bugün

kısa film çekmek için gerekenler

öncelikle sağlam bir fikir, hikaye ya da senaryo.
sonra minidv çekim yapabilen bir kamera olmazsa olmazdır. boşuna dvd ye kaydeden kameralarla uğraşılmamalıdır. çünkü diskle ilgili problemler yaşarsınız. diyelim ki bunu yaşamadınız, kurgu safhasında çok zorlanacaksınızdır.
sonra bir firewire kartı gereklidir. minidv kasete kaydettiğiniz görüntüyü bilgisayara atmak için. bunu isterseniz bir fotoğraf stüdyosunda da yaptırabilirsiniz. ama tavsiye edilen şey bunu kendi bilgisayarınızda yapmanızdır. çünkü dönüştürme işleminden sonra fotoğrafçı size görüntüyü .dat formatında verebilir. bu da kurgu yapmanızı zorlaştırır. firewire kartı 15 lira civarıdır. kameranızı firewire kablosu aracılığıyla karta bağlarsınız görüntüyü kasetten harddiske atarsınız. 90 dk lık görüntü 40 gb civarı bir yer tutacaktır. kasetle uğraşmak istemeyenler minidv formatında çekim yapan harddiskli bir kamera alabilirler. bunların usb kablosu aracılığıyla görüntülerini pc ye kopyalayıp çalışabilirsiniz. firewire kablosu alırken dikkat etmek gereken nokta kamera ile uyumlu olmasıdır. 4 pin ve 6 pin çeşitleri vardır.
bilgisayarınızda adobe premiere veya sony vegas gibi bir kurgu(montaj) programı kurulu olmalıdır. bu programı kullanmayı bilmelisiniz. tabii ki bunu bilen biriyle de çalışabilirsiniz.
ışık konusuna gelince; amatör çekim yapacağınız için ışığı deneme yanılma yoluyla bulabilirsiniz. ışık yetersiz kalırsa uzatma kablosu takılmış bir floresan lamba işnizi görecektir. eğer renk efekti vermek isterseniz bu lambanın önüne renkli poşet veya jelatin koyabilirsiniz. ışık, genellikle, yapacağınız iç mekan çekimlerinde sorun olacaktır.
boom gibi cihazlara amatör film için gerek yoktur. ses iç mekanda değil ama dış mekanda sorun olacaktır.
oyuncu bulma konusuna gelince. eğer üni öğrencisiyseniz bir topluluk kurun ve üye alın. mutlaka sinema oyunculuğu yapmak isteyenler katılacaktır. daha da olmadı mevcut tiyatro topluluklarıyla görüşün projenizi güzel sunarsanız sizinle çalışmak isteyeceklerdir. ama en iyisi üni öğrencisiyseniz bir topluluk kurmanızdır böylece izinleri daha kolay alabilirsiniz. üye toplayabilirsiniz. bütçe alabileceğinizi sanmıyorum ama bir sürü yükten kurtulacaksınızdır. kiralık kameralarla çalışmak yerine işinizi görecek bir minidv kamera satın almanız daha iyi olacaktır. ama kesinlikle dvd ye kayıt yapan değil minidv formatında olacak yoksa kurgu yapamazsınız.
bütçe mevzusuna gelince amatör çalışacaksanız bütçenizi her zaman sıfır lira kabul etmeniz yararınıza olacaktır. eğer üyelerinizden para talep ederseniz üye kaybedeceksinizdir. eğer kostüm gibi şeyler lazım olursa üni den tiyatro topluluklarının depolarından temin edebilirsiniz.
üni öğrencisi olmayanlara yapılacak tavsiye ise şudur;
önce para kazanın elinizde paranız olsun. para getirecek işlerle başlayın. örneğin belgesel çekimleri. bir amatör belgesel çekip bir daire alan tanıdıklarım mevcuttur.
eğer ödüle oynamak istiyorsanız çekilen amatör kısa filmleri inceleyin ve hiçbirinin bir hikaye üzerinden gitmediğini göreceksinizdir. mümkün olduğu kadar az konuşma ve mümkün olduğu kadar az süre içerisinde çarpıcı şeyler anlatan filmler ödül almaktadır.
güncel Önemli Başlıklar