bugün

türkiye ekonomisi

Bugun ABDde işsizlik istatistikleri açıklandı. işsizlik başvurularının beklenenden 20.000 kişi fazla olması sonucunda piyasalar anında tepki verdi. Tabiri caizse Amerikan ekonomisi pireyi deve yapmaya başladı. Euro-Dolar paritesi tarihindeki en yüksek seviye olan 1.42nin üzerine çıktı. Altın fiyatları an itibariyle Londrada 763 Usdden alınıp satılıyor.

Finans çevreleri yeni bir faiz indiriminden bahsetmeye başladı. Şu an için FED nezdinde gecelik borç verme faiz oranları 4.75, Avrupa Merkez Bankası(ECB) ise gecelik faizleri 4te tutuyor. Yeni bir faiz indirimi gelirse doların daha da zayıflaması muhtemel. Fakat Amerikan ekonomisinin de aşırı borçlu bir ekonomi olduğu, bütçe ve dış ticaret açıkları verdiği dikkate alınırsa FEDin faizleri istediği gibi indiremeyeceği de ortadadır. Ayrıca FED faiz indiriminin yol açacağı enflasyon tehdidini de dikkate almaktadır.

FEDin yeni bir faiz indirimine gitmesi gelişen piyasalar için kısa dönemde daha iyi tablolar görmemize imkan verecektir. Faiz indirimi akabinde doların değer kaybetmesi ve gelişen ülkelerle Amerika faiz oranları arasındaki marjın açılması global likiditeyi gelişen piyasalara yönlendirecektir. Bunun sonucunda gelişen piyasalarda faiz oranları düşer, hükümetler borç itfasını gerçekleştirme konusunda rahat ederler. Doğal olarak gelişen piyasalar merkez bankaları da yerel faiz oranlarını indirme teşebbüsünde bulunabilirler.

Bu anlatılanların kısa dönemde gerçekleşmesi muhtemeldir. Uzun dönemde FEDin faiz indirmesi akabinde Amerikada ortaya çıkacak enflasyon ve geri ödenmesi zorlaşan borçlar yüzünden FED büyük çaplı faiz artırımlarına gidebilir. Hatta tedirginlik artarsa Amerikan ekonomisi ve doğal olarak dünya ekonomileri bir krizle karşılaşabilir.