bugün

yargı bağımsızlığı

yargı bağımsızlığı; yargı yapan kurumların her türlü kurumun, kişinin baskısından uzak, tarafsız olarak kanunları uygulamasıdır. bu yürütmeye karşı bir bağımsızlık olduğu gibi, yargıçları seçen hsyk'ya ve silahlı bir kuvvet olan tsk'ya karşı da sağlanmak zorundadır.

yargı bağımsızlığı; var olan kanunları uygulaması halinde geçerlidir. yargı, her demokrasi de olduğu gibi sınırsız bir güç değildir. demokrasilerin temel kavramı; sınırsız gücü elinde tutanlar eninde sonunda bu gücü kötüye kulanır diyerek sınırlandırılmıştır. yargının gücü var olan kanunları yapan meclis tarafından kanunlar ile sınırlanır. yargı var olan kanunları uygulama mecburiyetinde bir makinaya dönüşür. bu makinanın dişlilerini halk meclis eliyle yerleştirir ki biz buna kanun diyoruz. buna çomak sokmak isteyen her kişi bu kendi halinde çalışması gereken dişlilere müdahale etmekten kaçınmalıdır. dişlilerden biri ben şöyle çalışayım diyerek aykırı davranamaz. bu bağımsızlığın teröre, kaosa dönüşmesi olur.

bizim yargımız, yargı bağımsızlığının neden gerektiğini hç söylemiyor ve sadece bağımsızlık istiyor. bağımsızlık; tarafsız olmak için gereklidir ancak zaten taraflı ise rahat bırakın da daha iyi bir diktatörlük yapayım demektir.