bugün

tank

Almanlar dünyanın en iyi tanklarını üretmeye başladıkları sırada halı hazırda naziler yenilgiye yüz tutmaya başlamışlardı.
Özellikle Fransa’nın işgali sırasında rakiplerine nazaran daha ince zırha sahip, topları hafif kalibreli panzerler kullanımdaydı. Hatta, Fransız birlikleri daha kaliteli tanklar ile donatılmış vaziyette görevlerine devam ediyorlardı.

Lakin, Fransızlar tankları savaşın bir enstrümanı olarak değil, piyade destek aleti olarak gördüklerinden ve siper savaşlarına bel bağladıklarından gerekli taktik yeterliliğine sahip değillerdi. 1918 yılından kalma piyade taktikleri ile hat oluşturuyorlardı. Almanlar ise panzer kolorduları oluşturmuş, bu mobil topu efektif kullanmaya başlamışlardı. Savaşın seyrini değiştiren, güçlü Fransız ordusunu mahveden de Buydu. Yoksa savaş harici Fransa-Almanya kıyasında Fransızlar her koşulda Almanlardan üstün vaziyetteydi.
Fakat heinz guderian gibi dahiler araçlarına atlayıp Paris’e kadar gitmeye cesaret etmişler, tanklarına telsiz takarak Fransızların çakılı maginot hattı’nın etrafından rahatça dolaşabilmişlerdir. Hatta Alman Genelkurmayı bile bu sonuç karşısında şok olmuş, beklenmedik hızda gelen galibiyet onları da pek şaşırtmıştır.

Yalnız tekrar belirtmekte fayda var, Fransa işgalinde Almanlar çöp tanklara sahiptiler.
Ayrıca ikinci dünya savaşı sırasında üretilmiş en iyi tank tartışmasız Rus yapımı t 34‘Tür. Çünkü ondan istenen her şeye yeterli karşılık vermiş, uygun fiyatı ve kolay kullanımı ile adeta çekirdek gibi üretilmiştir.

Bir söz bunu belirtir;
Bir Panther tankı, beş Sherman ile baş edebilir. Fakat orada her daim altıncı bir Sherman vardır.

Edit: Alman tankları 1v1 karşılaşmada üstündürler. Lakin koca savaş arazisinde bir panzerfaust, hatta havalandırmaya isabet eden basit bir molotof kokteyli bile sizi imha edebilir. Bu sebeple nitelik değil, bu tarz durumlarda nicelik aranır.
Bu bağlamda da Sovyetler naziler gibi Çelik israfı tanklara yöneleceğine, eğimli zırha sahip, böylelikle daha tasarruflu ve hafifliğin getirisi olan hız ile bütünleşmiş tankları geliştirmişlerdir.
Elinizde messi ve Ronaldo olabilir. Lakin iki kişi ile 11 kişilik ortalama bir takıma karşı şans kırıntıları dahi yoktur.

Alman tanklarının kullanımı için tam eğitimli ve tecrübeli 5 kişilik mürettebat bile yetersiz kalırken, bir t 34 tankını yoldan geçen, modele göre 4-5 kişilik köylü grubu bile kullanabilir. Çünkü bakımı yoktur, arıza verdiği zaman da ucuz olduğundan orada bırakır gidersin. Nazilerin ise böyle bir lükse ayıracak tankları bulunmamaktadır. Müttefiklerin imha ettiğinden daha fazla sayıda panzer kendi mürettebatı tarafından yok edilmiştir. Süspansiyonu arıza verir, tamir edemezsin. Motoru yakar, tamir edemezsin. Vites kutusu dağılır, tamir edemezsin. Böylece o muhteşem tanklar da çöpe gider.
Ekten, t 34 öylesine ucuzdur ki, gücünün yetmediği yerde gider bir tiger’a ram taarruzuna kalkar. Yandan penetre olur. Böylelikle kendi bedavadan ucuz tankı ile pahası dünyalara eş, o bicili tiger’ı yere sabitler.
Sonra gelsin şamata.

Bunlar düşünüldüğünde sürekli olarak 1v1 ortam oluşmadığı sürece(ki savaş sırasında ufak boyutlarda bunlar gerçekleşebilir lakin 6 senelik muharebede sinekten önemsiz detaylardır) t 34’ler her koşulda daha üstündür.

Savaş başlangıcında da belirttiğim gibi Almanlar çöp kullanıyordu. Lakin basit bir telsiz eklentisi ile bu çöplerden harikalar yaratmasını bildiler.
güncel Önemli Başlıklar