bugün

nörotransmitter

beyindeki en temel uyarıcıdır. GABA ve glisin olarak iki inhibitör nörotransmitter bulunur. sinapslarda diğer nöron hücresine geçebilmek için nörotransmitterlerin bulunması gerekir. iyonlar sinapslardan karşı nörona geçerken bu uyarıcılar sayesinde yavaşlar.

öncelikle iletim presinaptik ve postsinaptik aralığında gerçekleşir. akson boyunca aksiyon potansiyelinin yayılmasından sorumlu olan elektriksel akımlar sinaptik aralığı geçemezler. bu aralığın diğer tarafına iletim nörotransmitter olarak adlandırılan kimyasal haberciler aracılığı ile başarılır.

sizin anlayacağınız şekilde örnek verirsem , diş doktorunda acıyı duymamanız için morfin vururlar. yani , o morfini sinaptik bölgeye iletililir. sinaps bölgelerinde nörotransmitterden başka morfin de bulunur. o sinaptik bölgedeki ufak boşluk doldurulur. nörotransmitterlerin etkinliğini durdurabilir de diyebiliriz. bu boşluk dolduktan sonra gelen iyonlar hiç bir engele takılmaz , inhibisyon olayı da yoktur ve bu sayede iyonlarda durdurulma olmaz , diğer nörona hızlıca geçtiği bir şekilde acıyı hissetmeyiz.