bugün

internetin ego tatmin edici özelliği

twitter'da düşüncelerimizi yazıyoruz, espriler yapıyoruz. insanlar bize turuncu yıldızlar göndererek bunu sevdim diyor, retweet yaparak başkaları da görmeli diyor.
sözlüklerde düşüncelerimizi yazıyoruz, tanımlar yapıyoruz. hemen aşağıdaki gülücüğe insanlar beğendiyse basıyor ve bize bildirim geliyor. sevilen yeni şeylerimiz oluyor.
instagrama fotoğrafımızı koyuyoruz, beğenilirsek iki kere üstümüze mi basıyorlar ne oluyor bilmiyorum onu ama böylece bizi beğenmiş insanlara şahit oluyoruz. takipçilerimiz arttıkça seyircilerimiz de artıyor aslında.
bir anonim bize mesaj atıyor ve bizimle ilgilenen insanlar olması hoşumuza gidiyor.

titreyen akıllı telefonlara, bir takım ikonların yanında beliren rakamlara o kadar alıştık ki artık onlarsız yapamıyoruz. bir bildirim geldiğinde çoğu zaman siz farkında olmasanız da beyniniz bunu olumlu bir ileti olarak algılıyor ve dopamin salgılayarak bizi tatmin ediyor. dopamin, vücudumuzda bağımlılığa sebep olan temel şeydir ve biz de daha fazla bilidirim için potansiyelimizi sürekli ortaya çıkarma peşindeyiz.
çünkü gerçek dünyada bize bu kadar iyi odaklanılabileceği ve insanların, söylediklerimizi beğendiğini bu kadar rahat ifade edebileceği ortam bulmak zor. bazıları içinse çok zor. ortam bulunsa bile devasa rakamlarda insan sayısına ulaşması sıradan hayatlarla imkansız.