bugün

gök tanrı

son dönem azerbaycan edebiyatının önde gelen isimlerinden sabir rüstemhanlı'nın bir romanıdır."türk'ün yüzünü allah'a dönmesi" sloganıyla çıktı. yazar bu eserinde, türklerin islamiyet öncesi tek tanrı inancını, arayışlarını ve yaşadıkları tarihi süreci destansı bir dille anlatmaktadır. oğuz han'ın doğuşu etrafında gelişen tarihte, tüm türk boylarının izini sürüyor, ve türklerin gittikleri tüm coğrafyalarda oluşturdukları medeniyeti ortaya çıkarıyor.
göktanrı, bu anlamda kendi alanında bir ilk eser ve başyapıt. hem bir türk mitolojisi, hem bir türk tarihi, hem de modern döneme göndermeleriyle incelikli bir eser.

***
aradan binlerce yıl geçti. sözün dilimizde, kanın damarlarımızda, gücün ruhumuzda... yaşıyoruz! senin açtığın yollar, bir daha kapanmadı. o yollar her zaman senin soydaşlarının kanını ve ruhunu taşıyan büyük milletinindir. gün çıkanda; çin'in yok etmek ve eritmek politikası içinde, güneyde uydurma "ari" hilekarlığının dolaplarında, gün batanda; ruh hırsızlarıyla yumruk yumruğa vuruştun... biz dünyayı kurduk, ancak dünya bizi bırakmıyor... bin yıldır ruhumuzu çalmaktan, bizi öldürmekten yorulmuyor dünya... biz de tükenmiyoruz, tükenmeyeceğiz! yeniden ver bize o birlik ruhunu! geri ver bize, o gökten gelen tanrısallığımızı! neredesin tanrı'nını büyükelçisi!!!
***
güncel Önemli Başlıklar