bugün

üniversite en sağlamlarından değilse, gidebilmek için öss de fazla yüksek olmayan puanların alınması yanısıra bir maddi yükümlülük altına girilen gereken üniversite tipi.
türkiye'de özel üniversite vakıf üniversiteleridir. halk arasında özel üniversite diye bilinir esasında özel üniversite diye bir kavram yoktur. vakıflar kar amacı gütmedikleri için özel sayılmazlar. pek çok açıdan devlet üniversitelerinden iyi durumdadırlar, tabii ki özel üniversite seçeceklerin, üniversitenin bağlı olduğu vakıfa çok dikkat etmeleri gerekir. ticarethaneye mi yoksa ciddi bir vakıf üniversitesine mi gideceklerini kararlaştırmalıdırlar. dünya sıralamasına ise dikkat etmemeleri gerekir; zira o sıralama üniversitenin yayınladığı makale oranına göre değil yayınladığı makale sayısına ve öğrenci sayısına göre düzenlenmektedir. bazı butik vakıf üniversitesi diyebileceğimiz üniversiteler, az sayıda öğrencisi dolayısıyla az sayıda öğretim üyesiyle, tabii ki 50bin öğrencili bir üniversitenin yayınladığı makaleye erişemezler.

türkiye'de;

bilkent üniversitesi
feyziye mektepleri vakfı ışık üniversitesi **
yeditepe üniversitesi
bahçeşehir üniversitesi

iyi vakıf üniversiteleri arasında gösterilebilir. tabii hangi bölümü istediğiniz de önemlidir. hukuk fakültesi konusunda bilkent ve bahçeşehir iyi durumda gösterilebilirken, elektronik ve makine mühendisliği alanlarında feyziye mektepleri ışık üniversitesi önemli bir noktadadır. (bkz: Yorgo Istefanopulos) (bkz: metin arık)
tıp fakültesi konusunda ise yeditepe'nin sağlamlığı tartışılmazdır.
(bkz: vakif universiteleri)
Parası olmayan okumasın anlayışıdır. Devletin yaptığı üniversiteler yetersizdir. Bu yüzden eğitim sistemini zorlaştırırlar. Güney doğuya kolay kolay açmayacakları üniversitedir. Üniversiteler listesine bakarsak özel üniversiteler hep istanbul,ankara,izmir gibi yerlerdedir. Önünde iki seçenek vardır ya dershaneye para vereceksin üniversiteyi kazanmak için kazanamazsan özel üniversiteye para vereceksin. Ne dershanye ne de özel üniversiteye verecek paramız olmadığı için okumamız zordur. sistemin en büyük çarpıklığından birisidir. kapitalizm ve kapitalizm yanlıları bizi bu hale getirmiştir.

Vakıf kavramı ile halka sindirilmeye çalışılır. Tüm amaç kârdır. Özel üniversite burslu okuyanlar en ufak hatasında uzaklaştırılır devam etmek istiyorsan paranı ver derler.

bahçeşehir üniversitesi
başkent üniversitesi
beykent üniversitesi
bilkent üniversitesi
çağ üniversitesi
çankaya üniversitesi
fatih üniversitesi
haliç üniversitesi
ışık üniversitesi
istanbul bilgi üniversitesi
istanbul kültür üniversitesi
istanbul bilim üniversitesi
istanbul ticaret üniversitesi
kadir has üniversitesi
koç üniversitesi
maltepe üniversitesi
sabancı üniversitesi
yeditepe üniversitesi
izmir ekonomi üniversitesi
ufuk üniversitesi
okan üniversitesi
tobb ekonomi ve teknoloji üniversitesi
kapitalizm oyuncaklarından biri.
(bkz: sosyal devlet)
diger ozelliklerinin yanı sıra burjuva aile çocuklarının ogrenim amacıyla değilde askere gec gitme hevesiyle kayıt oldukları universitelerdir.
türkiye'de sayılarının artması gereken eğitim kurumlarıdır. öncelikle eğitimin bir hizmet olduğunu ve eğitim kurumlarının da ticari bir şirket gibi çalışmak zorunda olduklarını kabul edelim. devlet üniversitesi bile olsa hiç kimse bir devlet üniversitesi için bedava çalışmaz, hiçbir şirket ürünlerini bir devlet üniversitesine bedava ya da ucuz satmaz. türkiye'de devletin eğitime ayırdığı bir bütçe vardır ve üniversiteler bu bütçeleri geçemezler. sürekli maliyet, bütçe, muhasebe hesabı yapmak zorundadırlar. sınırsız kaynakları yoktur.

