bugün

bilim kadını

türkiye gibi kadın sözcüğünün kullanılmasının adeta bir çekince halini aldığı bir yerde, bilim kadınlarının da bilim adamı olarak nitelenme durumu söz konusudur. aslında bakarsanız "genel olarak" bir art niyet aramamak gerekir, en azından eski zamanları düşündüğümüzde bilim adamı ikilemesindeki adam, erkeklikten ziyade insanoğlunu temsil ediyor diye düşünüyorum. günümüzde de söz gelimi "bilim adamı" diyen bir kişi, cinsiyet ayrımcılığını düşünmüyordur. ancak zamanla bu bir tabu yaratmaya sebep olmuştur.

elif şafak'ın da birçok makalesinde belirttiği gibi, türkiye'de bayan - hanım - kız gibi sözcükler, kadın kelimesine nazaran daha sık kullanılıyor. ne yazık ki insanlarımızda bir algı sorunu mevcuttur ve bu sebeptendir ki hayatın farklı yönlerinde de kadın kelimesinin kullanılmasında bir azalmaya neden olmaktadır.

ancak yeni nesil ile birlikte bu durum azalarak bitecektir diye düşünüyor ve umuyorum, uzun vadede olsa da. tek dileğim kadınların bu konuda genel bir düşmanca profile bürünmeden, makul bir üslup ile düşüncelerini dile getirmeleri.

yazdıklarımdan anlayacağınız gibi, bir erkek olarak ben de bu durumdan hoşnut değilim.