bugün

evcil kedi ırkları

evlerimizde beslediğimiz sevimli dostlarımızın türlerine ve fotoğraflarına dair tam listedir.

1) Abyssinian

Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir. Parlak büyük ve birbirinden ayrık duran gözlerinin altında kalemle çekilmiş gibi duran çizgiler onun karakteristik özelliklerinden biridir.

Afrika vahşi kedisine (Felis libyca) benzemesinin nedeni eski ingilizlerin abyssinian ırkını geliştirmek için yapmış oldukları titiz çalışmaların sonucudur. Diğerlerine kıyasla oldukça saf ve eski bir ırk olmasına karşın bu kedilerin antik Mısır'ın mumyalanmış kedilerinin direkt torunları olduğu söylenemez. 1860 ların karmaşık dönemlerinde kuzey Afrika'da görev yapan ingiliz subayların Abyssinia'dan aldıkları ilk hatıra kedilerden biri "Zula"dır.

görsel
görsel

2) american bobtail

Kafası geniştir ve güçlü çeneleri vardır. Kulakları orta ile büyük sayılabilecek ebatlarda aşağıya doğru genişleyerek iner. Burun ise zarif bir eğimin dışında düz sayılır. Gözleri iri ve hafifçe yuvarlaktır. Bedeninin fazla yüksek olmadan belli bir uzunluğa sahip tıknaz ve yere yakın bir görünümü vardır.

1960'larda hoş bir raslantıyla bulunan bu ırkın annesinin bir Siyam dişisi babasının ise kahverengi veya gri bir tekir olduğu tahmin ediliyor. Doğan yavrunun güzelliği karşısında artan ilgiyle beraber Birman, Himalayan, hatta Himalayan/Siyam ırklarının karışmasıyla bugünkü American Bobtail haline gelen bu güzel kedi artık maalesef fazla bulunmuyor.

görsel
görsel

3) american curl

Bu ırk, orta büyüklükte bir kafa yapısına sahip olmasına rağmen; iki kulak arasındaki mesafesinin darlığı nedeniyle oldukça uzun bir kafa yapısına sahipmiş gibi görünür. Irklar arasında en duyarlı kulağa sahip olan American Curl'in kulakları uzun, dik ve ağzına oranla geniş bir yapıdadır.

American Curl'ün hikayesi Joe ve Grace Ruga nın Californiadaki evlerinin göl kenarında Shulamit' i keşfetmesiyle başlar. Ruga çifti, 1981 yılında Shulamit ırkı kedilerinin dört yavrusunun ikisinin Shulamit gibi kıvırcık tüylü ve kıvrık kulaklı olmasına karşın, diğer ikisinin kıvrık kulaklı ve düz uzun tüylü doğmasıyla genetik çalışmalarına başlamışlar ve bu ırkı safkan hale getirmişlerdir.

görsel
görsel

4) american keuda

Amerikan Keuda orta boyutlarda genel olarak yumuşak hatlara sahip bir ırktır. Başı vücuduyla orantılı, standart yüz hatlarına sahiptir. Kulakları orta büyüklükte ve uçları yuvarlak üçgen şekillidir. Gözleri badem şeklinde, dış uçları hafifçe yukarı kalkıktır. Göz renginin önemi yoktur. Kürkü kısa düz, yumuşak tüylerden oluşur.

Keuda'nın ismi uzun yıllardır Texas, Oklahoma & New Mexico'da uygulanmakta olan "Kitten Evaluation Under Direct Assessment" (KEUDA), yani yavru kedilerde direkt değer biçme, değerlendirme programından gelmektedir.

görsel
görsel

5) american shorthair

Belirgin dolgun yanakları, orta büyüklükte badem şeklini andıran gözleri, kareye benzer köşeli bir burnu, dik kulakları ve küçük yuvarlak ağzıyla orta büyüklükte bir kafa yapısına sahiptir. Gelişmiş çenesi ve geniş omuzları sayesinde güçlü ve sağlam bir görüntüye sahip American Shorthair'ın orta uzunluktaki bacakları ve yuvarlak patileri; dikkat çekici görüntüsünü destekler yapıdadır.

Bu ırkın kökeni 1904 yılında ilk evcil kedi olan Buster Brown ırkına dayanır. ilk olarak Mayflower isimli Amerikan kargo gemisinin seyahati sırasında keşfedilen ve sürekli uzun gemi seyahatlerinde bulunduklarından hacılara benzetilen bu kedilerin kökeni ingiltere olmasına rağmen Amerika olarak bilinir.

görsel
görsel

6) american wirehair

iri yapılı, dikdörtgen kafa yapısıyla Amerikan Shorthair'dan ayrılır. Ağız ve çene yapıları iyi gelişmiş öne doğru hafif çıkıntılıdır. Bacakları, orta uzunlukta ve kemikli yapıdadır. Patiler küçük ve ovaldir. Kuyruğu orta uzunlukta ve az kaslıdır. Yumuşak olan tüyleri dik, kıvırcık ve oldukça sıktır.

ilk kez 1966' da Newyork'ta ortaya çıkmış, tüylerinin parlaklığı ve güzelliği ile dikkat çekmiştir. ilk olarak ırk özelliklerinin benzerliği nedeniyle shothair ırkı olarak kabul edilmiştir.

görsel
görsel

7) ankara kedisi

Keskin hatlarla belirlenmiş orta büyüklükte bir kafaya sahip olan Ankara kedilerinde burun oldukça uzun ve üçgenimsi bir yapıdadır. Kulaklar uzun sayılabilecek bir büyüklükte dik ve birbirine yakın olarak başın üst tarafına doğru yerleşmiştir. Kulak uçları dik ve tüylüdür. Gözler iri ve yuvarlak yapıda göz bebekleri ise dikey bir badem şeklindedir. Çoğunlukla mavi göz rengi ile karşılaşılmakla birlikte kehribar sarı, yeşil-sarı tonları ve sarı-mavi göz gibi iki farklı renkte olabilir.

Uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilen ve Avrupa'da Angora olarak tanınan Ankara kedisi çoğu zaman iran kedileri ile karıştırılmış ve Amerikada iran kedisi olarak tanınmıştır.

Türkiyede üretilen ve saf Türk kedisi olan bu ırkın anavatanı ve kökeni Ankara yöresidir. ilk kez 1620-1625 yılları arasında Haçlı seferleri döneminde Avrupa'da tanınmış ve büyük ilgi görmüştür. 17.yy.da italyada tanınan Ankara kedisi için özel dernekler kurulmuştur.

görsel
görsel

8) australian mist

Orta boyutlarda, sert, kaslı bir vücudu olan Australian Mist kısa tüylü bir kedidir. Erkekler dişilere oranla biraz daha büyüktür. Kafa yuvarlak gövdeyle uyumlu, kulaklar küçük ve diktir. Büyük parlak gözler, yuvarlak şekilli ve yeşil renktedir. Gözler buruna doğru eğimli ve birbirine yakındır. Hafifçe aşağı doğru bakan gözler, bıyık, çene ve burun hatları yüze cana yakın sevimli bir ifade kazandırmaktadır.

