bugün

lensle uyumak

Acuvue aosys, focus night&day bauch&lomb purevision, clear all day gibi silikon&hidrojel lensler, gözden birkaç gün çıkarılmayacak şekilde tasarlanmış lensler olduğundan gece uyurken de gözde kalabilirler. Hatta havuza, denize, duşa girerken çıkarmanıza gerek kalmaz. Bu markalar dışında yumuşak, sert ya da yarı sert lenslerin hiçbiri gece kullanılamaz. Hatta gün içinde 8 saatten fazla kullanılması, gözün oksijen ihtiyacını %80 civarında azalttığı için sağlıksızdır.

Gözün alerjik hassasiyetini kat kat arttırır. 8 saatten fazla gözde kalan lenslerin bakterilerden arınması için en az 3 saat solüsyonda kalması gereklidir. Bu süre zarfında dış etmenlerden etkilenen ve bakteri yuvası haline gelen lensler gözde kalmaya devam ettiği sürece büyük risk oluştururlar. Gözyaşı salgısı da lensler sayesinde retinaya ulaşamadığı için göz kuruluğu sorunu ortaya çıkar.

Gözün ortasındaki pupil denen tabaka yumuşaktır. Lens bu tabakanın üzerini kapattığı ve syclera tabakasından daha sert olduğu için korneanın üzerine baskı uygular. Uzun vadede bu nasıl bir sorun yaratmakta çok fikrim yok ama muayene olmadan 4-5 saat önce lenslerin çıkarılmış olması gerekliliği de akla tüm gece gözde kalan lenslerin ne derece konfor sağladığı yönünde kuşkuları getiriyor.

Uzun lafın kısası, lens suni bir malzemeden yapılmaktadır. marka ve kullanım şekline göre değişiklik göstermekle birlikte temel olarak saf su üzerine kapatılmış silikon baloncukları şeklinde tarif edilebilir. Kendi gözlerinizin üzerinde genellikle silikon bazlı suni malzemelerin uzun süre kaldığını düşünün. Bu malzemeler üretilirken tahmini gözde kalabilme yeterlilikleri de hesaplanmakta. Lens prospektüslerini okuyan var mıdır bilmiyorum ama bütün lensler, 8 saatten sonra performanslarını yititirler. Dolayısıyla ister gece gündüz, ister kısa süreli kullanım için tasarlanmış lensler olsun; hepsini yatmadan önce çıkarmanız yararınıza olacaktır.

Gözler en değerli organlardır. Puslu görüntü bile * ömür boyu karanlıktan iyidir. Gözlerinize iyi bakmanız dileğiyle...