bugün

okullardaki eğitsel kollar çilesi

özellikle ilkokul yıllarında yaşanan bir çiledir. nedir ki eğitsel kol? eğitsel kol çocuklara sorumluluk duygusunu aşılamak, sosyal yaşama hazırlamak ve grupla çalışmayı öğretmek amacıyla uygulanan bir sistemdir. burası işin zırvalık kısmıydı.

asıl olay şudur. bir gün öğretmen sınıfa gelir ve çocuklar sizi eğitsel kollara ayırıcam der. ahmet mehmet siz trafik kolu, ayşe tolga siz spor kolu, fatma deatly sizde hava gözlem kolu olun. hayatın o yaşta yeni bir anlam kazanmıştır. çok büyük bir sorumluluk yüklenmiştir omuzlarınıza. hava gözlem kolu. havayı gözlemeliyim. ya yağmur yağarsa benden habersiz. öğretmenim bana kızar, annem babam beni sevmez artık. sonra manyaklar gibi gökyüzüne bakmaya başlanır.

- fatma gördün mü şu bulutu? siyah bulut. kesin yağmur yağacak.
+ evet. hemen örtmenimize söleyelim.
- du bi dakika fatma. bak şu bulutta kalbe benziyor. benim kalbim,ben sana aşık oldum fatma..
+ örtmenimmm.. örtmenimmmm.. deatly bana edepsiz laflar etti..
* ne?? gel lan buraya, terbiyesiz ahlaksız seni. çatttttttt(tokat sesi)

sonradan jeton düşer. bu kol traştan. daha iyi bir kol bulmalıyım kendime. önce arkadaşlarla yer değiştirilmeye çalışılır. o da olmayınca öğretmene gidilir ve kol değiştirmek için ağlanır. araya veli sokulması en etkili silahtır.

yeşilay kolu... statü sahibi kollardan biridir. insanları zehirlerden kurtarma görevi bahşedilmiştir size. ilk iş evden başlarsınız.

- baba sen sigara mı içiyorsun? sigara içmeyin. içki hiç içmeyin..
+ peki oğlum canım oğ... lan lan!! bırak o şişeyi atma. allah gitti güzelim litrelik rakı. pencereden atılır mı lan o? ahanda hamdi beylerin arabasının üzerinde düşmüş... ulan senin ben.. çattttttt...

buda traş. lan hangi kola geçsem? dünyaya hizmet etmeliyim ben . trafik kolu, evet evet, trafik kolu benim olmalı.. örtmenim...

- amca.. amca.. az önce kırmızı ışıkta geçtiniz. gördüm ben sizi, plakanızı da aldım. sizi şikayet edecem.
+ sittir lan pijjj... çaaaaaaaaaaaaat.

ya okulu güzelleştirme kolu?

- müdür bey ben okulu güzelleştime kolu baş sorumlusuyum. okulumuzun basket potaları değiştirilmeli, sınıfların camları genişletilmelive okulda bedava çikolata dağıtılmalı..
+ çık lan dışarı! bi dahada kapı çalmadan içeri girme. çaaaaaaaat...

Tutumlu Olma Kolu nasıl acaba?

- ahmet paranı hep çikolatayla, simitle çarçur ediyosun. paranı biriktimeli ve değerlendirmelisin. sen değerlendiremiyosan ver bana bu işi ben yapayım.
+ örtenimmm!! deatly benden haraç istiyor.
* neaaaa?? gel lan buraya. çaaaaaaaaaaaaaaaaaaatt. yarın babanı çağır okula. çaaaaaaaaaaaaaattt.

hacı iyiden iyiye dayak delisi olduk bu okulda. lan yok mu şöyle sessiz sedasız bir kol?.. belkide ben yaratmalıyım..

- örtmenim ben kolumu değiştirmek istiyorum.
+ şimdi hangisine geçeceksin?
- kurma kolu olmaya karar verdim örtmenim.