Avutralya'nın Sidney bölgesinde yerli kısa tüylü kediler, Burmese ve Abyssinian' ın karışımından oluşan, yeni tanınan melez bir ırktır. önceleri Spotted Mist olarak tanınan ırk 1980 yılında Avustralya da bir şampiyonada birici olmuş ve daha sonra ırkın adı Australian Mist olarak tanınmıştır.

görsel
görsel

9) balinese

Herzaman vücuduyla orantılı orta uzunlukta bir kafa yapısına sahiptir. ilk bakışta kulaklarının dikliği ve genişliği ile göze çarparlar. Küçük ve sevimli burnuna, geniş kulaklarına siyah çizgilerin hakim olduğu Baliniseler, bademi andıran ve burunlarına doğru hafif eğimli olan, gözleri sayesinde oldukça narin bir görüntü sergiler. Orta büyüklükteki vücudu ve gelişmiş kasları ile zarif bir profil çizen Balinese, vücudu ile orantılı ince ve uzun bacaklara, küçük ve oval patilere sahiptir.

Bu ırkın kökeni; Bali Denizi'nin güney kesiminde bulunan Asion şehridir. Irkın mesken tuttuğu bölge Bali Denizi'nin kuzeyine göre kültür ve nezaketten daha uzaktır. Bu nedenle ırkın karakterinde; uzun tüylü ırka mensup Siyam kedilerinin kibarlığı ve duygusallığı baskın değildir. Hatta bu ırkın davranışları eski yerli dansçıların figürlerine benzetilir.

görsel
görsel

10) bengal

Yuvarlak hatlarıyla yayvan ve hafif üçgenimsi bir kafası vardır. Kafası vücuduna oranla biraz uzun ve küçük görünür. Elmacık kemikleri yüksektir ve belirgin bıyıklarının üstünde geniş bir burnu vardır. iri badem biçimli gözleri birbirinden ayrıktır. Kulakları ufak, kısa olup uçları yuvarlaktır ve genişleyerek kafaya oturur. Bedeni uzun ve sağlam olup gelişmiş kasları en dikkat çekici noktasıdır.

Asya leopar kedisinin kaybolmaya yüz tutmuş esprisini yeniden yakalayabilmek için Jean Sudgen Asya'nın vahşi ormanlarında bulduğu orjinalleri bir çift ev kedisi ile 1963 yılında çiftleştirmiştir. Yetiştirme programı yirmi yıla yakın sürmüştür. Dr. Willard Centerwall ile 70 li yıllarda kediler üzerine çalışan Mrs. Jean Sudgen Mill desen, renk ve karakteristik olarak Asya leopar kedisini yeniden yaratmıştır.

görsel
görsel

11) birman

Geniş, yuvarlak ve güçlü bir kafası, dolgun yanakları, yuvarlak bir burnu, sağlam ve iyi gelişmiş bir çenesi vardır. Yuvarlak uçlu kulakları orta uzunlukta, aşağı doğru genişleyerek ve birbirinden iyice ayrık olarak başına oturur. Gözleri yuvarlak ve dış kenarları hafifçe yukarı kalkıktır. Bedeni uzun ve iyi gelişmiştir. Bacakları orta uzunlukta ve kalındır. Patileri geniş, yuvarlak ve sağlamdır. Kuyruğu bedeniyle orantılı ve orta uzunluktadır.

görsel
görsel

12) bombay

Bu ırkın kedileri yassı bir kafatasına ve bu kafatasına uygun yuvarlak göz ve ağza sahiptir. Mat siyah renkleri nedeniyle yüzlerindeki küçük ama keskin hatlı burunları çok dikkat çekmez. Orta ölçülerdeki vücut yapıları nedeniyle oldukça gelişmiş kasları pek farkedilmez, dişilerine göre daha güçlü olan erkek kediler bile yapılı görünmez.

Bombaylar; ilk olarak 1970'lerde ortaya çıkmış Burmese ve American Shorthair'in karışımından oluşmuş melez bir ırktır. 1976 yılında ırk olarak kabul edilerek kayıtlara geçen Bombaylar; parlak kışkırtıcı tüyleri nedeniyle Melanistik Afrika leoparına benzetilmiş ve bu isimle anılmıştır.

görsel
görsel

13) brazilian shorthair

Brazilian Shorthair orta boyutlarda, güçlü bir kedi ırkıdır. Ne Persian gibi basık ve yuvarlak, ne de oriental ırklar gibi ince ve narin yapılı değildir. Kürkü kısa tüylüdür ve tercihen göz rengi ile kürk rengi arasında bir uyum vardır. Göğsü derin ve yuvarlak, kuyruk orta boyda ve giderek incelen bir yapıda, bacakları vücuduyla orantılıdır. Başı orta büyüklükte, uzunluğu genişliğinden biraz daha fazladır.

görsel
görsel

14) british shorthair

Dairevi ve güçlü kafa, yuvarlak kemik yapısıyla bütünleşir. Alnı yuvarlak gelip tepesi hafifçe düzleşir. Burun yayvan ve orta büyüklüktedir. Çene ve burun kısmı bu ırka özgü bir şekilde sağlam ve iyi gelişmiştir. Bıyıklardan sonra belirgin bir boşluk vardır. Orta boy kulakların uçları yuvarlak, taban kısımları ise geniştir. Birbirinden tamamen ayrık olan kulaklar başın biçimiyle uyumludur. Gözler uyanık bakışlarıyla iri ve yuvarlaktır.

British Shorthair 19. yüzyılın sonlarına doğru Harrison Weir adında bir kedi sever tarafından kedi gösterisinde sergilenerek tüm dünyaya tanıtılmıştır. Uzun bir süre boyunca da kedi şov dünyasının en popüler kedisi olan British Shorthair'in yıldızı uzun tüylü iran kedisiyle birlikte 2. Dünya Savaşı sıralarında sönmüştür.

görsel
görsel

15) burmese

Kafası hafifçe yuvaktır ve kulaklarının arasındaki mesafe belirgindir. Geniş elmacık kemikleri köşelere doğru kütleşir. Kendinden emin bir şekilde ısırmasını sağlayan çenesi yuvarlakça ve sağlamdır. Orta boy kulakları huzursuzluğunu engellemek istermiş gibi hafifçe öne doğru eğiktir. Birbirinden ayrık duran yuvarlak gözleri burun uçlarında doğululara özgü çekik bir form alırken, alt çizgi yuvarlak kalır.

