bugün

reklamlardaki köy okulu fetişizmi

güzel bir durum aslında. marka için "biz de bazı şeylerin farkındayız, kimin için çalıştığımızı biliyoruz, haddimizi biliyoruz" mesajı vermenin güzel, kolay ve hızlı bir yöntemi.

tamam sorun yapmıyorum bu durumu. hemen hemen her markanın köy okulu ve köy okulundaki öğretmenli reklamı vardır.

ama şimdi akbank reklamını izlerken dikkatimi çekti. beni bilen bilir sabancı ailesini hiç sevmem bu ülkeye zerre faydaları olmadığını bildiğim için extra bir nefretim vardır kendilerine. reklama bu sebeple mi kıl oldum bilmiyorum ama akbank reklamını izlerden farkettim. "köy okulu boyarken bulursunuz" falan diyor. yahu sana mı kalmış köy okulu. sen bankasın. senin en yakın şuben o köy okuluna kaç saat uzaklıkta biliyor musun. o köy okuluna hizmet mi götürme peşindesin? öğrencilere burs mu veriyon? nedir senin derdin kardeşin?

bu bi tür hipnoz mu? insanlara yükzek faizle kredi veriyorsun, bankacılık faaliyetleri sana da çok kirli geldiği için mi işi başka yöne çekip masumlaştırmaya çalışıyorsun anlamadım. bankaysan pis iş yaptığını düşünüyorsan yanlış düşünüyorsun. bence bankacılık pis falan değil. e daha ne diye masumlaştırmaya çalışıyorsun ki yaptığın işi? ne diye masum unsurlar katmaya çalışıyorsun?

http://www.youtube.com/watch?v=rX6u6K3-j2A

ay neymiş çalışanları okula gidip duvar boyuyormuş. yahu senin bunu anlatmak için yaptığın reklam masrafı ile 100 tane okul sıfırdan yapılır yahu. attığın taş ürküttüğün kurbağaya değmiyor. ama sabancı ailesi naparsın. ülkeye hiç bir faydası olmama kuralları var bu ailedekilerin.

aygaz'ın şener şen'li reklamı vardı gene. turkcell'in köy okulu reklamları hiç bitmez. hadi turkcell çekiyor çekmiyor kısmından yakalıyor diye kabuk edilebilir.

markalardaki köy okulu fetişizmi reklamcıların ezber kalıpları gibi bişey. mesela yemeğe acı vermek istiyorsan biber, ekşi vermek istiyorsan limon katarsın gibi. reklama masumluk vermek istiyorsan çek bi "köy okulu" veya "köy okulu öğretmeni". alta piyano. bisiklet süren çocuk, koşan köpek falan.

bunla işi iyice atılan reklam ajansına çevirdiler: https://youtu.be/Lwg_K8fUMxY?t=9m6s