bugün

kösedağ savaşı

moğolların rahatlıkla kazandığı savaşlardan birisidir. türklük kenara atıldığında devletin nasıl dağılacağına dair çok büyük emsal teşkil eder. olay olay incelersek:

- anadolu selçuklularının kendini pers sanıp isimlerinin sonuna keykubat, keyhüsrev gibi ekler ekleyecek kadar asimile olmuştur. türk geleneklerinin azalmasıyla harp yeteneklerini tamamen yok olmuştur.
- moğollar karşısında durabilen tek kişi olan celaleddin harzemşah'ın barış isteğine rağmen yenilgiye uğratılmıştır. bu yenilgiden sonra moğollar elini kolunu sallaya sallaya iran ve azerbaycan'ı ele geçirmiştir.
- II. Gıyaseddin Keyhüsrev daha çok genç yaşta olup tecrübesizdir.
- hükümdarın kardeşini devirerek başa geçtiği için tepki çekmiştir. babasının seçtiği kardeşini devirerek boğması bazı devlet adamlarını kendisine küstürmüştür.
- hürrem sultan'a taş çıkaracak kadar beter gürcü hatun denilen hükümdarın eşi varmış. herkesten çok onu seviyormuş.
- saadettin köpek isimli önemli bir vezir kısa bir süre içinde ortadan kaldırılmıştır*. yetenekli insanlar mevkilerinden edilmiş yeteneksizlerle yerleri doldurulmaya çalışılmıştır.
- önemsiz bir isyan olan babai isyanı hemen bastırılamamış, bastırıldığı zaman ise türkmenlere çok zarar verilmiştir.
- en önemli müttefikleri olan eyyübilere ait olan diyarbakır kalesi alınmış ve müttefiklik bitmiştir.
- moğolların savaş yetenekleri ve güçleri bilindiği halde savunma savaşı yapılmamıştır.
- önce kuvvetler yenilgiye uğrayınca hükümdar soluğu antalyada almış ve bütün ordu dağılmıştır.

bu kadar olumsuz sebep olunca anadolu selçukluları bağımsızlığını kaybetmiştir. hükümdar kısa süre sonra ölmüş karısı ise güçlü bir devlet adamıyla evlenmiştir*. selçukluların yerine kurulan türk beylikleri moğollara karşı daha dik durmuş ve resmi dillerini türkçe ilan etmişlerdir. türk kültürüne verilen önem osmanlıları imparatorluk haline getirmiştir.
güncel Önemli Başlıklar