bugün

kabızlık

genel olarak haftada 3 veya daha az dışkılama veya dışkılama sırasında aşırı zorlanma olarak tanımlanır.
kabızlığı olanlar sıklıkla tam boşalamama duygusu, ağrılı dışkılama ya da dışkının sert olmasından da yakınırlar.

kabızlık yıllardan beri varsa, genelde doğuştan itibaren edinilen yaşam (lifden fakir gıdalarla beslenme, yetersiz sıvı alımı ve egzersiz) ile ilişkilidir.

ancak kabızlık sonradan ortaya çıkmışsa, dışkıda kan görülmüşse, dışkı kalınlığında incelme olmuşsa organik bir kalın bağırsak hastalığı (kalın bağırsak kanseri gibi) mutlaka ekarte edilmelidir.
kabızlık bazen diyabet, troid bezinin az çalışması, kronik böbrek yetmezliği, parkinson, depresyon gibi hastalıklarla veya tansiyon ilaçları, antidepresanlar, demir ve kalsiyum ilaçları gibi bazı ilaçlarla da ilişkili olabilir.

bu alarm semptomları yoksa ve kabızlık yıllardır varsa sabahları aç karnına 1-2 bardak su içmeleri (günde en az 2 lt sıvı), her gün bir kaç adet kuru kayısı, incir gibi lifden zengin gıdaları ve normal ekmeğin yanında kepek ekmeği yemelerini, sebze, meyve ve zeytinyağlı yiyecek tüketimini artırmaları, düzenli egzersiz (en basitinden uzun yürüyüş)ve son olarak da her gün aynı saatlerde 3-5 dakikadan fazla ıkınmamak üzere tuvalete gitmeleri önerilir.

tüm bunlar da işe yaramıyorsa kalın bağırsak örtücü tabakasına zararlı olmadığı bilinen müshil ilaçları verilebilir.

nadir olarak kalın bağırsakların tamamında veya çıkış bölgesinde çalışma bozukluğu olduğu düşünülürse veya saptanırsa fonksiyon düzenleyici ilaçlar verilebilir veya " biyofeedback " denen yöntemle dışkılama alışkanlığı kazandırılabilir.

kaynak: "egede sağlık dergisi"
dr. abdullah okan
gastroenteroloji uzmanı