bugün

osmanlıcaya gerçek türkçe bu diyen insan

Dil konusunda kimlerle kapışıyoruz. Yabancı sözcüğü alıp kullanmak senin benliğini bozar sen olmaktan çıkarsın. Dil dediğin kültürdür seni yansıtır örfünü adetini anlatır. Bunu anlamak zor olmasa gerek.

Dünyada dil bakanlığı olan tek ülke Fransa’dır. Neden? Adamlar 19. Yüzyılda dünyada hakim dildi sonra ingilizce ana dil gibi yayıldı. Sen kendi dilini kullanmazsan başka dillere teslim olursan elin adamı senin dilini de yönetir kültürünü de bu kadar basit.

Kökleri orta asyaya dayanan bir milletin dilinden bahsediyoruz. Dil halkın içinden çıkandır. Sen dilden adamın inanışını bile çözersin. Orhun abidelerinin ilk sözcüğü nedir? Tanrı kelimesidir tanrı. Türklerin tek taneı inancına inanması ahiret inancının olmasının kanıtı gibi tanrı ilk kelimesidir. Kökü milattan önceye dayanan Türk kara kuvvetleri askerlerine yemek öncesi tanrımıza hamdolsun dedirttirken köklerine sahip çıktığı içindi kimse allah kuran düşmanı olduğundan yapmadı söyletmedi.

Ama bir Arap yalakalığı gidiyor. Kuranı Kerim kutsaldır Allah’ın kelamıdır ama Arapça değil Farsça değil. Bu tehlikeyi yüzyıllar önce Kaşgarlı Mahmut görmüş divanı lügatit türkü yazmış Türkçenin Arapçadan aşağı bir dil olmadığını göstermek için. Dilimizin kültürü dünyadaki çoğu dilden üstündür ve çeşitlidir. Dünyanın başka dillerinde bu kadar çeşit renk yoktur mesela mavi mavidir yeşil yeşildir ara renk yoktur çünkü dilleri karşılamaz ama bizim dilimiz hepsini karşılıyor.

Az kültürünüze sahip çıkın kimse size başka millete düşman olun demiyor ama kendi milletine kültürüne haksızlık edip durmayın. Evet.