bugün

akciğer kanseri

kanserlerin en boktanlarindan. yüzde 95 sigara icmek yüzünden olur. daha dogrusu, sigara icmeyenlerde görüldügü cok nadirdir.

belirtileri ;
- hic dinmeyen öksürük
- kanli balgam
- gögüste devamli bir agri
- bogaz ve yüzde sismeler
(bu belirtiler, baska hastaliklarin da belirtisi olabilirler. akciger kanserini sadece doktor, tespit edebilir.)

bu belirtiler görüldükten sonra uzun yasama sansi yüzde 5 tir. hastalik teshis edildikten sonra, hastalarin 10´da 9´u ilk yil icerisinde ölürler. akcigerdeki tümörler diger bölgelerdekinden cok daha cabuk gelisir ve öldürücü darbeyi de o kadar cabuk vururlar.

kemoterapi uygulamasi bazen ise yarar, yaramazsa, cok büyük bir operasyon olan tümörü alma girisiminde bulunulur. bu operasyon basarili olursa, akcigerde biriken suyun disari alinabilmesi icin hastanin kücük bir el arabasi seklinde gündelik islerini yaparken önünde yürüttügü bülow drenaj aleti, uzunca bir süre hayatinin bir parcasi olur.

.tümörün ameliyatla alinabilmesi, tümörün cesidine ve akcigerde yerlestigi yere göre degisir. kalbe cok yakinsa alinamaz.

almanya da günde 400 kisi akciger kanserinden ölmektedir. bu, burada hergün bir "jumbojet" in düsmesiyle hemen hemen ayni seydir.

belirtileri görüldükten sonra doktora giden ve akciger kanserini yenen sahis sayisi cok azdir. akciger kanserini yenenler genellikle hicbir belirti görülmeden "saglikli" vaziyetteyken doktora gidip, "erken safhada" akciger kanseri teshis edilen sahislardir.

edit : kimsenin gözünü korkutmayalim. ancak insanlar genellikle doktora "bir sikayetleri olunca" giderler. akciger kanseri sözkonusuysa, eger kanser "hissedilebilir" bir safhaya gelmisse, hasta "uzunca bir süre öksürmüs, gögüs agrilari duymus ve bu yüzdewn doktora gitmis" se, o hastanin kanser düzeyi, ortanin oldukca üzerine cikmis demektir, o adam büyük ihtimalle ölür. akciger kanseri ancak ve ancak, hicbir sinyal vermedigi hasta kendisini cok saglikli hissettigi bir dönemde, hasta "hicbir sikayeti olmadigi bir an" da doktora gider de hastalik kesfedilirse, iyilestirilebilir.

o yüzden diyor doktorlar her yil kendinize "check up yaptirin" diye....gerci biz de her yil yaptirmiyoruz, ama mantiklisi her yil yaptirmak.
güncel Önemli Başlıklar