özel üniversiteler de tamamen aynı mantık ile çalışırlar. onların da bütçeleri, bir sürü maliyetleri vardır. ama özel üniversitenin farkı, kaynaklarını devletten değil direk öğrencilerden almasıdır. özel üniversiteler hem devletin eğitim bütçesindeki yükü hafifletmektedir hem de ülke olarak eğitime yapılan yatırımın büyümesini sağlamaktadır. şu açıdan da düşünürsek bu ülkede bir sürü zengin insan var. bu insanlar çocuklarını paralı bir şekilde okutabiliyorlar. bu insanların bu bol paralarını mercedes arabalara, paris'te tatillere harcaması mı bu ülke için daha faydalıdır, bir eğitim kurumu için harcaması mı? bu harcamaların hepsini toplarsak özel üniversiteler sayesinde eğitime devlete yük olmadan milyonlarca dolar yatırım yapılıyor.

insanların şikayetçi olduğu kısım sanırım fırsat eşitsizliği. maalesef bu dünyanın kuralı bu. doğuştan kör insanlar var diye sen de kendi gözlerini oyuyor musun? hayır. gözlerini sonuna kadar kullanıyorsun. hayat bu maalesef.
paralı üniversite. “öğretin ulann!”
bol para karşılığı diploma veren eğitim kurumlarıdır.
Çoğu konuda devlet üniversitelerinin gerisinde kalmalarına rağmen * * bu konularda onların önündeyiz diye palavra sıkabilen üniversitelerdir.Bir yılda yayınladıkları 39 makaleye karşılık bunun kat be katını yayınlamış okulları geçtiklerini iddia ederler.Komiktir.
üniversiteye giriş şartları ve puanlardaki adaletsizlik hakkında pek bir yorumda bulunamayacağım ama; sanıldığı gibi para karşılığı diploma verilmez, sadece eğitim verilir.
mevzu bahsi geçen özel(vakıf) üniversitelerinden biri olan kültür üniversitesinde okumaya çalışıyorum. Daha yeni yeni keşfetmiş olduğum bir garip vakadan söz edeceğim.
üniversitemde bir öğrenci 2 dönem üst üste 2.00 genel ortalamasının altında kalınca o döneme kadarki c- ve altındaki bütün dersleri tekrar almak zorundadır ve o dönem bu öğrenciye 15 krediden fazla verilmez, 15 kredi de sadece 5 derse tekabül eder. halbuki bölümüde 4 senede almam gereken 127 kredi var. zaten 127'yi 8 döneme bölersen sonuç yaklaşık 15 çıkar. e bu da öğrencinin okulunu kesinlikle uzatmış olması demektir. öğrenciler okulunu uzatmasın diye ihsan etmişler, yaz okulu açmışlar en fazla 10 kredi veya en fazla 3 ders alma imkanı tanımışlar. ama 1 kredi ne kadar? 1 kredi = 385 TL. yani 3 ders almak isteyen bir burssuz öğrenci, yaz okulu için toplam 3465 TL ödüyor kuzu gibi. ben burslu okuduğum için kendimi şanslı hissedip yarısını yani 1730TL ödüyorken, devletteki çocuklar yaz okulu ders kredi parası 50 TL oldu diye eylem yapıyorlar. Herneyse, asıl mesele yaz okulu, biraz teknik meselelerden bahsedeceğim. bilgisayar mühendisliğine sırf diplomam olsun, zaten işim hazır diye gelen bir yığın adam dönem içinde laylaylom yapıp derslerden f'leri d'leri dizip, bi sikimden çakmadığı aynı dersi yaz okulunda a ile b ile geçince burslu ve tembel olan ben onalrın gerisine düşüp, tam kendimi intihar edecekken, ahbabın biri geldi, "lan hocalar yaz okulunda dersleri sallamıyolar a b veriyolar" deyince, ben manik depresifliğimi yendim. başımdan aşağı kaynar sular döküldü. kan beynime sıçradı. ulan sırf varya sırf para! için öğrencilerini yaz okuluna bırakan hocalar ve yaz okulunda dersi geçtim diye götü başı oynayan pijler, hepsi etrafımda sanki bana nazire yapıyorlar. vallahi de billahi de arkadaşlar ben sırf bu işi sevdiğim ve sadece işimi tam öğrenmek için bu okula gidiyorum ve bu bölümü seçtim. tek yadığım azıcık tembellik yapıp, bu tembelliğin bana 2 seneye mal olması. eğitimin zirvesindeyiz, öğrecilere önderlik yapıp onlara örenek oluyoruz diyen akademisyenlere duyrulur.
burslu öğrencileri tenzih ederek; zengin veletlerinin parayı bastırıp ayrıcalıklı duruma geldiği kapanması gereken mekanlar. eğitimde fırsat eşitsizliği. millet iyi bir eğitim için g.tünü yırtarken parası olan aynı bölüme, özel üniversitede çok çok daha az bir çabayla girebiliyor.
fırsat eşitsizliği falan yaratmamaktadır. tersine daha çok öğrencinin devlet üniversitelerine gitmesini sağlamaktadır. devleti eğitim açısından büyük bir külfetten kurtarmaktadır. eğitime milyonlarca dolarlık yatırım yapılmasını sağlamaktadır.

