bugün

alzheimer

Alzheimer hastalığının etiyolojisinde alüminyum, çinko ve kalsiyum gibi esansiyel elementlerin rolü üzerinde durulmaktadır. Alüminyumun nörofibriler dejenerasyona yol açtığı bilinmektedir.hatta alzheimer hastalarının ölümünden sonra yapılan otopsilerde çoğunun beyninde alüminyumun birikmesinin oldukça fazla olduğu görülmüştür.

Bu güne kadar alzheimer ın genetik etiyolojisinde yer aldığı düşünülen dört lokus tanımlanmıştır. Bunlar 21. kromozomdaki amiloid prekürsör protein, 14. kromozomdaki presenilin 1 (PS1) geni, 1. kromozomdaki presenilin 2 (PS2) ve 19. kromozomdaki APO E lokusudur. Bu dört lokus (APP, PS1, PS2, APO E) Alzheimer hastalığının total genetik etiyolojisinin yarısını oluşturur.

Son genetik çalışmalar alzheimer nöropatogenezinde APO E geninin önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. 19. kromozom üzerindeki APO E’nin kalıtımının geç başlangıçlı AD ile birlikte olduğu ve APO E 4’ü pozitif hastaların negatiflere oranla artmış amiloid depolanmalarına maruz kaldığı gösterilmiştir.