bugün

hiyanet i vataniye kanunu

yoktur diyen arkadaşlar için tanımını şu şekilde yapabiliriz. (bkz: zivallione)
nutuk'tan..

efendiler, meclis, 29 nisan 1920 tarihinde hıyanet-i vataniye kanunu'nu ve sonraki aylarda istiklâl mahkemeleri kanunları'nı da çıkarmakla, inkılâbın tabiî gereklerini yerine getirmiş oldu.

efendiler, istanbul'un işgalinden sonra başlayan birtakım yıkıcı akımlara, olaylara, isyanlara dokunmuştuk. bunlar hızla memleketin hertarafından biribiri ardınca ortaya çıktı ve sürüp gitti.

istanbul'da damat ferit paşa, derhal yeniden iktidar mevkiine getirildi. damat ferit paşa kabinesi, istanbul'daki bütün yıkıcı ve hain kuruluşların meydana getirdiği blok, bu blokun anadolu içindeki bütün isyan teşkilâtı, bütün düşmanlar ve yunan ordusu elbirliği ile aleyhimizde faaliyete geçtiler. bu ortak saldırı politikasının talimatı da, padişah ve halife'nin, düşman uçakları da dahil olduğu halde, her türlü vasıtayla memlekete yağdırdığı "padişah'a karşı ayaklanma" fetvasıydı.

bu genel, çeşitli ve haince saldırılara karşı, biz de, daha meclis açılmadan önce, afyonkarahisarı'nda, eskişehir'de ve bütün demiryolu boyunda bulunan düşman birliklerini anadolu'dan çıkarmak, geyve, lefke, carablus köprülerini yıkmak ve meclis toplanır toplanmaz anadolu ulemâsının fetvasını almak suretiyle karşı tedbirlere giriştik.