bugün

lezbiyen

eski zamanlarda, yunanlı kadın şair sappho'nun yaşadığı lesbos adasından gelir. midilli-lesbos'da yaşamış şair, afrodit'e aşık olduğu için lezbiyen olduğu iddia edilmiştir. "lezbiyen" kelimesinin de "lesbos" kelimesinden geldiği varsayılır.

bilimsel olarak doğuştanmı yoksa kişisel tercih mi olduğu tam oalarak açıklanamadığı uzun yıllardan sonra, son dönemde bilim çevrelerince; küçük yaşta cinsel taciz sonucu erkeklerden nefret etme ve çevresel etkiler gibi bazı istisnalar dışında, kadının doğuştan lezbiyen olduğu ve bunun bir hastalık değil, doğal bir oluşum olduğu kabul görmekle beraber halen tam bir fikirbirliği oluşmamıştır.

lipstick lezbiyen: türkçe'ye "rujlu lezbiyen" olarak çevrilebilecek, cinsel kimlikle ilgili bir terimidir. bu terim, lezbiyen bir kadının bakımlı olduğunu ifade eder. ilişkide illaki kadın rolü üstlenecek diye bir kaygısı olmayan ama ağırlıklı olarak olarak kadınsı özellikler taşıyan lezbiyenlerdir.

chapstick lezbiyen: makyaj yapmayan ve/veya kadın güzellik ve stilinin ritüellerini uygulamayan, hatta bu ritüelleri reddeden lezbiyenleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

butch: erkeksi kadına verilen isimdir ve türkçe'ye ingilizce'den aynen geçmiştir. genelde erkeksi lezbiyenleri tanımlamak için kullanılır.

hasbian: bir dönem lezbiyenliği tercih etmiş kadınların, heteroseksüel bir yaşam tarzına geçmelerini ifade eden ingilizce terimdir. ingilizce "has been" ve "lesbian" kelimelerinin birleşmesinden türetilmiştir ve aşagılayıcı ve argo bir kelimedir.

mezuniyete kadar lezbiyen (lesbian until graduation): anglo-sakson kültürde özellikle üniversite öğrencisi kadınlar için kullanılan ve eşcinsel ilişkiyi belli bir süre denemeyi ya da geçici bir süre eşcinsel veya biseksüel kimliğe sahip olmayı, buna karşın mezuniyetten sonra görüntüde katı bir heteroseksüel yaşantı sürdürmeyi ifade eden terimdir.
güncel Önemli Başlıklar