bugün

agnotoloji

Agnotoloji kısaca ''bilgisizlik bilimi'' demektir.

isim babası Stanford Üniversitesi’nden bilim tarihçisi Robert Proctor'tur.

uzun tanımıyla; toplumun bilgi sahibi olmasını istemeyen güçlü kurumlar tarafından yaratılan bilgisizliği inceleyen disiplindir. şöyleki; toplumda bir olay veya olguyu yeterince veya hiç anlaşılmadığında, Ticari ya da siyasi nitelikli özel çıkar grupları ilgili konu hakkında kafa karışıklığı yaratmaya çalıştığında toplumda bilgisizlik ve cehalet iyice yaygınlaşıyor.

küresel ekonomik krizler, banka para sistemi, sağlık ve eğitim sistemi, kanser, sigara, uyuşturucu, salgın hastalıklar, savaşlar ve nedenleri... gibi çoğaltılabilir pek çok manüplasyona elverişli konu ve olgu, ilgili kurum ve kuruluşların en çok suistimal ettiği konulardır.

''aşamaları:

1- Karşı tarafın doğru bilgi sahibi olmasını istemeyin

Agnotolojide temel amaç karşı tarafın doğru ve sağlıklı bilgi elde etmesini istememektir. Yani öncelikle toplumun kafa karışıklığı ve yalan bilgi ile donanmasını istemeniz gerekir.

2- Çıkar elde etme amacı güdün

Eğer yayacağınız bilgi saf ve doğru bilgiyse tek çıkarınız karşı tarafın aydınlanması olacaktır. Çıkarlarınız için bıkmadan usanmadan cehalet yaymaya devam ederseniz bir gün istediğiniz sonucu elde edersiniz.

3- Anlaşılamayan bir olgu bulun

işin en önemli kısmı burasıdır. Cehalet yaymak için öncelikle insanların kafasında yer etmiş, zaman zaman aklına takılan, intrusive thought (vesvese) kabilinden bir olgu bulmalısınız.

4- Dengeli tartışma zemini yaratın

Soru ne kadar dengesiz olsa da cevabınız mutlaka dengeli olsun.

5- Kendi başınıza uzman olun

En iyi ben bilirim diyecek bir özgüvene sahip olmalısınız. Psikoloji, biyoloji veya tıp bilme gerekliliği gibi bir kısıt sadece gerçek bilgiyle hareket edenleri bağlar. Unutmayın, siz menfaat için cehalet yayan bir asılsız bilgi tüccarısınız.

6- Büyük resme bakmaya gerek duymayın

Burası en kolay aşama. Asgari ücretle karnı doyan, kredi kartına dokuz taksitle ev ihtiyaçlarını karşılayan, 120 ay vadeli krediyle ev sahibi olan, hafta sonu AVM’de alık gözlerle dolaşan ve çılgın projelerin ütopyasıyla tatmin olan toplum büyük resme bakmaya gerek duymaz.''

matematiksel.org