ilk 1936 da görülen, bugün tüm dünyanın tanıdığı Burmese yıllar boyunca yapılan titiz yavru seçimlerinin sonucunda ortaya çıkmıştır. "Mutasyon yetiştirmesi" olarak da adlandırılan bu kedilerin orjinal renklerinin siyah veya tekir olduğu tahmin edilmektedir. Burmese kedilerinin ilk yetiştirilme çalışması Wong Mau adlı doğulu görünümlü bir dişi kediyle saf kan bir siyam kedisinin çiftleştirilmesiyle başlar. Doğan yavrular her iki ırkın karakteristiklerini göstermeyen zavallı bir karışım gibi gözükmelerine karşın, yavrulardan bir tanesini tekrar doğulu tipli bir kediyle çiftleştirince çok tercih edilen kahverengi renk ortaya çıkmıştır. Dr.Joseph Thompson Asya'ya özgü bir çok ırkın içinden Burmese'leri ilk yetiştirenlerden birisi olarak tanınır.

görsel
görsel

16) burmilla

Burmilla, Burmese'nin enerjisi ile Persianın uysallığının birleşimidir. Oldukça konuşkan olan Burmilla bir o kadar da hassastır. Mükemmel bir arkadaş olan bu ırk insanlara ilgilidir. özellikle sahibinin hislerine karşı oldukça duyarlıdır. Ailenin bir parçası olmaktan hoşlanır. Burmese'den daha sessiz olmakla birlikte Chincilla'nın rahatlığı ile kıyaslandığında geride kalır. Enerjik bir ırktır. Diğer kedilerle çok iyi anlaşır. Ancak diger petlerle orta derecede anlaşabilen bu ırkın çocuklarla anlaşması biraz daha iyidir.

Burmilla, Asya kökenli kedi grubunun bir üyesidir. 1981 yılında Britanya'da aynı evde yaşayan lila renkli dişi bir Burmese ve erkek Chinchilla Persian kedisinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

görsel
görsel

17) Californian Spangled

Heykel misali büyüleyici görüntüsü ve güçlü keskin bakışlarıyla kaplanları andırırlar. Asi bakışları, gelişmiş güçlü ağız yapısı ve dolgun çene kemikleri ile biraz ürkütücü ve soğuk kedilerdir. Birbirine eşit orta boy kulaklarının üst kısımları dik ve yuvarlak yapıdadır. Badem biçimli gözleri oldukça iri ve açık renktedir.Yüzün ön kısmı kubbe şeklindedir. Uzun, ince bir görünüm ve medium boyutlarla avcı bir görünüme sahip olan bu ırkın kedileri, iyi gelişmiş kaslı bacaklara sahiptir.

1970 yılında kürkleri nedeniyle avlanan benekli vahşi kedilerin nesillerini korumak amacıyla başlatılan Mavi Proje kapsamında ortaya çıkmıştır. Mısır kedileri ve tropikal Güney Afrika kedileri gibi tüylerinin güzelliği ile bilinen altı farklı ırkın çifleşmesiyle ortaya çıkan melez ırkın kedileri bu nedenle parlak ve avcılar tarafından çok kıymetli görülen tüylere sahiptir.

görsel
http://cats-paradise.net/...loads/2013/06/5007172.jpg

18) Chartreux

Boyunla birleşmiş büyük, yuvarlak bir kafa yapısı vardır. Geniş ve yumuşakChartreux yüz hatlarına, güçlü ve dolgun bir çeneye sahiptir. Kulakları yüzüne oranla büyük ve her zaman dik yapıdadır. Ağzı oldukça küçük ve dar olan Chartreux, kenarlarında siyah mat çizgileri hemen dikkat çeken yuvarlak, anlamlı ve bir o kadarda sevimli bakan gözlere sahiptir.

Yapılan araştırmalar bu ırkın, Fransız deniz yolcularının buluşu olduğu ve ilk defa Paristeki Charthusian gezisi sırasında ortaya çıktığını göstermektedir. Chartreux ırkı ilk defa 1970' de Amerika'ya getirilmiş ancak Fransız kurallarıyla yetiştirilmiştir.

görsel
görsel

19) chinchilla

Persian ırkı içerisinde ayrı bir sınıf olarak değerlendirilen Chinchilla'lar Persian ırkının temel özelliklerini taşır. Ancak dünya çapında kabul görmüş kedi cemiyetleri tarafından henüz resmi onay almaması nedeniyle yapısal özellikleri yetiştiricilere göre değişmektedir. Vücut yapısı Persiana göre daha ufak, daha az tıknaz bir görünüme sahiptir.

Chinchilla kedisinin ismi kürkünün benzerliği nedeniyle Güney Amerika kökenli bir kemirgen olan Chinchilla'dan gelir. Bilinen en eski Chinchilla kedisi olan Silver Lambkin 1888'de Londra'da Cyristal Palace kedi showunda büyük ödüllerin çoğunu kazanarak dikkat çekmiş ve bu çarpıcı ırkın oluşumunda dayanak teşkil etmiştir. Bazılarına göre Persian ırkı içinde bir renk varyantı olarak değerlendirilir. Ancak aralarında vücut yapısı ve yüz şekli bakımından önemli farklar olduğunu kabul etmek gerekir.

görsel
görsel

20) Colorpoint Shorthair

Siyam kedilerinin diğer ırklarla çiftleşmesi sonunda ortaya çıkan tüm melez ırklarda olduğu gibi orantılı ve uzun bir kafa yapısına sahiplerdir. Ağız yapısı uzun ve öne doğru çıkık, burnu ise oldukça büyüktür. Kulaklarının üst kısımları yuvarlak ve dikkat çekici genişliktedir. Gözleri iri badem şeklindedir. Orta boyutlarda vücuda ve gelişmiş kas ve kemik yapısına sahip olan bu ırkın kedileri, ince ve zayıf bacak yapısına ve oval, geniş patilere sahiptir.

Amerika'da, siyam ırkına benzer özellikler gösteren birçok noktalı ırk bulunmaktadır. Bu nedenle Colorpoint Shorthair'ların da diğerleri gibi mavi, lila ve çikolata renklerinde olması bazı anlaşmazlıklara neden olmuştur. Bu ve diğer noktalı tüy yapısına sahip kediler, birbirlerine benzer özellikler taşıması nedeniyle ingiltere'de hala Siyam ırkı olarak kabul edilirler.

görsel
görsel

21) cornish rex

Bu ırkın kedileri genellikle orta büyüklükte vücut yapısına ve 2.5 - 4.5 kg arasında değişen ağırlığa sahiptir. Yumurtayı andıran kafası ve dörtgen şeklindeki burun yapısıyla dikkat çeken Cornish Rexler; orta büyüklükte oval şekilli parlak gözlere, kıvırcık kaşlara ve kısa bıyıklara sahiptir. Başının üstünde üçgen şeklinde büyük ve dik kulakları olan bu kedilerin kulak içlerinde de tüyler bulunur.

