsız katılabilir...
    #1237431 (brcyzdm, 31.01.2007 14:12)
  11. (bkz: 1 mayis 1977)
    #1237446 (borucan, 31.01.2007 14:15)
  12. işçi bayramı olarak bilinen ama daha çok ne kadar bölücü, aşırı solcu.... varsa hepsinin toplandığı gündür.
    (bkz: newroz)
    #1286395 (darkness nights, 10.02.2007 20:24)
  13. 1889'da toplanan ikinci enternasyonalde işçi bayramı olarak kabul edildi ve ilk defa 1890'da kutlandı.
    #1288541 (endustriyel siyah, 11.02.2007 05:02)
  14. türkiye'de 1935'te 1 Mayıs`a "bahar bayramı" adı verilerek, tatil günü ilan edilmiştir.
    #1291144 (endustriyel siyah, 11.02.2007 21:20)
  15. arabalarin ters cevrilip atese verildigini, polise molotof kokteyli atıldığını, kaldırımların sokulup işyerlerinin camlarının kepenklerinin indirildiğini televizyonda gördüğüm görüntülerin bayramı.****
    #1291273 (elektron, 11.02.2007 21:43)
  16. ulkemizde ve dunya capinda kutlanir ama nedense bu gunde bazi siyasi partilerin ve ideolojik gruplarin taraftarlarinin egolarini tatmin etmek icin etrefi yagmaladigi yakip yiktigi teror orgutlerinin propagandalarinin yapildigi bir isci gunudur.nasil oluyosa.
    #1291685 (arsenlupin, 11.02.2007 23:06)
  17. çekemeyenlerin var olduğunu gördüğümüz gün. o değilde bir de insanların üstüne ateş açıldığı- ve kimin tarafından açıldığı belli olan- bir gün vardı hatırlar mısınız bilmem.orada da aynı şahıslar kutlama yapıyordu fakat öldürülmüşlerdi. sanırım hatırlayamadanız ne de olsa televizyon da görememiştiniz değil mi o günleri?

(bkz: 1 mayıs 1977)
    #1291795 (kisil, 11.02.2007 23:28)
  18. amacının epey dışına çıkan eylemlere sahip olan gün.
    #1291799 (Move!RaT, 11.02.2007 23:30)
  19. cem karaca nın da seslendirdiği, sol tandansa manidar, coşkulu marş..1977 çıkışlı cem karaca-dervisan 45 liği 1 mayis durduramayacaklar halkin coskun akan selini de yer almıştır.
    #1291809 (lazy pigeon, 11.02.2007 23:31 ~ 23:36)
  20. tek derdi evine helal ekmek getirmek olan isci babamin pekte .kinde olmayan bayram. *
    #1360345 (mese odunu, 01.03.2007 01:58 ~ 14.03.2007 02:01)
  21. savaşsız, sömürüsüz, eşitlikçi, özgürlükçü herkesin işi- aşı ve geleceğinin aydınlık olacağı bir dünya içinde yasamayı ifade eden fakat taraflarca çıkarları doğrultusunda saptırılan işçinin emekçinin bayramıdır.
    #1391950 (tgcm, 09.03.2007 12:12)
  22. bir kaçına katılmış bir vatandaş olarak diyebilirim ki gerçek anlamından uzak anlamlara taşınan bayramdır. istanbuldaki kutlamaların bir çoğunda işçi sendikaları,küçük sol gruplar, işçi patililer, tkp liler her biri ayrı telden çalıp ayrı gruplar olarak katılıp kendi propagandalarını yapmanın peşindedirler. tkp liler ''yağma yok sosyalizm var'' diye bağırır. işçi sendikalrı daha fazla zam istiyoruz diye bağırır. diğer küçük sol örgütler ayrı telden çalar, başka birileri yaşasın halkların kardeşliği der ama siz kedi aranızda bile kardeş olamamışsınız ki halklar kardeş olsun. yani kısacası her alanda olduğu gibi herkes kendi kitlesinin menfaatlerini ve propagandasını yapmaya gelir alanlara bayram olarak kutlanan bir gün için. hiç mi yoktur iyi niyetle gelen insanlar? tabiki vardır ama kurunun yanında yaşında yanması engellenemiyor malesef..
    #1391978 (istanbul icin efkar vakti, 09.03.2007 12:20)
  23. lise 2 yıllarımdan bu yana son 2 sene haricinde sürekli olarak katıldığım bayramdır! 1 mayıs öncesi bütün gruplar bir araya gelir ve öncelik taksim olmak üzere gösteri yapılacak alan belirlenir daha sonra bunlar içinde de bir ayrım söz konusu olur ve iki ayrı yerde kutlanır... yanlış hatırlamıyor isem geçen sene yada ondan önceki sene emep ve ip şişli abide-i hürriyet meydanında kutlamış diğer gruplar ise kadıköyde...

1 mayıs öncesi diks,kesk gibi büyük sendikalar aracılığı ile 1 mayıs'da ve yine yanlış hatırlamıyor isem bütün sol grupların imzasını attığı genel bir açıklama yayınlanır ha bu tv'ler vs..vs..ler tarafından verilmez o ayrıdır...

sol'un zaten bölünmüşlüğü ki bu doğaldır olmalıdır,olacaktırda politik farklılıkları ilede 1 mayıs'da herkes kendi isteğiNi dile getirerek kutladığı bayramdır... isteklerin farklı olması sorunların olmadığı anlamına gelmiyor herkesin üzerine düştüğü farklı konuları dile getirerek çözüm istediği bayramdır...

biri olum oruclari durDURULsun der...
    BiRi PARASIZ EĞiTiM PARASIZ SAĞLIK iSTER...
    BiRi ZAM iSTER...
    BiRi ÇALIŞMA SAATLERiNiN AZALMASINI iSTER... BÜTÜN TALEPLER HAKLIDIR ANCAK HER ÖRGÜTTÜN HER
    GRUBUN DAHA ÇOK iLGiLENDiĞi SORUNLARIN DiLE GETiRDiĞi GÜNDÜR...

(bkz: YAŞASIN 1 MAYIS)
    (bkz: YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLiĞi)
    (bkz: MAHiR HÜSEYiN ULAŞ KURTULUŞA KADAR SAVAŞ)
    #1392033 (LocK, 09.03.2007 12:34 ~ 12:39)
  24. bu yıl 30 yıl sonra beyazıd meydanındaki kanlı olayın anmasının yapılacağı tarih.
    #1502230 (devrim, 07.04.2007 16:28 ~ 14.04.2007 16:09)
  25. dünya halklarının silkinmesi gereken ama silkinmedikleri için babayı almaya devam edecekleri, anlamını yitirmiş gündür.
    #1502397 (whitewind, 07.04.2007 17:16)
/ 4
© 2008 - uludağ sözlük

1 mayis başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. 1 mayis ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu 1 mayis nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» entel olmak » cocuklugumuzda kalan guzellikler » monta ellis » coheed and cambria » ms visual studio » yumurta kirmayi yemek yapmak sanan kizlar » codename kids next door » mortal kombat 3 ultimate » sigarayi birakmak » telefonda muhabbet bitince esneyen insan a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci