bugün

cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir

belirtildiği üzere alman atasözü değildir, bunun söylenmesi yanlıştır, hatalıdır.

bahsedilen söz alman filozof karl marx'a aittir.

ilk okunulduğunda anlaması güç gelebilir, aslında insan bazı sözlerin karşılığını hayatta gördüğü vakit ne anlama geldiğini kavrayabiliyor demek yerindedir.

burada bahsedilen şudur; örneğin sen felsefe okumak istiyorsun fakat ailen seni zorla doktor olman konusunda yönlendiriyor, sen de onların dediği yolda hareket edip doktor oluyorsun.

ailen felsefe okuduğun zaman muhtemelen işsiz kalacağını, doktor olduğun zaman ise muhtemelen hayatını iyi diyebileceğimiz yaşam standartlarında idame ettirebilecek maaşa sahip bir işte çalışacağını öngörüyor, dolayısı ile senin ileride pişman olmamanı isteyerek seni doktor olma hususunda zorluyor.
yani ailen oldukça saf ve iyi niyetle senin için iyi olanı seçmiş oluyor.

fakat sen doktor olduğunda, aynen belirtilen maaşa ulaşsan ve hayatını iyi koşullarda yaşıyor olsan bile daima felsefe okuyor olmayı özlüyor, ve sevmediğin bir işi yaptığın için her gün işbaşı yapmak sana acı veriyor, sıkılıyorsun.

sonuç olarak ailen senin için iyi niyetli bir seçim yapıyor, fakat sonuç olarak sen bundan negatif olarak etkileniyorsun.

burada sorun ne pekâla?

sorun şu; ailenin senin hakkında iyi niyetle karar verdiği eylem, senin kendin hakkında iyi niyetle karar verdiğin eylem ile uyuşmuyor.

dolayısı ile ailenin sana yakıştırdığı iyi niyet, senin kendine yakıştırdığın iyi niyet ile bir olmadığı için sen her gün birilerinin iyi niyeti sonucu oluşturulmuş olan cehennemi yaşamaya mecbur bırakılıyorsun.

bunları, bu sözün hayatımda örneği ile pekiştiğini görerek yazmış bulunuyorum.

marks'a tekrardan, saygıyla.

görsel

not: bahsedilen örnek uydurma olup sadece anlatımı basitleştirmek için kullanılmıştır.
''ya kardeş o zaman önce doktor ol hayatını sağlama al sonra felsefe oku'' tarzı aptalca cevaplar vermeyiniz lütfen.
güncel Önemli Başlıklar