bugün

ittihat ve terakki cemiyeti

iyi niyet temelinde girilen işin imparatorluğun sonunu getirmiş olması onları tarihimizde kötü sıfatını yapıştırdığımız dönemlerin başına getirir.

abdülhamit baskısından kaçmak için aslını bilmedikleri birçok yerden destek almışlardır. örneğin vedeta mason locası onların ilk toplantılarını yapmaları için mekan ayarlayanlardan biridir. yabancı şirket ve vakıfların arazisine abdülhamit'in adamlarının girememesinden yararlanmışlardır. bu destek altında birçoğu mason olmuştur.

masonluğu dünya barışı için çabalayan gizli bir örgüt olarak gördüklerini ibrahim temo'nun anılarından öğrenebiliriz. bu kardeşliğin aslında farklı temellerin kardeşliği olduğunu birinci dünya savaşı öncesi anlayabilmişlerdir. ki talat paşa bu durumun farkına varınca türk mason locasını kurar.

1908'den sonra osmanlı imparatorluğu'na hiçbirşey verememişlerdir. aslen iyilik için çabaladılarsa da içlerine iyice işlemiş olan derin mason kişililerin çabaları sonucu ezilip gitmişlerdir.

atatürk'ün ittihat ve terakki üyesi olduğu söylense de resmi kayıtlar içinde görülmemiştir. kendisi de anılarında bir gizli toplantıya katıldığını ve bu toplantıya davet ve katılma şeklinin hoş olmadığını ifade ederek bir daha da katılmadığını ifade etmiştir.
güncel Önemli Başlıklar