eğer fırsat eşitsizliğinden başlayacaksak mesele sadece para değil. mesela bir çocuğun babası çok zengin ama kör cahil. çocuğa evde hiç eğitim ile alakalı bir kültür vermemiş. başka bir çocuğun babası, annesi de akademisyen. evde sürekli bir eğitim ortamı var. al sana eşitsizlik. ne yapacağız şimdi?

bu konuya çok katı ilkeler ile değil pragmatik yaklaşmalıyız. türkiye'nin toplam eğitim sistemine özel üniversitelerin büyük katkıları vardır.
''parayı bastırana kolay hacııı...'' demeyeni dövüyorlarmış galiba...
türkiye'de olmayan üniversitedir.
doğrusu için: (bkz: vakıf üniversiteleri)
zenginlerin paralarıyla üniversite diiplaması alacakları yerlerdir.
bütün özel(vakıf) üniversitelerini bir tutmamak gerekir tabiki. sonuçta hiç birine parayı bastıran giremez. geçmeniz gereken bir öss taban puanı var öncelikle sonra da belirlenen kontenjanlarda kaç kişi alıyorlarsa onlardan biri olmak için diğerleri ile puan yarıştırmanız gerekecek. o yüzden hiç kimse parayı bastıran girer demesin, giremezsiniz.

bu üniversitelerin kötü yanları olduğu gibi elbette iyi yanları da vardır.
paralı olup olmamasına değil, içindeki öğrencilerin derslere verdiği öneme ve eğitimcilere saygısına bakılması gereken üniversite çeşidi.
açıkça söylemek gerekirse, doğrudur, sadece ortam yapmak ve kız tavlamak amacıyla okula gelen zengin çocukları vardır ancak bu konuda genelleme yapılmamalıdır. öyle ki nice burslu vardır böyle okullarda, zengin çocuklarının çoğunun derslerdeki çabasına erişememektedir, sadece bursuyla övünüp gezip tozan ve derse girmeyen burslu da mevcuttur.
nereden mi biliyorum? ben de öyle bir okulda okudum. dış görünüş ve genel inanışlarla değil, gözle görüp bu tip yerlerde bulunarak yorum yapmak daha doğru olacaktır.
asla hukuk okunmaması gereken üniversitelerdir. şimdi diğer bölümler için bir şey demeyeceğim ama bu bölümle ilgili ciddi sıkıntılarım var. devlet üniversitesinde bu bölümü okumaktayım. yeditepe, bilgi gibi hukuk bölümünde vakıf üniversitelerinin içinde en saygın hukuk eğitimi veren okullarda arkadaşlarım vardır. ve eşitsizllik! kahretsin...

