bugün

vermut

ilk vermut 18. yüzyılın ortalarında italya'da yapılmış. Bugün, vermut, şarap yapılan hemen hemen bütün ülkelerde yapılmaktadır. ilk olarak kırmızı türleri yapılırken daha sonraları bu çoğaltılarak sek, bianco, roze olmak üzere çoğaltılmıştır. Adını ana aroma maddesi olan Pelin otu (wormwood) bitkisinden alan bu içki aslında alkol ilave edilmiş bir şaraptır. Bütün vermutların taban içkisi şaraptır. Bu, genellikle pek bir özelliği olmayan, ucuz beyaz şaraptır. Vermutun yapılışında diğer birçok içkide olduğu gibi birçok aromatik ot kullanılır. Pelin otu, sandal ağacı kabuğu, zufa otu, kinin, kişniş, ardıç meyvesi, karanfil, tarçın, ada çayı, küçük hindistan cevizi başta gelen bitkilerdir. italyanların Martini ve Cinzano'su ile Fransızların Chambery stili sek vermutları en çok bilinen isimlerdir. vermutlar kendi aralarında dörde ayrılır;

Sek (dry): Adı üzerinde vermutların en sek olan türüdür. Beyaz duru veya hafif sarımtırak renktedirler.

Kırmızı veya tatlı (rosso): Sek vermutların tersine bu türler hem tatlı hem de kırmızı renklidirler. Renklendirilmesinde karamel kullanılır.

Bianco: Bianco, italyanca beyaz demektir. Vermutların içinde en tatlı olanı budur.

Roze: Rose şaraplarla yapıldığı için bazen bu tür vermutlar italyan vermutu; sek olanı da Fransızlar tarafından yapılıp tanıtıldığı için Fransız vermutu olarak bilinir.