Kedi ırkları içerisinde en seyrek tüylere sahip olan Rexler 1950 yılında ingiltere'de karnavallar sırasında ortaya çıkmıştır. Kıvırcık tüyleriyle farklı bir yapıya sahip olan bu ırkın kedileri Almanya, Oregon ve ingiltere'de farklılık gösterir. Almanya'da tavşana benzer yönde mutasyona uğrayan Rexlerin, tüy yapısı daha sıkı ve serttir.

görsel
görsel

22) cymric

Yayvan, üçgeni andıran yuvarlak kafa yapısına sahip bu ırkın kulakları küçük, püsküllü ve içe doğru kıvrıktır. Ağız ve burunları ise küçük olmasına rağmen oldukça gelişmiştir. Genellikle orta boydan biraz daha küçük yapıda görülen bu ırkın erkek kedileri daha gelişmiş bir vücut ve çene yapısına sahiptir. Irkın tüm kedilerinin bacak yapıları kısa olmasına rağmen oldukça dolgun ve kaslıdır. Kemikli omuzlara ve geniş göğüslere sahiptir.

Bu ırkın kedileri, Manx ırkı kedilere benzerlikleri ile tanınırlar. Ancak Manx'lardan ayıran en belirgin özellikleri uzun tüylere sahip olmalarıdır. Bu ırk ilk olarak seçkin ırkların görüldüğü Kanada'da ortaya çıkmıştır.

görsel
görsel

23) devon rex

Orta boyutlarda vücut yapısına sahip olan Devon Rex'ler, 2.5 ile 4 kilo arasında değişen ağırlıktadırlar. Kafalarına göre oldukça büyük olan üçgen şeklinde kulakları, geniş oval şekli andıran parlak gözleri ve dolgun bir çene yapısı vardır. Diğer Rexler gibi kıvırcık tüylere sahip olan Devonların kulaklarında da kıvırcık tüyler bulunur.

1960 yıllarında kedi kaşiflerinin Rex ırkı üzerinde yaptıkları araştırmalar sonunda orta çıkmıştır.
Araştırmalar sırasında bazı Rexlerin tüylerinin daha sert olduğu, vücutlarının küçük ve kafa yapılarının farklı olduğu tesbit edimiştir. Böylece bu farklılıklara sahip kedilere Devon Rex ismi verilmiştir.

görsel
http://www.freefever.com/...ategory-cat-wallpaper.jpg

24) egyptian mau

Bu ırk; Abyssinianlar gibi orta boyutlarda vücut hatlarına ve gelişmiş bir kas yapısına sahiptir. Genellikle 2.5 - 5 kg arasında değişen kiloları ve benekli vücutları vardır. Vücutlarında boyundan aşağı doğru azalan çizgileri ve uzun kuyrukları vardır. Geniş, dik ve pembe kulakları, içe doğru kemikli ve dolgun olmayan yanakları, küçük ağızı ve ayaklarıyla oldukça sevimli bir yapıları vardır.

Cairo'ya getirilme esnasında keşfedilmiştir. Kökeninin Kuzey Amerika ve Avrupa olduğu belirtilmektedir. Ancak yapılan bazı araştırma sonuçları, kökeninin Mısır olabileceği yönünde bilgi vermektedir.

görsel
görsel

25) European Burmese

Avrupalı Burmese orta boy, zarif fakat güçlü ve dayanıklı bir kedidir. Vücudu kaslı ve göründüğünden daha ağırdır. Vücut genelinde yuvarlak hatlara sahiptir. Köken aldığı orjinal Burmese ırkına göre yüz yapısı daha kısadır ve Burmese gibi ekstrem bir yüz ifadesine sahip değildir. Baş yuvarlak yapıda, burun çıkıntısı belirgin, çeneleri güçlü, yanak kemikleri geniştir.

Avrupalı Burmese, diğer adıyla Foreign Burmese ırkı 1930'da Amerika'ya getirilen ilk Burmese ile Siamese ve yerli kısa tüylü ırkların birleştirilmesi ile doğmuş bir ırktır. Daha sonraları hızla Avrupa'da tanınmıştır.

görsel
görsel

26) Exotic Shorthair

Yuvarlak, güçlü bir kafa yapısı ve belirgin elmacık kemiklerine sahip olan ırkın kedileri sağlam ve iyi gelişmiş bir çene yapısına sahiptir. Küçük ağzı, kalkık burnu ve anlamlı bakan iri yuvarlak göz yapısı ile oldukça sevimli bir görünüşleri vardır. Orta ve büyük boyutlarda vücut yapıları her zaman orantılı bir görünüm sergiler.

Persian ve Amerikan shorthair karışımı melez bir ırktır. 20.yüzyılın ortalarında Amerika'da Persian çok popülerdi. Bu nedenle bazı ırk araştırıcıları Persian ve Shorthairdan bir karışımın iyi bir ırk olabileceğini düşündüler. Bu gerekçelerle, 1960 yılında diğer ırklar statüsüne girdi.

görsel
görsel

27) Havana Brown

Genişliğe oranla daha uzun olan vücudu oldukça zariftir. Orta boyutlarda olan bu ırkın erkekleri, dişilerden daha yapılıdır. Kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Kafa yapısı geniş ve yuvarlaktır. Siyamlara benzer şekilde ağız uzun ve öne doğru çıkıktır. Profilden bakıldığında çıkıntılı burnun gözlere kadar uzadığı görülür.

1954 yılında ingiltere'de çikolata renkli ve kısa tüylü kediler olarak ortaya çıkmışlardır. ingiltereye 19.yüzyılda getirilen Siyam'larının farklı bir mutasyonudur.

görsel
görsel

28) himalayan

Kafatasının genişliği ve yoğun kütlesiyle kafanın biçimi, yuvarlak ve güçlüdür. Ağız kısmı yayvan, yanaklar dolu, burun kısa ve keskin bitişlidir. Yuvarlak uçlu kulaklar kısa ve birbirlerinden oldukça ayrıdır. Patlak olmayan gözler yuvarlak, iri ve ayrıktır. Kalın yapılı kısa bacakların taşıdığı tıknaz bir gövdesi vardır. Etli omuzları hafifçe kamburumsu durur. Patiler iri, yuvarlak ve sıkıdır.

görsel
görsel

29) honey bear

iri ırk kedi grubunda olan Honey bear'ın uzun ve geniş bir vücut yapısı vardır. Baş, yuvarlak ve geniştir. Bacaklar gövdeye oranlandığında kısa kalır ve azda olsa tıknaz bir görünüm kazandırır.Burnu kısa ve yuvarlak yapıdadır. Püskül gibi tüylerle kaplı olan kulakları orta büyüklüktedir. Badem şeklindeki iri gözleri yeşil, turuncu, bakır, portakal ve altın tonları gibi dikkat çekecek renklerdedir.

