bugün

kürtçe

bir elin parmakları kadar edebiyatçısı sayılan, bununla bile ne kadar zorlama olduğu belli olan uyduruk dil.

örneklersek; türkçenin anadolu selçuklu zamanında çıkarttığı şair, ozan sayısı bile bunun bilmemkaç katıdır ve yazılı kaynak; kanıt vardır.

daha evvel kürtçenin olmadığını işlemiştik (bkz: kurtce/#3776861), şimdi bilinen tarihsel edebiyatçılarının nasıl uydurma olduğunu işleyelim.

Parishan Dinawari: parishan dinawari ismi ilk olarak iran uzmanı bir alman olan PHILIP G. KREYENBROEK tarafından 1996 yılında ortaya atılmıştır. kendisiyle alakalı 600 yıldır yazılmış başka belge yoktur. parishan dinawari'nin herhangi bilinen yazılı bir eseri, günümüze ulaşmış tek bir şiiri yoktur. mezarı yoktur. el yazısını görmek gibi bir şey söz konusu değildir.

Khana Qubadi: ferhat ile şirini ilk defa kürtçe yazdığı iddia edilen edebiyatçı. ortada iddia edildiği gibi yazılmış bir Şîrîn û Xesrew kitabı yoktur. ancak iranlıların farsça olarak yazılmış oldukça eski bir Khusraw-o-Shirin i olduğunu biliyoruz. kendisinin mezarı vs. de yoktur. atmasyon bir yazar, yalan bir kitapla daha karşı karşıyayız. kendisi ile alakalı ilk bilgi 1983 yılında Muhammed Mela Karim adında iranlı bir kürt tarafından ortaya atılmıştır.

yoruldum araştırmaktan, hepsi aynı şekilde çünkü. tek bir tane eser çıkartıp ölmüş, eserlerinin hiç bir kanıtı olmayan, kendi mesarları olmayan 1983 ila 1998 arası kaynaklar hariç esamesi okunmayan edebiyatçılar.

son olarak çok övünülen "mam ü zin" olayına girmek istiyorum; 2650* parça olduğu iddia edilen eser herhangi bir kütüphanede yoktur. yazarı ahmad khani nin başka eseri de yoktur. zaten; farkındaysanız 2 tane kitap çıkartmış kürt edebiyatçısı yoktur, hayatları boyunca ancak 1 tane eser yazabilmişlerdir.

molla ahmad ise 18.yy ın sonlarında vefat etmiştir, 18.yy ortalarında mevlüdü kürtçeye çevirmiştir, doğrudur. süleyman çelebinin 1409 da çıkarttığı mevlüd-i şerife yavşayabilmek için art niyetli hetöröfler tarafından molla ahmed in doğum tarihi 1380 ila 1420 arasında gidip gelmektedir; yalancılığın daniskasıdır.
güncel Önemli Başlıklar