bugün

vahdettin in taksim camii ni fransızlar a satması

Atilla oral'ın, istanbul'un işgal yıllarını anlatan "işgalden Kurtuluşa istanbul" adlı kitabında belgeleriyle anlatılan olaydır.
vatan haini son osmanlı padişahı,
işgal yıllarında taksim camii’ni fransızlara satmıştır.

--spoiler--
hayırsız mirasyediler gibi ne var ne yoksa satıp savurdu. camileri, türbeleri, mezarları dahi sattırdı. mimar sinan eserlerini yıktırdı. işgal yıllarında vahdettin’in hissizliği ve acımasızlığı sonucu kültür ve sanat varlıklarımız büyük zarar gördü.
--spoiler--

--spoiler--
sonuçta taksim camisi, padişah vahdettin’in emriyle ve 7000 lira bedelle fransız sermayeli “istanbul emlak şirket-i osmaniyesi”ne satılmıştır. cami satışına halkın tepki duyacağı düşüncesiyle ahalisinin tamamı müslüman olan safra köy’de bir cami inşasına karar verilmiştir. ancak o dönemde böyle bir cami yapılmamıştır. bakırköy’deki safra köy camii bölge halkının topladığı paralarla ancak 1957 yılında yapılmıştır.[5]ayrıca vahdettin’in bu onur kırıcı satış sözleşmesi dönemin resmi gazetesi takvim-i vekayi’de de yayımlanmayarak adeta halktan gizlenmiştir. [6]

bu apaçık gerçeğe rağmen saltanat sevicisi cumhuriyet düşmanları “taksim camisi’ni ismet inönü yıktı!” yalanını söylemişlerdir. örneğin, prof. dr. ekrem buğra ekinci, taksim camisi’ni, 1940 yılında ismet inönü’nün yıktırdığını iddia etmiştir.[7] tekrar hatırlatayım: taksim camisi, hain vahdettin tarafından, üstelik türk ordularının 30 ağustos 1922 tarihli büyük zafer’inden (büyük tarruz)’dan tam yedi gün önce 23 ağustos 1922’de fransızlara satılmıştır. o tarihte ismet paşa, mustafa kemal paşa ile birlikte anadolu’da haçlı emperyalizmine karşı savaşmaktadır. fransızlar da camiyi cami olmaktan çıkarmıştır.
--spoiler--
kaynak: http://odatv.com/mob_n2.p...amileri-satti--0302141200