bugün

lozan antlaşması

anlaşma konusunda bir çok iddia vardır. sebebine gelince 1924 anayasası ile türkiye cumhuriyeti resmi dini islam iken, atatürk hilafete ve dine sahip çıkarken ve tek değiştirilemez madde cumhuriyet iken bu anlasmadan bir sene sonra hızla (yine 1924'ün sonlarında) dinden uzaklaşma başlar. bütün inkılaplar paldır küldür yerleştirilir. türlü ayak oyunlarıyla ve takriri sükun ile karşı çıkanlar yargılanıp öldürülür. o güne kadar demokrasinin olduğu türkiye cumhuriyeti diktatör bir devlet olmaya gider.

musul kerkük meselesine gelince tarihimiz musul yakınlarda ingilizlerle savaşıp kazandığımızı yazmaz. oysa ki kurtuluş savaşının en önemli savaşlarındandır. kurtuluş savaşında ingilizlerle karşılıklı savaştığımız tek savaşı ve kazandığımızı neden kimse bilmez? musul meselesinde neden sonra anlaşılmak üzere karar verilir?

lozan görüşmeleri sürerken musul'da kazanan ordumuzun beklemesi istenir. oraya gönderilmek için büyük taarruza bile katılmayıp bekleyen doğu ordumuzun uzun süre gitmesine izin verilmez. hatta atatürk büyük taarruza katılması için emir verdiği halde genelkurmay başkanı fevzi çakmak meclis kararı olmadığı için bu orduyu musul'a göndermek üzere bekletir. çok kızan atatürk fevzi çakmak'a "softa sen ne bilirsin askerliği" diye sert çıkar. burdan anlayacağınız atatürk başkomutan olsa dahi meclis ondan yetkilidir. lozan görüşmelerinin uzun sürmesi üzerine meclis sonunda bu orduyu musul'a destek için göndermeye karar verir. yola çıktıktan sadece bir gün sonra amerika'nın lozan'da boğazların türklere bırakılamayacak derecede önemli olduğu ve gerekirse boğazları işgal edebileceğini söylemesi bahanesiyle yola çıkan ordu geri çağrılıp boğazlara sevkedilir. musul'da kalan ordu ise gelmeyen destek ve cephanesizlik ile gittikçe gücünü kaybeder. destek veren kürt aşiretleri bu güç kaybından ve türkiye'den yardım gelmemesinden dolayı canını kurtarmak için ingiliz tarafına geçmeye başlar. (burda taraf değiştiren kürt aşiretlerini eleştirmek yerine yaşamaya çalışmalarını haklı görürüm.)musul yakınındaki ordumuzun etrafı sarılır ve türkiye ile bağlantısı tamamen kesilir. sağ kalabilenler iran'a sığınıp ordan türkiye'ye geçerler. bu arada lozan anlaşması yapılır.

lozandan hemen sonra yıldırım hızıyla inkılaplar yapılır, ordular dağıtılır. inkılaplara karşı çıkan ayaklanmalarla uğraşan, askerlerini dağıtmış bir türkiye'ye de kimse musul ve kerkük bölgesini yedirmez.

vicdanı olan, aklı başında olan insan lozan'da neyi nasıl kaybettiğimizi anlasın. tabi ki osmanlı ve sünni düşmanı 20 milyon insanımız için bu konular önemsiz ve devrimler onlar için büyük kazanım olabilir. benim bildiğim dinsizleştirme çabasının çok ani şekilde gelip ülkede bulunan kurtuluş savaşının birlik rüzgarını zayıflatmasıdır.
önemli olan bir konu vardır. ne ismet inönü ne mustafa kemal doğu topraklarımız için bir gram destek vermediler. enver paşa'nın genişleme politikasına karşın osmanlı'nın kurtuluşu için yayılan osmanlı halkının türk tebaasının milliyetçilik ekseninde anadolu'da toplanma teorisine destek verdiler.

o zamanki meclis görüşmeleri açıklansın da musul kerkük'ü nasıl kaybettiğimiz ve kimler hazır bekletilen orduyu bir seneden fazla musul'a göndermedi anlaşılsın.
güncel Önemli Başlıklar