bugün

esselatü hayrun minen nevm

"Namaz uykudan hayırlıdır" manası gelen sabah ezanında okunan, insanı namaza çağıran ezanın bir parçası.
Bununla ilgili olmasa da sabah namazı vaktinde uyanık olmayla ilgili bir hikaye anlatılır:
Allah(c.c) meleklerini bu vakitte yeryüzüne göndermiş ve uyanık kimseler varsa gelip söylemelerini, onları affedeceğini bildirmiş. Melekler gitmiş o vakitte uyanık bir tek sadece ayyaşın birini bulmuşlar. Allah'ın karşısına gelen melekler kimsenin uyanık olmadığını söylemiştir. Allah tabi ki her şeye vakıf olduğundan o adamı neden söylemediklerini sormuş. melekler de "o harama bulaşmıştı o yüzden söylemedik" demişler. Allah(c.c) ise onun bütün günahlarını affediğini söylemiş.

Öncelikle Bu hikayede Allah için zaafiyet aramayın. Sonra içkiye bulaşmakta methedilmiyor onu da bilin. Bu anlatılan bir hikaye önemi Allah'ın rahmetinin bu saatlerds gerçekten çok fazla olduğu gerçeğidir. Düşünün insanların çoğunun uyuduğu bir vakitte siz ayaktasınız. Hele o vakitte Allah'ı zikrediyorsanız, Allah rahmetinden sizi mahrum bırakmaz.

Ayrıca pek uyulmayan bir sünnet daha vardır ki, o da sabah namazında sonra uyumamaktır. Resululllah sabah namazından sonra mesid-i nebevide ibadet edermiş, ibadetleri bitip gün ışıdığında eve gider evde yemek olup olmadığını sorarmış. Yemek yoksa o gün oruçlu olurmuş. Ki çoğu zaman da evlerinde yemek olmazdı.