bugün

şamanizm

bütün dinlerin çıkış kaynağı olarak görülen şamanizmin kökenleri i.ö 50 binli yıllara kadar dayanır. doğaya tapınma, doğaya hükmeden güçlere tapınmayı temel alan bir inanç şeklidir. bütün dünya coğrafyasında şamanizme inanmış insanların bu dini uygulayış biçimi küçük farklılıklar gösterse de birbirine benzer çok fazla yanı vardır. şamanizm inanışı budizm, hristiyanlık, lamaizm ve islamiyet gibi dinlerin içerisinde bile kendine özgü formlarını bu dinlerle kaynaştırarak varlığını sürdürmektedir.bir çok dinde bulunan dinsel geleneklerinin temelinin çıkış noktası aslında şamanizmdir.

şamanizm inanışına göre bütün evren iyi ve kötü ruhların kontrolündedir, yaşam bir nevi iyi ve kötü ruhların savaşımıdır. insan ise bu savaşımın arasında yaşamını sürdürmektedir.iyi ve kötü ruhlarla insan arasında aracılık yapma gücüne ise sadece şamanlar sahiptir. şamanlar aynı zamanda kabilelerin büyücüsü, hekimi ve bilge kişisidir.

şamanlık sonradan öğrenilen bir meslek değildir. atadan çocuğa geçer.

Arap dünyasında mezar taşı yoktur. Ölünün toprakla bütünleşmesi ve zaman içinde kaybolması istenir. Kutsanması günahtır. Mezarlara taş dikilmesi ve bu taşın san'at eseri hâline getirilecek kadar süslenmesi islam coğrafyasında sadece Anadolu'da görülmektedir. Şaman geleneğinin devamı olarak Anadolu'da mezarlara ölenlerin sevdiği eşyalar bile konmaktadır. Gelin ve genç kızların mezarları tel ve duvaklarla süslenmektedir.

Anadolu"da halk arasında "nazar" olgusu çok yaygın bir inançtır. Bâzı insanların olağandışı özellikleri olduğu ve bunların bakışlarının karşılarındaki kimselere rahatsızlık verdiğine, kötülük yaptığına inanılır. Bunun önüne geçmek için "nazar boncuğu", "deve boncuğu", "göz boncuğu" v.s. takılır. Nazar olgusu da eski Türk inançlarındandır. Yine, istenmeyen bir olay duyulduğunda tahtaya el ile tokmak gibi üç kere vurulması da, kötülükten korunmak, kötü ruhların duymasını önlemek amacına yönelik eski bir Şaman inanışıdır.

Kurşun Dökme de Şaman geleneklerinden kalan bir âdettir. Şamanlar bu ritüele "Kut Dökme" anlamına gelen "Kut Kuyma" adını vermişlerdi. insana musallat olan kötü ruhların olumsuz etkisini ortadan kaldırmaya yönelik olarak çok eski dönemlerde uygulanan sihir kökenli bir ritüeldi. Kurşun dökme, obsesyondan kurtarma yöntemlerinden biri olarak kullanılmış ve günümüzde de Anadolu'da halk gelenekleri arasında yaşamaya devam etmektedir.

daha bir çok şaman ritüeli ve alışkanlıkları anadoluda devam ettirilmektedir.