bizim derslerimiz onlardan daha ağırdır. aynı hocadan eğitim alırız yeri geldiğinde bize kurdukları cümleler

'siz öğrenmek zorundasınız. biz anlatırız ve sorarız. onlara ise anlatıyorsun insanlar zaten parayla okuyorlar hiçbir şey anlamadan yüzümüze bakıyorlar biz de anlatsak bile zor soramıyoruz.'

bu cümleyi kuran ise şu an bir üniversitenin anayasa kürsü başkanı.

ve şöyle ki biz de geçme notunu verir geçirir insaflıysa. ama gel gör ki akademisyen olamk için 70 olması gerekmektedir. bu vakıflardaki şahıslar bol keseden not alırken biz böyle boynumuz bükük akademik yerleri onlara teslim ederiz. bu durumdan içinde bulunduğum tüm öğrenciler ve öğretim görevlileri şikayetçidir. iyileştirme çalışmaları yapılsa da onlar gibi olamamaktayız.

yani neymiş hem eğitim veriyorlarmış parayla hem de bol puanlı bir diploma.

kimse devlettekiler zeki vakıftakiler aptal demiyor. ama bir eşitsizlik söz konusu. bazı bölümlerin vakıf üniversitelerinde gördürülmemesi gerektiği düşüncesindeyim.

tıp ve hukuk başta olmak üzere.

edit: istediğiniz kadar eksileyin. bazen gerçekler böyle acı olabiliyor.
(bkz: devlet üniversitesi/#5482095)
dersleri devlet üniversitelerinden hafif olmayan üniversite. izmir ekonomi üniversitesinde haluk günuğur' un avrupa birliği ve çınar özen' in uluslararası ilişkiler derslerine girmiş herhangi biri bunu bilir.
bilkent üniversitesi
eğitimdeki adaletsizliğin ülkemdeki adıdır özel üniversite. evet, yalan söylemeyceğim, özel üniversitelerden nefret ediyorum. yalan yok. ha bursla kazanıp girenlere bir sözüm olamaz bunu da belirteyim. neden nefret ediyorum ya da neden nefret ediyoruz bunu anlamak kolay aslında. ediyoruz dedim bak farkındaysan. çünkü bu haksızlığa uğrayan yalnızca ben değilim, bu haksızlığa uğrayan bu ülkede binlerce insan var. millet götünü yırtıp, emek verip götünden ter akıtırken eli sikinde doğan puştolar özel üniversite denilen adaletsizlik yuvasınının verdiği rahatlıkla gününü gün ediyor. ben o adamdan daha fazla puan yapmama rağmen onun okuduğu yerde okuyamıyorum. diplomamda onun diplomasında yazacak şey yazmıyor maalesef. yalnızca ben değilim elbetteki sayın okur. adam yüksek puan yapıyor ama tıp kazanamıyor. çünkü tıp bölümünün puanı oldukça yüksek. ancak, elin züppe bebesi bastırıp parayı o adamdan daha az, çok daha az bir puanla tıp okuyabiliyor. en kötü ihtimalle pretisyen hekim oluyor sonra da. bu adalet mi sizce? kesinlikle değil. hele de türkiye gibi bir ülkede asla değil.
bir de diğer üniversitelerle eşitliği yani denkliği varya orası haksızlık . ama bizim türk halkı cin cücüğü hemen farkına varıyor ayrımın .
-hulusi güya üniversite okuyor ha parayla parayla , kız aslında ahmak .
-karı o kızdan bir poh olmazdı zati anca oraya girmiş .