bugün

harf inkılabı

yok çiniller kendi fonetiklerini kullanıyordu, hintliler kendi yazılarını kullanıyordu diye düşünüp harf devrimine gizliden gizliye dem vurmak isteyenler ve öyle türkçe savunucuları bakın işte bu şehirler ve adlar arapça ve yunanca kökenlidir diye düşünenler iyice bir okusun bakayım.

birinci, harf devrimi neden yapılmış bir bakalım. arapça türkçeyi fonetik olarak karşılamdığı herkes tarafından biliniyor ve bizim gibi ural-altay dil ailesine mensup dilleri hele hiç karşılamyordu, o yüzden dil ile fonetik arasında dengesizlik, başta kullanılan türkçe açısından büyük bir sorundu ve acilen de değişmeliydi, ayrıca okur yazar olmada da büyük engeldi (zira harf devrimi öncesi okuma-yazam bilen ile harf devrimi sonrası okuma yazama bilen arasında dağlar kadar fark var). ha önemli bir husus daha, esas harf devriminde yapılmak istenen latince harfler değildi, atatürk'ün isteği üzerine uygur alfabesi araştırıldı ancak uygur alfabesinin günün türkçesini fonetik olarak karşılamadığı dil bilimcileri tarafından belgeleri ile ortaya kondu, sonra fenike alfabesinin uygun olduğu tespit edil ancak fenike alfabesi de artık kullanılmayan bir alfabe olduğu için rafa kaldırıldı, bir ara kiril olabilir dendi, anacak atatürk kiril alfabesi dönemim sovyet rusyası'nın alfabesi olduğu için tehlikeli buldu ve kiril de rafa kalktı, en son latin harflerinde yapılacak bir düzenleme ile türkçe'nin latin fonetiğine iyi oturulduğu ve kullanış bakımından daha kolay olduğu tespit edildiği için bazı düzenlemeler ile latin kabul edildi, bazı cahil cüvelanın ve arap götü yalayıcılarının sandığı gibi bu latin alfabesi bize dayatılmadı uzun denemeler ve dil bilimcilerinin çalışmaları sonucunda en son elde kalan fonotiği karşılyan alfabe olduğu için kabul edildi. ayrıca, tüm bu model olan alfabelerin tek tek denemesin de dilbilimcilerden tutunda eski çağ tarhi ve dili uzmanı bir çok bilim adamı sayesinde yapılmış ve uygulamaya konulmuştur, birçok azeri kökenli dilci bu işte çok büyük yardımları olmuştur.

diğer bir konu da, bazıları işte şu kelime arapça kökenli bu kelime yunanca kökenli diye kendice bir eleştiri getirmiş, evet olabilir, bu toprakların 10000 yıllık bir tarihi vr en da 5000 yıllık bir yazı tarihi var, böyle bir uygarlıkta bu kadar çok etimolojik karmaşa olacaktır ve bu, bu ülkenin kültürel zenginliğidir, ayrıca da bu durumun harf devrimi ile alakası yoktur. bu farklı bir inceleme konusudur. ha bazı sistem düşmanlarının sık sık dile getirdiği ama zıçtığı bir konudur. ayrıca, 1950'lere kadar çok iyi bir şekil de çalışan türk dil kurumu daha sonra halen daha var olan bazı zihniyetler sayesinde kelime üretemez hale gelmiştir, ama yine türkçe kelimelerin derlenmesi ve günlük hayata kazandırılması konusunda iyi şeyler yapmıştır ve yapmaktadır. ayrıca, o sizlerin çok övdüğü arpaça ve arap yazısı dil kökeni olarak sümer kültürüne dayanır, yazı olarak arapça akad çivi yazısından devşirilmiştir.

merak edenler için: (bkz: samuel noah kramer tarih sümer de başlar)

evet, harf devriminden bile tc'ye demek vurmak isteyen kişileri görmek halen daha rahatsız edicidir! saçam, temelsiz ve çapsız dünya görüşleri ile karşı oldukları görüşlere bilgisizce saldıranlar her ortam da ve her yerde ellerine almaya mahkumdur. ayrıca öyle adamlar vardır ki: " arapça neden kalktı deyip",orta da yana yakına laf sokmaya çalışırlar ama kullandıkları nick latin alfabesindedir ve hem de ingilizce ve almanca kökenlidir tencere dibin kara senin ki benden kara misali.
güncel Önemli Başlıklar