bugün

jon jones

Böyle yetenekli bir adam varken khabib gibi bir yobaza ''goat'' denmesi aşırı sinirlerimi bozuyor. Hatta bu olay jon jones'ın da sinirlerini bozuyor olmalı ki geçenlerde kendisi de bu konuyla ilgili olarak ''khabib kim aq'' temalı kısa bir video çekti. Jon jones'ın karaktersizin teki olduğu bilinen bir gerçek. Bu konu da ben de hemfikirim ancak khabib denen bedevi bu adamın yanında bir hiçtir. Neden böyle olduğunu anlatayım. Bu diyeceklerimi mma sporunu eskilerden beri takip edenler zaten biliyordur.

90'lı yıllara gidelim. Ufc yeni kurulmuş. Şimdiki halinden çok daha kuralsız. Dövüşler bildiğin ortaçağdaki gladyatör savaşlarından farksız. Mark Coleman, Don Frye, Gary Goodridge, Ken Shamrock gibi isimler o zamanların top class isimleri. Her birinin şampiyonlukları var. Dolayısıyla o zamanlar bu adamlara goat gözüyle bakılıyordu. 2000'li yıllara geldiğimizde bazı sebeplerden dolayı ufc'nin popülaritesi düşmüş, japon mma organizasyonu olan ''Pride FC'' yükselişe geçmişti ve tüm ufc dövüşçüleri de pride fc'ye geçmişlerdi. Yukarıda saydığım Mark coleman, don frye, gary goodridge, ken shamrock gibi 90'larda ufc'yi domine etmiş isimler Pride FC'de rampage jackson, wanderlei silva, mirko crocop, alistair overeem ve fedor emelianenko gibi isimler karşısında adeta şamar oğlanına döndüler. Her biri ufc kariyerlerine kıyasla pride fc'de rezil bir kariyer sergilemişlerdi. Çünkü Pride FC'nin yükselişi ile birlikte o zamana kadar bilinmeyen bu spor dünya geneline yayılmış ve başka birçok ülkeden birçok farklı dövüşçüler de katılınca 90'larda ortamı boş bulup şampiyon olmuş bu adamlar adeta dayak manyağı olmuşlardı.

Artık 2000'li yıllarda mma deyince akla gelen isimler rampage jackson, wanderlei silva, mirko crocop, alistair overeem ve fedor emelianenko idi. Hatta bunlara ara ara parlayan josh barnett, antonio rodrigo nogueira ve sergei kharitonov'u da ekleyebiliriz. Bu isimler arasında pride fc'de siklet kuralı olmaması nedeniyle kendilerinden neredeyse iki kat iri dövüşçülerle dövüşüp onları yenebilmiş olan mirko crocop, antonio rodrigo nogieira ve fedor emelianenko en dikkat çekenlerdi. Antonio rodrigo nogueira vs bob sapp, fedor emelianenko vs zuluzinho, fedor emelianenko vs hong man choi, mirko crocop vs hong man choi maçlarını izlerseniz demek istediğimi anlarsanız. Özellikle o dönem fedor emelianenko'ya allah gözüyle bakılıyordu. Kendisi pride fc'de top class isimlerden biri olduğu gibi kendinden başka top class sayılan isimleri de yenmiş ve mma kariyerini yıllar boyunca mağlubiyetsiz bir şekilde sürdürebilmişti. Tekrar söylüyorum. Fedor emelianenko denen adam kesseniz item düşecek bölüm sonu canavarı kılıklı devasa insanlarla dövüşüp her birini yenmiş ve yenilgisiz bir mma kariyeri sergilemişti.

2007 yılında pride fc ne yazık ki kapatıldı. Ufc'nin popülaritesi tekrar yükseldi ve çeşitli kurallar eklenerek ufc günümüzdeki haline getirildi. Mesela pride fc'de yerde yatan rakibe diz atmak serbest iken bu ufc'de yasaklanmıştı. Pride fc kapatıldı diye mma sporu ölmedi tabi ki. Çoğu dövüşçü ufc'ye geçti. Hatta ufc ile birlikte elite xc, bellator, strikeforce da ufc kadar olmasa da bilinen mma organizasyonu haline gelmişlerdi. Hatrı sayılır çoğu dövüşçü ufc'ye geçmişken fedor ufc başkanı dana white'ın kölelik sözleşmesini kabul etmedi ve diğer çoğu dövüşçünün aksine ufc'de değil de başka organizasyonlarda dövüşmeye başladı. Tüm mma hayranları yenilgisiz fedor'u izlemekten büyük keyif alıyordu. Evet bu adam yenilgisizdi. goat tanımının insan haliydi. Dediğim gibi fedor'a allah gözüyle bakılıyordu. Ta ki 2010 yılında fabricio werdum ile karşılaştığı maça kadar.

