bugün

endirekt serbest vuruş

öncelikle tamlama olarak inceleyelim. bu terimin ingilizce karşılığı, indirect freekick'tir. türkçemize de endirekt serbest vuruş olarak geçmiştir. bazı, futboldan anlamayıp dedikodu yapan teyzelerden futbol öğrenen insanlar, bunun "endirekt vuruş" olduğunu iddia ederler.

vuruş, yani gavurcası ile kick nedir? oyun devam ederken, oyun içinde topa her temas bir vuruştur.

peki serbest vuruş, onun da gavurcası freekick nedir? faul dediğimiz, kural ihlalleri sonrası, topa herhangi bir rakip baskısı olmaksızın, "serbest" olarak vurabileceğimiz, "serbest" olarak kullanabileceğimiz vuruştur.

peki, son olarak, endirekt serbest vuruş, yani indirect free kick, yani doğrudan olmayan serbest vuruş nedir? tehlikeli hareketlerde, kalecilerin yaptığı çoğu kural ihlalinde, ofsaytta verilen serbest vuruştur. doğrudan kaleyi bulur ise, gol olarak değer kazanmaz. keza; bu kural ihlallerinde, rakip oyuncunun gol yolunda herhangi bir avantajı kaybolmamıştır.

hakem düdüğünü çaldığında elini havaya kaldırır, ve top başka bir oyuncuya temas edene kadar kolunu havada tutar. kolu havada iken top kale çizgisini geçerse, pozisyon gol olarak değer kazanmaz.

sonuç ve özet olarak, bu serbest vuruşun isminde, herhangi bir anlatım bozukluğu veya hata yoktur. ismi, fifa ve tff kurallarında, bu şekilde geçer. "serbest vuruş" kullanımı da bir kalıptır, ayrılamaz.