bugün

reşat nuri güntekin

bana türk edebiyatını sevdirmesinin yanı sıra, 1900'lü yılların başlarında yazdığı kitaplarıyla kadınlar açısından birçok farkındalık da yaratmış, o dönemin şartlarını zorlayan yarattığı kadın karakterler ile kadınlara cesaret ve güç aşılamış, basit aşk öyküleri yazmak yerine kadınların güçlerini idrak edebilmelerini sağlayarak erkek egemenliğine boyun eğmemelerini mükemmel bir edebi dille sağlamıştır.

--spoiler--
çalıkuşu'ndaki feride düğününe birkaç gün kala aldatıldığını öğreniyor ve affetmek veya hesap sormak yerine evi terk edip izini kaybettirip öğretmenlik yaparak eline ekmeğini alıyor, kendini aciz hissetmiyor.

dudaktan kalbe'deki lamia evlenmek üzere iken delicesine aşık olduğu adamın onunla sevdiği için değil, acıdığı ve ortada kalmaması için evlendiğini duyuyor ve gururunu ve onurunu düşünüp adamı terk ederek farklı hayat yoluna ilerliyor.

acımaktaki zehra babası tarafından annesine baskı ve şiddet uygulandığını gördükten (sandıktan) sonra hiçbir erkeğe bel bağlamadan tek gayesinin kendi ayakları üstünde durmak olduğunu anlayarak başarılı bir öğretmen oluyor.

ve nice ders niteliğinde kitapları.
--spoiler--
güncel Önemli Başlıklar