bugün

zall

kendisine bi-iki şey söylemek istiyorum müsadesiyle:

sevgili zall.. n'aber abi? var mı başka röportaj felan? olunca söylersin zevkli oluyor, biz çıkmış gibi seviniyoruz sözlükçek..

ben de nickinin başlığını çoğu kişi gibi yarattığın bu ortamla ilgili düşüncelerimi paylaşmakta kullanmakta sakınca görmüyorum.. eleştiri denemez, tavsiye daha uygun.. üstelik bu tavsiyeler sözlüğü kendisi için daha iyi bir yer yapmak isteyen bencil sayılabilecek bir yazardan değil de, olaya tamamen senin açından bakan ve düşünen, bir işletme mezunundan geliyor..

sözlük senin.. buradan para kazanıyorsun.. istersen birden çevirip porno site yaparsın, daha fazla reklam alabileceğine inanıyorsan.. kimse bir şey diyemez..
bu daha fazla reklamı da daha fazla kişinin günlük erişim sayısına bakarak veriyorlar siteye.. yani bu nedenle senin için ne kadar değişik kişi ne kadar fazla girerse sözlüğe, kazanacağın para o kadar artıyor.. milletin anlamadığı bu nokta.. tabi ki her silinen gelsin sözlüğe tabi ki 10 tane cümle kurabilen yazar olsun.. olsun ki daha fazla tık al, daha fazla kazan.. yeminle şu kadar ironi yapıyorsam top olayım, ben de olsam senin yerinde tıpatıp aynı şekilde düşünürdüm.. materyalist insanız kardeşim.. parama bakarım ben de, senin de aksini iddia ettiğini sanmıyorum..

ama benim söyleyeceklerimi bir düşünmen, hem senin bu hususta işine gelebilir hem de ''kalite istiyoz!'' diye ağlaşan 8.000'i kalitesiz 10.000 yazarı susturabilir bir süre..

şimdi domain'in kirasını ya da reklam verenlerden sağladığın geliri sadece aşağı yukarı biliyorum.. çok da hakim değilim.. ama önümde bir itü örneği var.. eğer ki itü reklam fiyatlarını çok aşağıya çekip, bir nevi sürümden kazanmıyor ise, bizden (senden) çok daha fazla para görüyor bu reklam olayından.. bu incelenmesi gereken bir duruma aslında, çünkü itü'deki yazar sayısı uludağ'dakinden çok daha az.. ama şöyle bir şey var ki, orada her dakika en az 450-500 online oluyorken, başlık ve entrylerin akış hızı bizim yarımız kadar.. ha tabi sayfa yenilemelerinden, pv (page views)'lerin üzerinden de fiyat çekiyorsan bişi diyemem.. ama yoo aslında yine diyebilirim çünkü itü de bunu düşünmüş, tartmış ve sonunda senden daha değişik bir yöne giderek daha fazla kazanmış..

ne diyorum ben? şunu diyorum.. uludağ'da her isteyen ilk defa ve tekrar tekrar yazar olabildiği için para kazanıyorsun.. ama itü, belli bir içerik kalitesini tutturmasına rağmen daha fazla kazanıyor.. niye?
sözlük yazarlarını, haddimize de değil ya, kalitelerine göre numaralandıracak olsak 10 üzerinden 1'lik yazarlar bize üye olabiliyor, pv ve uv (unique visitors) sağlıyor.. sen bu 1'i çok değil, biraz yukarı çeksen, 3 yapsan, alımlarda ve sözlükte tutumlarda biraz, 2 puan kadar daha seçici olsan ve bunu duyursan, bu siteye giren kişi sayısında sanıldığının aksine azalma değil artma olur.. çünkü o kovulan veya alınmayanların zaten en iyi ihtimalleri uludağ sözlük, sen hala en çok yazara kucak açan sözlük olacaksın.. hiçbirinin ekşi'ye ya da itü'ye yazar olma şansı zaten yok, daha ufak sözlükler de ya kesmez ya da haberleri bile yoktur.. onlar yine buraya gelip yazar olmak için sitene girecek, içlerinden bazıları belki donanımını biraz yükseltip bunu başarabilecek hatta..

tık açısından kaybedilecek hiçbir şey olmadığına eminim.. kazançlar olacak ama.. o 2 puanlık kalite artışı haberi bile buradan ölesiye sıkılmış bir sürü eski yazarı geri çekecektir buraya.. bunlar arasında çoğunluğun beğenerek okuduğu ve bir çok kişinin tek başına sözlüğe girme nedeni olan yazarlar olduğunu ben garanti ediyorum zaten.. ayrıa diğer sözlüklerde şu ya da bu şekilde hakkında iyi konuşulacak, reklamı yapılacak bir uludağ sözlük de cabası..

burası valla eğlenceli ve çok hoşgörülü bir yer.. sen yine geyik yapanlara toleranslı ol, yine içerik bakımından en kaliteli sözlük olma, gereği yok, yine silinip geri gelenleri al (tabi ki al), yine en çok kişiye yazar olma sevincini yaşatan sözlük ol ve bunun meyvesini ye.. bir açıdan sözlükler olayının bakir bölgesindeki kaymağı kap yani.. ama valla dediğim gibi, tamamen zall gibi düşünerek belirteyim ki gidişat sözlüğün kalitesiymiş altıncı nesilmiş tırıvırıymış bunlarla alakalı değil, işletme ve maddiyatla alakalı kısa vadede iyi gözükebilir ama uzun vadede 'makrka değeri' olgumuzun düşüklüğü, senin de belini bükecek ve o zaman geri dönüş olmayacak..

bunu mesaj da atabilirdim zall hesabına ama o hesapla çok az giriyorsun galiba..

bence çok da mantıksız şeyler söylemedim..