bugün

misak ı milli

büyük önderin, bilinenin aksine, HEYETLER arasında mutabakat sağlanamadığı için lozan ın ilk yarısının sona ermesini takiben, lozan delegasyonunun ankara ya dönüşü ertesinde, tbmm de iki hafta boyunca geceli gündüzlü devam eden ve tamamı gizli celseler olan lozan oturumları esnasın da, şiddetli şekilde yapılan musul eleştirileri ve ingilizler e boyun eğildiği yönlü eleştiriler üzerine, kürsüye çıkarak, yaptığı konuşma da dile getirdiği üzre türk milletinin yüksek çıkarlarıdır ve haritası, sınırı mevcut değildir. ingiliz istihbarat arşivlerinden tespit edilen konuşmada, atatürk kürsüye çıkar ve muhaliflerine şöyle hitap eder.
efendiler, misak-ı milli nin haritası yoktur. milletimizin yüksek çıkarlarına sınır çizemeyiz.
homurdanmalar ve musul konusun da yapılan eleştiriler üzerine, atamız sözlerine devam eder.
milletimizin yüksek çıkarları adına musul meselesini millet olarak daha güçlü olduğumuz bir döneme ertelemek durumundayız. bu demek değil ki musuldan vazgeçilmiştir. misak-ı milli yi milletimizin çıkarları doğrultusun da, gelecekte şekillendirmeye devam edeceğiz.
atamızın zannedildiğinin aksine türk milletine sınır çizmediği, misak-ı milli yi, dünya konjoktürü ve milletin çıkarları doğrultusun da sınırsız ve haritasız geniş bir ufka ve milletine emanet ettiği aşikardır.
günümüz de hala milletimizi esaret içinde addeden ve sınırlara hapseden zihniyetlerin, dünya konjoktürü ve millet olarak topyekün çıkarlarımız sözkonusu olduğunda, sınırların ve haritaların anlamını yitirdiğini kavraması gerekir.