Honey Bear, Amerika California'da bir laboratuvarda bilimsel araştırmalar sırasında kokarcadan, dişi Persian'a genetik bilgiler aktarılırken keşfedilmiştir. Bu kediler, Ann Baker tarafından genç kokarcalardan alınan seçilmiş genlerin, dişi persian kedisinin seçilmiş genleri ile birleştirilmesi sonucu dünyaya gelmiş bir ırktır.

görsel
görsel

30) iran kedisi (persian)

Yüzünün etkileyici geniş ve yuvarlak kafasının kemik yapısı tamamen yuvarlaktır. Belirgin bir girintisi olan basık burnu kısa ve kalkıktır. Gözler iri, yuvarlak ve kabarıktır. Uçları yuvarlak hafifçe öne eğik kulakları ufaktır ve alt tarafları fazla geniş değildir. Kulaklarının alçak oturuşu kafasının yuvarlaklığını bozmaz. Bedeni alçak ve güçlü, asla kaba sayılmayacak bir tıknazlıktadır.

iran kedilerinin uzun tüylü Türk Ankara kedilerinden geldiği sanılmaktadır. Her iki cins de doğulu kediler olarak tanınır. Eski iran kedilerinin Ankara kedileriyle daha yoğun ve yünsü tüylü olmalarının dışında çok az farklılıkları vardı.

görsel
görsel

31) kashmir

Yüzü oldukça geniş ve yuvarlaktır. Burnu ise belirgin bir şekilde yuvarlaktır. Ağızı burna doğru çekik ve yuvarlaktır. Gözleri yuvarlağı andırmakla birlikte tam yuvarlak değildir. Kulaklar ise küçük ve hafifçe öne doğru eğimlidir. Ayaklarında ve baş kısmında uzun ve sık tüyleri vardır.

Taxonomistlerin araştırmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkmıştır. Kashmir; Persian ve Himalayana benzer özellikler taşır ancak renkleri farklı bir ırk olarak ortaya çıkmıştır. Daha önce renkli noktalı Himalayan ve daha uzun tüylü Persian olabileceği bilinmiyordu. Bu tesadüfen bulunan yeni ırk oldukça popüler oldu.

görsel
görsel

32) korat

Uzun ve üçgeni andıran kafasının üst kısmı düzdür. Yuvarlak iri gözleri birbirinden ayrıktır. Aşağı doğru genişleyen kulakların ucu yuvarlaktır. ipek hissi uyandıran tüyler çift katlıdır. Vücut hatları ve duruşu zariftir. Uzun bacakları ince ve kemiklidir. Esnek tüyleri kabarık yapıdadır. Patiler oval şeklinde olup, kuyrukları orta uzunlukta ve dolgun tüylüdür.

Korat'ın ismini Tayland'ın doğusundaki tılsımlarıyla bilinen Cao Nguyen Khorat tan aldığı bilinmektedir. Yüzyıllardır bu ırkın resimleri çizilmiş ve çinilere işlenmiştir. Günümüzde bu eserler, Bangkok National Müzesi'nde sergilenmektedir. Hatta Minor Art Room'da camlara işlenmiştir. The Cat Book of Poems adlı kitapta King Roma V anlatılmıştır. Bu ırk kediler; inanılmaz çekici ve harika tüylere sahiptir.

görsel
görsel

33) laperm

Laperm yapı olarak kısa ve uzun tüy karışımının mutasyonundan meydana gelmiş, vücudun tüm kısımları uyumlu, orta boyutlarda, kıvırcık tüyleriyle yarı yabancı olarak tanımlanan ırk bir ırktır. Kafa yapısı da orta boyutlarda ve dış hatları yuvarlaktır. Kaşlar, burun üzerinde kavisli bir yapı oluşturur. Burun, orta genişlikte ve yüz hatlarıyla orantılıdır. Çene güçlüdür ve burna doğru mat çizgiler barındırır.

1982 yılında Kuzey Amerika'da bir çiftlikte gri tekir anneden doğan altı adet yavrudan biri tamamen tüysüz olarak dünyaya geldi. Ne annesine ne de diğer yavrulara benzemeyen bu yavru, oldukça geniş kulaklarla dünyanın en çirkin kedisi gibi görünüyordu. Altı hafta kadar sonra bu tüysüz yavrunun vücudunu oldukça yumuşak ve kıvırcık tüyler sarmaya başlamıştı. Kedilerin sahibesi olan Linda Koehl bu kedinin yeni bir mutant olabileceğine onunla gerçekten ilgilenmeye başladığında anladı. Bu kedinin davranışları diğerlerinden farklıydı. Daha aktif ve daha meraklıydı. Daha sonra bu mutant beş yavru daha dünyaya getirdiğinde, Linda tekrar ciddi bir araştırma yapmaya başladı ve Rex ırkının genlerinin taşıdığı kanısına vardı. Ancak Linda Koehl beş yıl boyunca bir araştırma girişiminde bulunmadı. Fakat bu kıvırcık kediler gittikçe çoğalıyordu. Bu defa sıradışı kediler hakkında bilgi edinmeye başladı. Erkek ve dişilerde kıvırcık geninin baskın olduğuna karar verdi.En sonunda nasıl bir kediye sahip olduğunu anlamak için uzmanlara başvurdu.Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonunda Linda'nın kedilerinin başlı başına bir ırk olduğuna karar verildi. çeşitli dillerde farklı isimler verilen bu kedilere dalgalı anlamına gelen Laperm ismi verildi. Böylece yeni bir ırk daha doğmuş oldu.

görsel
görsel

34) maine coon

Çok büyük olmayan kare bir baş ve geniş bir ağız yapısı vardır. Burun iri ve belirgin, çene kemikleri oldukça gelişmiştir. Geniş gözleri kulaklara doğru daha çok geniştir. Vücut şekli üçgendir. Orta boyutlardaki vücut yapısı kaslıdır. Bacakları vücudu ile orantılı ve oldukça kalındır. Patileri ise geniş ve yuvarlaktır. Boyun kısmında yoğunlaşan tüyleri; sık ve dolgundur. Uzun bir boyun ve geniş göğüs yapısına sahiptir.

Bu eski Amerikan ırkı için birçok efsane ve söylentiler vardı "Amerikan kültüründe yetişenler", "Fransız krallığındaki kediler" gibi. Aynı zamanda ingiltere'de de evcil kediler olarak bilinirler. Uzun araştırmalar ve bir çok söylentilerin sonucunda bu muhteşem ırkın ilk olarak Amerika'da görüldüğü kabul edilmiş ve burada kayıtlara geçmiştir.

görsel
görsel

35) manx

Yuvarlak bir baş yapısına sahiptir. Küçük ağzı yapısına rağmen; sağlam dişleri ve güçlü kemik yapısıyla güçlü bir çene yapısına sahiptir. Gözleri geniş, kulakları ise orta uzunlukta ve dik yapıdadır. Son derece gelişmiş kas yapısıyla orantılı bir vücut yapısına sahiplerdir. Bacakları öne doğru kıvrıkve kemiklidir.

