bugün

fetişizm

basit, adi ya da kıymetli taşlar ile bir takım maddelerin kutsal tanınması, bunları kullanmakla kem gözlerden korunulacağı ve bunların uğur getireceğine inanılması, fetişizmin esasını kurmuştur.

folklarda yerleşen bu maddelerden her birinin bir ifadesi vardır. büyü dahi bunlarla yapılar. insan eliyle işlenmemiş bu ham madddelere ''fetiş'' denir. bir takım amaç ve niyetlerle bunların herhangi birini veya birkaçını insan üzerinde taşıyıp, kaldığı yerin bir tarafına asması, nazar değmesin diye takılan bazı taşlar, evlere asılan diken ve sarmısak, hatta siyah tavuk kanı ile yazılan muskalar, kurşun dökmeler, domuz yağı sürmek ve deve sidiği içirmekle büyü yapmak gibi hareketler değişikliğe uğramış fetişizmden başka bir şey değildir.

sonraları yapılmaya başlanılan basit putlar, bu fetiş denilen eşyaların taş ve ağaçların üzerine işlenilerek meydana getirilmiş şeklidir.

özellikle erkeklerin, kadının ayak vb. gibi bir takım uzuvlarına karşı gösterdikleri fetişist yaklaşım da bu inançtan kaynaklanmaktadır. kadının ayak tırnağına sürdüğü kırmızı öje erkekte domuz yağı kadar etkili bir büyü yaratabilir zaman zaman.