bugün

12 imam orucu

muharrem ayına denk gelen oruçtur. hz. muhammed muharrem ayında yahudilerin de oruç tuttuğunu görüp kendisi de bu aydaki orucu kendisinden önce gelen peygamberlerin de tuttuğunu bilerek tutmuştur.

yani islam aleminin peygamberi muharremde oruç tutuyorsa bu ayda oruç tutmak aynı anda sünnet olmaz mı?

eski aleviler ramazan'da da en az 3 gün oruç tutarlarmış. bunu dedelerimizden biliyoruz. ancak aleviler bu ülkede kendine müslüman deyip, cuma namazı sonrasında toplanan eli kanlı gruplarca o kadar çok öldürülmüş ve katledilmişler ki yakın tarihte yaşanan bu olaylar yüzünden ramazan orucunu tutan alevi sayısında ciddi bir azalma görülmüş.

aynı şekilde 12 imam orucunu tutan alevi gençlerin sayısında da bir azalma mevcut. çünkü 12 imam orucu ramazan orucundan farklı olarak, tan vaktinden gece vaktine kadar aç kalmayı ve iftar zamanında ise sudan uzak durmayı, 12 gün boyunca et ve et ürünleri ile hayvansal gıdalardan uzak durmayı ve aynı zamanda insan başını andıran besinlerden de uzak durmayı gerektirmektedir. misal aleviler kuru soğan bile yemezler insan kellesini andırdığı için.

bununla birlikte 12 gün boyunca eğlenmek maksadıyla, müzik dinlemez, tv izlemez ve hatta eşleriyle cinsel birliktelik bile kurmazlar. ayrıca imam hüseyin'in yaşadığı sıkıntıyı hissedebilmek için banyo bile yapmaz sudan o derece uzak kalırlar.

dini bir inanıştan ziyade kültürün ve alevilere yüzlerce yıldır yapılan katliamın bir hatırası olarak 12 imam orucu tutulmaya devam edilmiştir.
orucun bitiminde insanlar yıkanıp temizlenir ve bir katliamdan kurtulan imam zeynel abidin'in şahsında tüm katliamlardan kurtulmanın ve elde olanı paylaşmanın mutluluğu ile kazanlar kurar aşureler kaynatırlar.

aşure dağıtılması aleviler için ayrıca kutsal bir gelenektir. kendisinden aşure almayan ya da verdiği aşureyi dökenden uzak durur kendisine kıyım yapan yezid soyundan olduğunu bilirler.

ayrıca bu oruç ramazan orucunun son zamanlarda getirilmeye çalışıldığı reklam malzemesi olma durumundan uzaktır. fiks menü iftar sofraları kuran, 5 yıldızlı otellerde iftar düzenleyen ve cumhurbaşkanından milletvekillerine davet eden alevi iş adamlarına rastlanmaz. gazetelere çarşaf çarşaf 12 imam geldi hoş geldi ilanları verilmez.
12 imam orucuna özel gıda maddeleri reklamları yapılmaz. kısacası bu oruç kapitalizme malzeme olmaz. oruç tutmanın nefsi ehlileştirmek ve nefsi öldürmek, açların ve fakirlerin halinden anlamak ruhuna uygun olarak tutulur ve sessiz sedasız bitirilir.