Fabricio werdum daha önce yenilgileri olan bir dövüşçüydü. Fedor ise gelmiş geçmiş en iyi dövüşçü olarak anılıyordu ve dolayısıyla herkes maçı fedor'un alacağından yüzde yüz emindi. Ancak öyle olmadı. Gelmiş geçmiş en iyi dövüşçü olarak anılan fedor, fabricio werdum'a maçın ikinci dakikasında yenildi. Werdum, yenilgisiz fedor'u tereyağından kıl çeker gibi yenmişti. Fedor ardından antonio bigfoot silva ile maça çıktı ve ağır bir yenilgi aldı. Yüzü tanınmaz hale gelmişti ve doktorlar maçı durdurmuştu. Bu yenilginin ardından fedor kilo ve boy olarak kendisinden daha avantajlı olduğu dan henderson'ın karşısına çıktı ve bu adama dahi yenildi. hem de nakavt ile! üstelik yaşı hala gençti.

Fedor'u yendikten sonra werdum, silva ve henderson üçlüsü mma dünyasının yeni gözdesi olmuşlardı. Yıllarca yenilgisiz kariyer sergilemiş, iki katı irilikteki adamları çam ağacı devirir gibi devirmiş olan fedor'u yenebilmek kolay iş değildi nitekim. işte tam bu zamanlar yeni bir yıldız parlamaya başlamıştı: Daniel Cormier. Bu adam birkaç tanınmış ismi dövdükten sonra tüm dikkatleri üzerine çekmiş ve fedoru dahi dövebilen isimlerle karşılaşmaya hak kazanmıştı. Daniel cormier, Fedor'un ağzını yüzünü dağıtan antonio bigfoot silva'yı öyle bir dövdü, öyle bir dövdü ki bildiğin kedinin fareyle oynaması gibi oynadı adamla. hamur yoğurur gibi dövdü adamı. Antonio bigfoot silva fedor'u ve başka bir top class isim olan overeem'i bitirmiş bir adamdı ancak daniel cormier denen zat bu adamı doğduğuna pişman etmişti. Sadece big foot silva değil fedor'u dövebilen bir başka isim olan dan henderson'ı kaldırıp kaldırıp attı. kaldırıp kaldırıp attı.dinlene dinlene dövdü adamı. Yine bir başka isim olan josh barnett'i dövüşünden ve kilo alıp bir üst siklete çıkarak o sikletin şampiyonu olan stipe miocic'i dövmüş olmasından bahsetmiyorum bile.

konuyu çok uzattım farkındayım. şimdi başa dönelim. jon jones kim mi? jon jones, bu daniel cormier'i bile tam 3 kez dövebilmiş olan bir dövüşçüdür. işte jon jones böyle bir dövüşçü iken Khabib denen dallama ise maç yaptığı adamların yarısı yolda size ''gel imza vereyim'' dese ''siktir lan sen kimsin'' diyeceğiniz adamlardır. o siklette adam gibi dövüşmeyi bilen insan olmayışının kaymağını yiyen bir dövüşçüdür. dövüştüğü tek efsane isim conor mcgregor'dır. Gerisi senden benden hallice amatör küme. Bununla birlikte dana white denen şarlatan khabib'in müslüman oluşunu kullanarak diğer dövüşçülerle aralarında suni tartışmalar tertipliyor ve bu şekilde müslüman kitlenin dikkatini çekerek bu kitleden de reyting kasıyor. khabib'in parlatılmış olmasının nedenlerinden biri de bu zaten. karakter bakımından bilmem ancak dövüş bakımından jon jones'ın tırnağı bile olamayacak bir adamdır khabib. jon jones karakterini hiç sevmesem de gerçek anlamda bir goattır. ancak mma'i son yıllarda sırf magazin olduğu için takip eden poserlar bu dediklerimin tersini düşünür.
güncel Önemli Başlıklar