bugün

idris küçükömer

1925 giresun doğumlu aralarında mahir kaynak ve asaf savaş akad'ın da bulunduğu pek çok iktisatçının hocalığını da yapmış istanbul üniversitesi iktisat fakültesi profesörü, 1987 de yitirdiğimiz bilim adamı.

gerek, ''türkiye'de aslında sağ soldur, sol da sağdır.'' veya dönemin siyasi partileri için; ''ne dp sağ bir parti, ne de chp sol bir partidir.'' sözleriyle, gerekse; türk tarihinde siyaset ve iktisadın iç içe geçtiği kendine has, aykırı, düşünce yapısıyla adeta ''arafta'' kalmış, ve dedikleri aslında hiçbir zaman yeterince anlaşılamamış değerli bir bilim adamıdır.

tanzimattan günümüze yanlış uygulanan devlet politikaları (ki bu durumun müsebbibi olarak gösterdiği, jöntürkler, ordu, batı laik ideolojisi tabanlı aydın sol kanat, doğulu gelenekçi islamcılar gibi pek çok aktörünü sebepleriyle birlikte eserlerinde sıralar.) yüzünden hiçbir şekilde oluşmasına izin verilmeyen ''orta sınıfın'' yokluğuna bağlı olarak aslında hiçbir devrim, hiçbir batılılaşma ve yenilikçi çaba, ideolojik anlamda tabana yayılamamıştır. bu yüzden osmanlı da saray, türkiye'de aydınlar ve bürokratlar daima halka yabancıdırlar. Ve yine bu senepten taban aslında sağ mıdır sol mudur bu hep muğlaktır.

kemalist devrimler içinde her zaman ayrı tuttuğu ''halkçılık'' iktisadi kalkınmanın temeli ve devletin resmi ideolojisi olmalıdır der. dönemin benzer düşünürleri sencer divitçioğlu ve selahattin hilav ile birlikte marksist, asya tipi üretim tarzını savunmuştur. tarihi daima marksist bir perspektiften değerlendirdiği ve fakat dini gelenekselci kişiliğinden dolayı ne sağa ne de sola düşüncelerini benimsetememiştir. daima sol kanatta siyasi bir duruş sergilemiş olmasına rağmen solcular fikirlerini hep duygusal ve muğlak bulmuşlardır.

yaşadığı dönem göz önünde bulundurulduğunda aslında son derece özgün ve sistemli bir fikir yapısına sahiptir. öğrencisi asaf savaş akad, küçükömer'in ülkemizde anlaşılamamasının başlıca nedeni olarak darbeleri öne sürmektedir. keza haklılığı ülkemiz açısından düşünüldüğünde son 15 yıl ve popülist politikanın başarısı tabanımızın ne kadar da kaygan olduğunu göstermiştir bize fikrimce.

son olarak yine küçükömer'in sözleriyle bitirirsek;

'' osmanlı'nın kızıl elması, dışarıda değil kendi içimizdedir. onu yani kendimizi fethetmeliyiz.''
güncel Önemli Başlıklar