Manx kedilerinin kökeni hakkında bilgiye genelde mitoloji kitaplarında rastlanılmıştır.Bu ırkın büyük Britanya sahillerinde Man adasında ilk kez görüldüğü sanılmaktadır. Mitoloji kitaplarına göre bu ırkın kuyruksuz olmasının sebebi ispanyol savaşçılarının kuyruklarını keserek av şapkalarına süs yapması olarak belirtilmektedir. Yüzyıllar boyunca ispanya'da yaşayan Manx'ların, Phoenicians ve ispanyol Armada sallarıyla yolculukları sırasında, sal kazası sonucu Man adasına sığındıkları ve daha sonra tanındıkları bilinmektedir.

görsel
görsel

36) mavi rus (russian blue)

Uzun ve üçgenimsi kafasının tepesi düzdür. Yuvarlak biçimli ayrık gözler yüze sanki genişmiş gibi bir ifade verir. Burnu orta büyüklüktedir. Aşağı doğru genişleyen iri kulaklarının ucu yuvarlaktır. Kulakları tüylerin seyrekliğinden ve derisinin inceliğinden ötürü şeffafmış gibi durur. Vücut hatları ve duruşu oldukça zariftir.

Russian Blue kedisinin ana kökeni bazı eski kedi ırklarında olabileceği gibi tam olarak bilinmemektedir.Bir rivayete göre bu kedi kraliçe I. Elisabeth tarafından ingiltere'ye bir Rus liman şehri olan Archangelsk'den getirilmiştir.

görsel
görsel

37) Mojave Spotted (Mojave çöl Kedisi)

Egzotik bir görünüme sahip olan Mojave'ler iri boyutlardadır. Kafası öne doğru incelen yuvarlak hatlara sahip ve orta büyüklüktedir. Kısa ve geniş bir burnu vardır. Bıyıkların çıkıtığı bölge çıkıntılıdır ve buruna kare görünümü verir. Burun ucu kahve, siyah veya pembe renkli yumuşak deri gibidir. Gözler oval şekilde hafif yatık ve birbirinden uzaktır.

Orjinal adı Mojave Desert Cat olan Mojave Spotted ilk kez 1980 yılında Güney Kaliforniya'daki Hesperia denilen küçük bir kasabada April Langford tarafından vahşi kedilerin çiftleşmek ve sert çöl havasından korunmak için girdikleri çalılıklar arasındaki derin tünellerde keşfedilmiştir.

görsel
görsel

38) Munchkin

Orta boyutlarda sağlam, tıknaz görünüşlü bir vücut yapısı olan Muckin'ler kısa bacaklı seçkin kedilerdir. Yuvarlak bir kafa yapısı vardır. Görünüm olarak American Shorthair'e benzer. Gözler orta büyüklükte ve yuvarlaktır. Tüm renklerde olabilir.

Doğal yaşamda kendiliğinden yetişmiş evcil bir kedi ırkı olan Muckin ilk kez 1930'lu yıllarda ingiltere'de görülmüştür.

görsel
görsel

39) nebelung

Bu ırk kedilerinin en belirgin özellikleri, geniş boyutlarda yassı ve düz bir baş yapısı ve dolgun tüylerdir. Yuvarlak gözlere, küçük sevimli bir ağıza ve oldukça belirgin bir buruna sahiptirler. Kulakları geniş, dik ve dışarıya doğru hafif dönüktür. Tüylerin çift kat olmasından dolayı vücut hatları pek belli olmaz.

Nebelung'un hikayesi; 1980 yılında Terri adında siyah bir kedinin Angora kanı taşıyan ikisi dişi, biri erkek üç yavru doğurmasıyla başlar. Bu yavrular siyah ve grinin altı farklı tonundadır. ilk çiftin erkeğiyle yeni bir dişi çiftleştirildiğinde kısa tüy ve püsküllü bir kuyruk yapısına sahip yeni bir ırk ortaya çıkmıştır. Bu yeni ırk 1987 yılının eylül ayında TICA kayıtlarına Nebelung adı ile geçmiştir. Daha sonrada bu erkek kedi, ırkın devamı için çoğu zaman kullanılmıştır.

görsel
görsel

40) norwegian forest

Geniş yapılı ve 3 - 9 kilo arasında değişen ağırlığa sahip kedilerdir. Büyük, üçgen bir baş yapısı ve küçük kare biçimli kulakları olan bu ırkın kedileri, yassı bir yüz ve düz bir buruna sahiptir. Küçük ancak güçlü ve yuvarlak bir çeneye sahip olan Norwegianlar kaslı yapılarıyla, Main Coon 'u andırırlar.

1930 yılında iskandinav Yarımadası'nda ortaya çıkmıştır. Bölgenin yerlisi olan bu kediler, yüzyıllardır dondurucu soğuk ve vahşi hayvanlarla yaşam mücadelesi vermiştir. Soğuk iklime sahip bölgelerde yaşamalarına rağmen, sıcakkanlı hayvanlardır.

görsel
görsel

41) ocicat

Oval küçük bir baş ve dikkat çekici boyutlarda büyük olan kulaklar bu ırkın en belirgin özelliğidir. Oval kafa yapısıyla uyumlu büyük ve yuvarlak gözlere ve dolgun görünmeyen bir çene yapısına sahiptir. Kısa ve muntazam gövdesi gelişmiş kasları ve geniş göğüs yapısı sayesinde oldukça atletik görünür. Tüyleri yumuşak yapıdadır.

Ocicat, Absyssinian, Amerikan Shorthair ve Siamese karışımından oluşan melez bir ırktır. ilk kez 1987 yılında CFA tarafından bulunmuş ve Güney Amerikalı vahşi kedi Ocelat'a benzerliği nedeniyle bu ismi almıştır. Ocicatseverler; onların başlı başına bir ırk olduklarını ve kendilerine has özellikler taşıdıklarını ispatlamak için büyük mücadele vermişlerdir.

görsel
görsel

42) Oriental Longhair

Kafa yapısına oranla oldukça geniş ve üst kısımları nokta şeklinde bir kulak yapısına sahiptir. Badem şeklindeki gözleri burna yakın ancak birbirinden ayrıktır. Orta boyutlarda oldukça kaslı ve kemikli bir vücut yapısına sahiptir. Bacakları uzun ve arka ayakları ön ayaklarına oranla daha güçlüdür. Kuyruğu ince ancak kaslı ve dolgun tüylüdür. Vücudunu saran tüylerin üzerinde siyah ve koyu kahve mat çizgiler bulunur.

