bugün

kartezyen akil

bilginin doğuştan gelmesi değil; dünyada herşeyden soyutlanmış, tüm değerlerden arınmış, herşeyin üzerine kendi aklına sahip bir akıl olduğu düşünmektir. bu saf akıl öyle birşeydir kimse ondan şüphe etmez! descartes katolik- protestan çatışmasını önlemek için birşey düşündü evrenin merkezine kendini koydu ve dedi ki: düşünüyorum, öyleyse varım! düşünen bir ben var ki herşeyden üstün, ben düşünüyorsam varım, var isem herşey artık benim içindir! kendi tanrısını yaratmış oldu ve sonra şunu dedi- akıl bu dünya üzerinde en adil dağıtılmış şeydir ve istese de kimse bundan şüphe edemez! işte akil herkesi birleştirecek ortak noktaydı, peki akıl gerçekte kimin aklıydı?
objektivizmin bir açmazı vardır o da subjektifliğin bir türü olmasıdır! bir insan kendi aklının varlığını ilan ettiyse sizin aklınızın bir anlamı kalmaz, bu saf aklin aklı kimdir/nedir/kimindir? aklın aklı olmaz, fiziğin fiziksel açıklaması olmaz, şöyle düşünürsek:
hakikat nedir?
kadındır!
kadın nedir?

hakikat akıldır peki akıl nedir? bu dünyanın olası dünyalar içinde en iyisi olduğunu düşünüyorsanız aklınıza iman etmeye başlamşsınız demektir! aklın, aklı olabileceğine inanıyorsanız kör olmuşsunuzdur! hem de bakan kör!

''balık suda yaşadığı bilemez'' peki insan kimin aklını yaşadığı bu kurulu düzenin bu saf aklın sahibinin kim olduğunu bilebilir mi? bugün herkes daha çok çalışıyor, daha çok emek sarfediyor, kimsenin fakir olup ölmek gibi bir lüksü yok, bugün müslüman olmanıza izin yok, bugün hristiyan olmanıza da izin yok bugün yalnızca çalışmanıza izin var hem de o küçük beyninizi kullandığınızı düşünerek!

son 200 yıldır bütün avrupa akla iman etti, tüm değerlerini yıktı, kutsal olanın karşısına aklını koydu, hakikat dediğini sorguladı insan sorgulamaya başlarsa hiçbir yere ulaşamaz, önce kabul eder sonra ibadet edersiniz; önce ibadet edilip sonra iman edilen tek din modern akıldır...
nietzsche : tanrı öldü dedi- hristiyanlığın tüm kutsal değerler öldü, onu biz yokettik dedi! islamiyeti değil hristiyanlığı yok ettik dedi, orta çağ tanrısı insanları veba ile cezalandırıyordu oysa modern avrupanın tanrısının atm bombası vardı, gaz odaları vardı! modern dünyanın tanrısı acımasızdı! modern dünyanın tanrısı için ibadet emeliydi ,ibadet akla inanmayanları bu modern akla tapınmayanları yok etmekti! almanya bunu reddetti 2. dünya savaşında taş üstünde taş kalmadı aklı reddetmedi, modern aklın bir hayal olduğunu gösterdi aa kimse anlamadı, marx iktisatçı- bankacı - dini ortadan kaldırmak istenen adam olarak bilindi , camara obscura'yı kimse farketmedi! rasyonel, kartezyen aklınız varsa inananları sayamazsınız yok kabul edersiniz , tıpkı bizim ülkemizde olduğu gibi! birşey sayılamıyorsa saygı duyulmaz yok sayılır! bugün amerika bizim aklımız, gözümüz, kulağımız! rasyonel olan o, sayılabilir durumda olasılıkların içinde en güçlüsü o! saf aklını bunu gösteriyor! akıl öldüğünden emin olmak ister tabutun içine kazık koyar ve kapağı kapatır, tabutun içine yemek koymaz, yaşama imkanı vermez! rasyoneller emin olmak ister saygı uymak istemez!
güncel Önemli Başlıklar