bugün

bozkurt lotus davası

uluslararası alanda prestijin ne kadar önemli olduğunu gösteren ve hatta hukuk kurallarının bile önüne geçebileceğini gösteren ünlü dava.

bozkurt-lotus davası (yukarıda ki entryleri tekrar etmek istemiyorum zaten anlatılmış) aslında tamamen hatalı ve uluslararası hukuka aykırı bir iş yapan türkiyenin prestiji sayesinde haklı konuma gelmesi açısından önemlidir.

öncelikle neden haksızdık onu inceleyelim:

bozkurt-lotus davası uluslararası sularda gerçekleşen bir çatma ile ilgilidir. sonucunda bozkurt batmış ve türkiye lotus gemisinin mürettebatını tutuklamıştır. bu uluslararası hukuka aykırı bir davranıştır çünkü çatma olayı kara suları dahilinde değil uluslararası sularda gerçekleşmiştir. türkiyenin lotus mürettebatını fransaya iade etmesi ve fransız makamlarınca yargılanması gerekirdi bozkurt mürettebatı da keza türk makamlarınca.

nasıl davayı kazandık?

öncelikle mahmut esad bozkurt'un müthiş savunması ve hukuk duayeni olması ile ama bundan daha önemlisi ve hocaların görüşü türkiye'nin kurtuluş savaşı ve dönemin süper güçlerine karşı dik duruşuyla saygıdeğer bir güç durumuna gelmesi ve dünyada müthiş bir presitje sahip olması. aynı amerikanın israilin şu andan bundan çok daha büyük hukuk ihlalleri hatta insanlık suçları işlediği halde dünyanın gıkını çıkaramamasında olduğu gibi. bizde o zamanki prestijimizle dünyayı susturabilmişiz. fransaya hadi len demişiz.

o günlerden bugünlere nasıl geldik orası ise biraz üzücü.

edit: neyini eksiledin bunun dingil.