Oriental Longhair; görünüş itibariyle Oriental Shorthairdan biraz daha uzun tüylüdür. Kediseverler ve ırk araştırıcıları, bu ırka ilk önce diğer Shorhairlerden tek farkının tüylerinin sık olması olarak bakmış ve özgün bir ırk olarak kabul etmemişlerdir.

görsel
görsel

43) pixie bob

Pixie Bob, kaslı ve güçlü bir kemik yapısına sahip iri boyutlarda bir ırktır. Dişiler genelde erkeklere oranla daha küçüktür. Ayırt edilebilir derecede farklı yüz hatlarına sahip bu ırk her haliyle vaşak'ı anımsatır. Vücutlarıyla orantılı baş yapıları vardır. Kulaklar geniş, dik ve dışa dönüktür. Uzun ve belirgin bir burun ve küçük bir ağız yapısına sahip olan Pixie Bob'ın bıyıklar oldukça uzundur.

Evcil çiftlik kedisi ve Bobcat (vaşak) karışımı olan Prixie Bob ırkı, kuzey Amerikanın tüm bölgelerinde yaygın olarak görülebilir.

görsel
görsel

44) ragamuffin

Ragamuffin, boyut olarak oldukça büyük kedilerdir. Baş yapısı da gövdeyle uyumlu olarak büyük, boyun kısa, karın kısmı yumuşak ve sarkıkıktır. Alın yumuşak bir eğimle yuvarlanmış ve genel yumuşak hatlara uygundur. Yüzlerinde Siyamlar gibi siyah veya kahve maske olabilir. Küçük ve sevimli olan burun pembemsi, kahvedir. Kulaklar geniş ve diktir. Kulak çevreleri koyu çizgilerle çevrilidir.

görsel
görsel

45) ragdoll

Yuvarlak bir baş ve belirgin çıkık çeneleri vardır. Burun düz ve orta genişliktedir. Küçük, nokta gibi bir burna sahiptir. Ağız yuvarlak ve aşağıya doğru eğimlidir. Vücut esnektir. Muhteşem uzunluk ve soğukkanlı duruşuyla Ragdoll oldukça görkemli bir kedidir.

Keşfedilen bu ırkın Beyaz Persian olabileceği düşünülmüştür. Fakat sonraki araştırmalarda ortaya yeni bir ırk çıkmıştır. Ragdoll üzerinde yapılan araştırmalarda deney fareleri kullanılmış ve bazı farklı davranışlar gözlenmiştir. Bu gözlemler 1960 yılı boyunca sürmüştür.

görsel
görsel

46) savannah

Gövdesi de uzun,ince yapılı ve esnek olan Savannah'ların kemik yapısı oldukça iyi gelişmiştir ve kaslı bir yapıya sahiptir. Boyun oldukça uzun göğüs geniştir. Gövdeye oranla küçük kalan baş, önden bakıldığında üçgen şekilinde, öne doğru uzun ve yuvarlak yapılıdır. Burun, gözlerin altında köprü gibidir.

Savannah ismi, ırkın kaynağını oluşturan Serval kedisinin anavatanı Afrika'nın savanlarından gelmektedir. Serval kedisi Afrika yerlileri tarafından binlerce yıldır yetiştirilmekte olan fakat sıradan ev hayatına uygun olmayan vahşi bir kedidir. Savannah ise Serval'in pek çok güzelliğini taşımakla birlikte, evde beslenmeye daha uygun ılımlı bir karaktere sahiptir.

görsel
görsel

47) Scottish Fold shorthair

Bu ırk kedilerin en belirgin özellikleri oldukça küçük ve içe doğru kıvrık kulaklarıdır. Kulağın kıvrıklığı, kıkırdak yapısının kıvrık olmasıyla ilgilidir ve genetiktir. Kulakları çeşitli olaylar karşısında aşağı yukarı hareket eder. Bu kulak yapısı onların ne kadar dikkatli hayvanlar olduğu gerçeğini pekiştirir. Yuvarlak, geniş bir kafa yapısı ve sağlıklı dişleri ile güçlü bir çeneye sahiptir.

1961 yılında iskoçya'da William Ross adlı bir çiftçi tarafından farkedilen Scottish Fold kedisi annesi düz kulaklı ve babası bilinmeyen bir ırktır. Babasının bilinmemesi bu ırkın genetik olarak kökeni konusunda araştırmaların tam olarak sonuçlanamasına neden olmuştur. Bu nedenle belli bir seceresi olmayan çiftlik kedisi olarak tanımlanmıştır.

görsel
görsel

48) Selkirk Rex

Orta büyüklükte, geniş, kaslı ve kemikli vücut yapısı ile oldukça sağlıklı ve dayanıklı kedilerdir. Vücudu orantılı gelişmiştir. Bacaklar orta boyutlarda güçlü ve vücuduyla orantılı, ayaklar büyük, geniştir. Kuyrukta orta uzunlukta ve vucudu ile orantılıdır. Yuvarlak ve geniş baş yapısı, küçük sevimli bir ağız vardır.

Selkirk Rex doğal bir mutasyondur. British Shorthair'e benzeyen bu ırk, Amerika'nın Montana şehrinde bir sığınakta Jeri Newman tarafından düz tüylü anne ile düz tüylü beş yavru ve bir tane kıvırcık tüylü yavrunun bulunmasıyla keşfedilmiştir.

görsel
görsel

49) sibirya kedisi

Siberian, Rusya orjinli, orta büyüklükte güçlü bir kedi ırkıdır. Kasları belirgindir. Sırtı uzun ve hafifçe eğimlidir, hareket halindeyken düz görünür. Düz duruduğunda arka bacaklar önlere göre hafif daha uzundur.

Rusya'dan köken alan bir ırktır. Rusya'nın yerli ve doğal kedileridir. Sokak kedileri şeklinde doğal biçimde yaşadıkları ve üredikleri için ırkın belli bir standartını yaratamak güçtür. Bu nedenle her renkte olabilirler.

görsel
görsel

50) singapura

inanılmaz iri vücut yapısı ve gövdesine oranla oldukça kısa ve ince bacakları ile göze çarpar. Kafa yapısı da vücuduna oranla küçüktür. Ağız ve burun oldukça küçük ve öne doğru çıkıktır. Yüzün ön kısmı düz ve yassıdır. Gözler; oval ve birbirinden ayrıdır. Kulaklar başın üstünde herzaman dik ve geniştir.

ilk olarak 1988 yılında TICA ve CFA tarafından bulunmuştur. Kökeni Singaporonlara dayandırılan çok eski bir ırktır. Sokak kedisi olarak bilinen Singapura ırkına Malaysian da denirdi. 1974 yılında Amerika'ya getirildi ve 1975 yılından sonra ev ortamında yetiştirilmeye başlandı.

görsel
görsel

51) siyam kedisi (siamese)

Genişten incelerek inen takoz biçimli kafası, orta boyda olup beden ölçülerine uyumludur. Burundan başlayarak kulaklara doğru tam bir üçgen oluşturur. Bıyık bölgesi fazla çıkıntılı değildir ama erkek kedilerin çeneleri daha belirgindir. Boynu zariftir. Ağız kısmı narin, uzun ve üçgendir. Sivri uçlu kulakları altta geniştir ve birbirlerinden ayrıktır.

