bugün

kondansatör

elektronik devrelerin, kart ve sistemlerin vazgeçilmez elemanıdır. bir erkek için kuru fasulye, pilav, cacık neyse bir elektronikçi için de direnç, bobin, kondansatör odur. sığaç olarakta bilinir. birimi farad olmasına rağmen bir çok devrede mili hatta mikrofaradlar seviyesinde kullanılır.

elektrik enerjisi depolar. direnç ile kondansatörün çarpımı to süresinini verir. bu süre cep telefonlarının şarjından tutunda, fotoğraf makinalarının flaş patlatma süresine kadar birçok sistemde kullanılır.

rlc devresi olarak filtreleme, süzme gibi işlemleri yapar. haberleşme devrelerinde istenmeyen harmonikleri ayıklar, distorsiyonu azaltmaya çalışır, birçok modülasyon çeşidinde kullanılır.

genelde tırnak boyutundadır veya ona yakındır, gel gör ki kompanzasyon sisteminde tüp kondansatör kullanılır ki, bunlar bildiğiniz yangın tüpünün bir ufak boyutudur, yani büyük modelleri de vardır. kompanzasyondaki amacı ise reaktifi sıfırlamak akımla-gerilim arasındaki faz farkını sıfırlamaktır. ihtiyaca göre röleler yardımıyla devreye alınır.