bugün

alzheimer

kronik beyin hastalığıdır. demans (bkz: bunama)ın alt çeşidi olan rahatsızlık. 85 yaşını geçen 3kişiden birinde görülür. ülkemizde 20 bin civarı alzheimer hastası vardır. bu sayı dünyada 15milyon civarındadır.

unutkanlıkla başlar. ileri safhalarda ailesini bile tanıyamama,altına kaçırma, solunum ve yeme güçlüğü görülür. kesin tedavisi yoktur. şöyleki nörötransmitter eksikliğide etken olduğu için asetil kolin birikmesini sağlayan achesteraz inhibitörleri kullanılabilir. ancak bu hastalığı durdurmaz veya ortadan kaldırmaz. sadece ilerlemesini yavaşlatabilir. su an tedavide kullanılan ilaçlar ebixa aricept exelon gibi pahalı ilaçlardır. kalıtsalda olabilmektedir. *

asıl tedavi ailenin veya bakıcının ona nasıl baktığı, nasıl ilgilendiğidir. zor bir hastalıktır. elden birşey gelmez. seviğiniz gözünüzün önünde zamanla eriyip gider. kendisi başlıca bir ölüm sebebi değildir. ancak yetersiz beslenme, uyku düzensizliği gibi etkenler sonu hazırlar. en buyuk tedavi ailenin sabrıdır. allah yardımcı olsundur..