bugün

rusya nın zannedilen kadar güçlü olmaması

Yavas kalksin dusmesin sonra.

Ekonomisi %70+ dogal kaynak satimina bagli bir ulke, petrol satan arap devletlerinden daha uretken degil, kendileri gaz ve maden satiyorlar. Gsmh’si turkiye’in iki kati degil o ki turkiye’nin geliri endustri ve islenmis urunlerden olusur.

Ajanslarda surekli cig domates satimindan soz edilir, ancak turk ulkesi yuksek sayilarda salca, sos, posa isleyip satar. Kor goze parmak oykusu iste.

Ordulari sovyetler birligi ile karsilastiramayacak denli kucuk, bakimsiz, yorgun. Ellerinde 20.000 tank var ne yurutebilirler, ne modernize edebilirler.

Yeryuzunun en buyuk devleti olmasina karsin populasyonu 130-140 milyon dolaylarinda gidiyor. Dogum oranlari dusuk duzeyde, turkiyenin basinin belasi olan dis goc (beyin gocu) oranlari rus illerinde de can yakar durumda. Sovyetler demir yumruk ile engeller idi, modern rusya bunu edemiyor.

Ekonomiye, orduya, uretime degindim. Ne soylenir baska bilmem. Ben karadenizliyim, bir guney rus’u ile paylastigim degerler bir mersinli, muglali ne bileyim erzincanli turk ile paylastigimdan daha cok. Yemekler, yoresel oyunlar, kizlar... rusya kotu olsun istemem, rus ulusu gucsuz dussun istemem.

ancak bir turk olarak semirip uzerime yuklenmesini kesin istemem. Bir turk olarak turkiye ulusunun dogu avrupadaki en guclu ulus olmasini isterim. Tanriya sukur karsimizda ne rus imparatorlugu var, ne sovyetler birligi.