Soylu ruhlarıyla bu kediler eski Siyam'da (Thailand) yıllarca saray mensuplarının ve kutsal tapınakların bekçiliğini yaptılar. Asla yabancı ellere teslim edilmeyen, sevilen ve sayılan bu kedilerin ilk ingitere'ye geçişi Siyam kralı tarafından 1880'lerin başında ingiltere başkonsolosu Owen Gould'a hediye edilmesiyle oldu.

görsel
görsel

52) Snowshoe (Karayak)

Geniş, yuvarlak ve güçlü kafa yapısına sahip olan Snowshoe, iyi gelişmiş bir çene ve küçük sevimli bir ağıza sahiptir. Burun yandan bakıldığında düz bir görünümdedir. Geniş yapılı kulakların uç kısımları hafiçe sivri olacak şekildedir. Her zaman canlı ve tamamen yuvarlak olan parlak gözleri, derin mavidir. Orta boyutlarda bir ırktır. Kıvrak ve zarif olan gövdesi uzun ve iyi gelişmiştir.

Amerika orjinli olan bu ırk 1960 yılında Doroty Hinds-Daugherty isimli yetiştirici tarafından yapılan çaprazlamalar sonucunda gelişmiştir. öncelikle beyaz ayaklı Birman kedisi ile Siyam'ların beneklerini bir araya getirmeyi amaçlayan bu yetiştirici tarafından daha sonra American Shorthair ve Siyam kedisinin çaprazlanması sonucu Snowshoe ırkı keşfedilmiştir.

görsel
görsel

53) somali

Burna doğru çizgilerin sıklaştığı küçük sevimli bir baş ve biçimli bir burun bu ırkın en belirgin özelliğidir. Kulaklar dik ve sevimlidir. Bademi andıran gözleri geniş ve bakışları anlamlıdır. Her iki gözün kenarı da siyah çizgilerle çevrilidir. Bu çizgiler kulaklara doğru devam eder.

1960'ların Absysnian ırkı kedileriyle çok fazla benzerlik gösterir. Bu nedenle ırkın uzun tüy Persian kanıyla karışarak ortaya çıktığı iddia edilse de kendine has özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırmalarda, Somali ırkının uzun tüy genleri taşıdığı gibi kısa tüy genleri taşıdığı da saptanmıştır.

görsel
görsel

54) Sphynx

Bu ırkın en belirgin özelliği tüysüz olmasıdır. Sphynx, dünyada bilinen tüysüz üç kedi ırkından biridir. Sadece kulaklarında, yüz ve patilerinde çok kısa tüyleri mevcuttur. Baş, sırt, kuyruk ve arka kısımlarına dokunulduğunda süet hissi uyandırır. Bu ırkın bazı kedileri tüy genleriyle doğabilir.

Tüysüz mutasyonlar, hayvanlar dünyasına jenerasyonlar boyunca girmiştir. ilk giren tüysüz ırk, African Sand Dog, ikinci giren ise Chinese Crested Dog olmuştur. Sphynx ise 1966 yılında tüysüz mutasyonlara katılmıştır.

görsel
görsel

55) tekir

Günlük yaşantımızda yüzlerce kez karşılaşıp, belki hiç bakmadan sesini duyduğumuz sokak kedileri olan tekir kediler, tüm kediseverler tarafından hayranlık kazanmasına karşın uluslararası örgütlerce saf bir ırk olarak tanımlanmamaktadır.
Tekir kedilerin kökeni konusunda pek çok söylev olmakla birlikte Afrika ve Avrupa kedisinin birleşmesi sonucu türediği görüşü yaygındır. Dünyanın her köşesinde karşılaşabileceğiniz tekir kedilerin, en sık rastlanılan türü lekeli tekir ve kızıl tekirdir.

görsel
görsel

56) Tiffanie

Tiffanie, Chinchilla ile Burmese ırklarının raslantı sonucu birleşimi olan Burmilla'nın uzun tüylü versiyonudur. Amerikan orjinli bir ırk olan ve ingiltere'de resmi olarak tanınmayan Tiffany ile karıştırılmamalıdır. Tiffanie'ler iki orjinal ırkın harika bileşimidir. Orta boy bir kedi olan Tiffanie ince ipeksi tüylere sahiptir.

Tiffanie, Asya grubundaki tek yarı-uzun tüylü ırktır. Asya grubu, 1980'lerde erkek bir Chinchilla ile leylak rengi dişi bir Burmese'in tesadüfen çiftleşmesi sonucu oluşmuştur.

görsel
görsel

57) tonkinese

Farkedilebilir kıvrık bir burun ve enine göre daha uzun bir kafa yapısıyla dikkati çeker. Profilden bakıldığında belirgin olmayan düz bir çene kemiği olan Tonkinese'lerin kulakları başın üstünde geniş ve yukarıya doğru uzundur. Birbirine yakın olmakla birlikte tüm ayrıntıları kolayca algılayabilen etkileyici gözlere sahiptir.

Tonkinese; 1960 yılında Siamese ve Burmese ırklarının karışımıyla oluşan, melez bir ırk olarak kabul edilmiştir.

görsel
görsel

58) van kedisi

Uzun olmayan orta büyüklükte bir başı olan Van kedilerinin yüzü üçgen şeklinde ve çevresi belirlenmiştir. Elmacık kemikleri de çıkıktır. Boynu güçlü ama kısadır. Gözler hafif şekilde basık badem şeklinde ve eğik olarak yüze yerleşmiştir. Göz bebekleri yuvarlak ve belirgindir. Van kedisini çekici kılan özelliklerden birisi de onun gözlerinin rengidir. Her iki gözü mavi, her iki gözü (kehribar sarı renk ve tonları) olabileceği gibi bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte de olabilir.

Türkiye'de üretilen ve saf Türk kedisi olan bu ırkın anavatanı ve kökeni Van yöresidir. Van kedisi korkmadan suya girip yüzen tek kedi ırkıdır ve 1969 yılında saf kan kedi ırkı olarak kabul edilmiştir.

görsel
görsel

59) York Chocolate

New York şehri ve tüylerinin renginden ismini alan York Chocolate orta boyutlarda ve geniş kedilerdir. Vücut yapısı Siyam'lara benzer ama onlardan daha büyük kemikli ve kaslı bir vücut yapıları vardır. Baş kısmı yuvarlak ve geniştir. Badem şeklindeki iri gözleri yeşil, ela ve altın renkli olabilir.

Amerikan orjinli çiftlik kedileri ve Main Coon ırkından köken olan York Chocolate, New York şehrinde 1983 yılında keşfedilmiştir.

görsel
görsel

kaynaklar : evcil kediler, wikipedia, kedi sahiplendirme, sevimli patiler, pet world turkey, minik dostum, juen pet, uludağ sözlük ve muhtelif fotoğraf siteleri.
güncel Önemli Başlıklar