bugün

agop arad

eskişehir' de dünyaya gelen ermeni asıllı ressam. arad, resimlerinde daima halktan insanları konu almış, bunun nedeniniyse şu şekilde açıklamıştır :

'' resimlerimde hep emekçiler, yoksullar, avareler var. bunları böylesine yakından tanımak, içten tanımak gerekir kalıcı kılabilmek, etkili yapabilmek için. çok fakir büyüdüm. güç koşullarda bugüne geldim. bir insanın kalbi neredeyse eseri de oradadır. ''

bu yoksulluğun kişiliği üzerindeki tesirlerinden olsa gerek, sanat ve maddiyatı birbirine yakıştırmayan esaslı sanatçılardan biriymiş agop arad. oldukça eliaçık bir sanatçı olarak, genç sanatçılar için para almadan kapak tasarımlarını yapıp, gençlerin eserlerini çevresine dağıtıyormuş. gazete ve dergilerde yaptığı resimlerden para kazanan arad, sabahattin ali cinayeti davasında dostunun katili ve katilinin avukatlarını gerçek yüzleriyle yansıtır. gördükleri ve yaşadıklarından sonra ölüm korkusuyla yaşayan arad, sabahattin ali' nin öldürülmesinden iki yıl sonra hayata gözlerini yummuştur.

dostları sait faik, orhan veli, sabahattin ali ve niceleri gibi sanatını tecimsel kaygılardan uzak icra eden ve değeri bilinmeyen sanatçılarımızdan biridir agop arad. sanatın ve sanatçının göz ardı edilmediği bir dünya dileğiyle..

görsel