bugün

ikinci cumhuriyet

kavramin ne zaman dogdugu kimin cikarttigi uzun uzun tartisiliyor su siralar,

bir taraftan star gazetesinde ve internet sitelerinde(http://www.gazetem.net,www.ikincicumhuriyet.org) mehmet altan-kavramin babasi diyebiliriz-makalelerine devam ederken diger taraftan hurriyetten hadi uluengin yine stardan eser karakas ve zamandan mumtazer turkone altanla birlikte hareket etmekte.

hurriyetin editoru ertugrul ozkokun tepkilerine ragmen hadi uluengin yazilarina devam ederken mehmet altan stardan selefine desteklerini surdurmekte.

tabi ultra ulucalci cumhuriyet gazetesi ve statuko zabtiyeleri de bos durmuyor ve kavrama karsi bildirilerini sunuyolar son olarak bedri baykam cumhuriyet gazetesindeki kosesinde ikinci cumhuriyetcileri topa tuttu.

yurt icinde kose yazarlarimiz (an itibari ile) medeni bir sekilde kavrami tartisirken yurt disindanda cesitli yorumlar yapilmakta;son olarak misirda yayimlanan el-ehram gazetesinden fehmi huveydi

^ikinci cumhuriyet e doğru adım adım^ baslikli makalesiyle ahmet altan ve kalem arkadaslarini destekleyen bir yazi yazdi.

sonuc itibari ile 1992 den beri ciddi olarak tartisilan kavram sivil anayasa tartismalari ve abdullah gul un cumhurbaskanliginin yankilari ile gundeme oturmus durumda.

ak partinin %47 lik ikinci zaferi ne kadar statukocu zihniyetin hosuna gitmese de demokratik bir sonuc.

ve ak parti gerek akademisyenler ve gerekse aydin kesimle turk demokrasisini yeniden gozden gecirmekte;

etyen mahcupyanin deyimi ile muhafazakarlar sasirtmaya devam edecek...

ikinci cumhuriyet kavraminin ne ataturkle ne de laiklikle bir sorunu vardir.

sorun sivil demokrasidir.3 askeri bir postmodern bir elektro* darbe goren 21.yuzyil turkiyesi 84. yilinda cumhuriyetine yeniden sekil veriyor uniformasiz postalsiz bir siyaset istiyor;muhtirasiz darbesiz bir yonetim istiyor sozde degil ozde cumhuriyet diyor.

cumhuriyetin numaralandirilmasini cumhuriyete 1923 e ataturke saygisizlik olarak gorenlere kisa bilgiler:

1792 biir; 1848 ikii; 1870 üüç; 1946 döört ve 1958 beeş, söz konusu cumhuriyetin kundağı, beşiği veya anavatanı addedilen Fransa bugün işte onun be-şin-ci-si-ni yaşıyor.

Sonra, 1873, 1931 ve 1939 Franco sununki dahil, ispanya da da üç cumhuriyet oldu. Portekiz de ise 1910 ve 1926 ertesi, 1974 den beri yine bir üçüncüsü hüküm sürüyor.

bu arada ikinci Cumhuriyet tabiri ilk defa 1960 yılında Kurucu Meclis te CHP liler tarafından kullanılıyor ve savunuluyor.